Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak si lvi dopřávají rodinnou pohodu

Lev pustinný
Lev pustinný  (Autor: profimedia.cz)
Autor: red - 
5. července 2009
05:00

Když se zrovna nehoní za potravou, rádi si i lvi dopřávají rodinnou pohodu. Zatímco máma učí potomky zákonitostem přírody, hygieně nebo lovu, mláďata se jí drží na každém kroku.

Tak jako tato ze smečky žijící v rezervaci Predator World u jihoafrického města Rustenburg. Spolu s nimi ji sdílí další nebezpeční tvorové, například hyeny, jedovatí hadi nebo leopardi.

- Lví věk závisí na tom, zda žijí v zajetí nebo v divočině. Zatímco v prvním případě se mohou dožít až 30 let, v divočině to bývá až o polovinu méně.

Lev pustinný Lev pustinný | profimedia.cz

- Náruživost je jednou ze lvích vlastností. Lvi se mohou rozmnožovat v jakémkoliv ročním období, když je samice v říji. Pár se může pářit až 50krát denně.

- Teritorium, které si vůdce smečky nárokuje, může být velké až 400 čtverečních kilometrů. Lvi si je označují pachovými stopami i řevem.

- Africe podle odhadů žije přibližně až 50 tisíc lvů. Jejich stavy se ale rychle snižují.

- Samice je březí až 119 dní a v jednom vrhu může porodit i 6 mláďat.


Lev pustinný

Kočkovitá šelma žije převážně v afrických a asijských stepích a savanách. Je společenským tvorem žijícím ve smečce, která čítá mnohdy až 30 členů. Samec od samice se odlišuje na první pohled mohutnou hřívou, což je mezi kočkovitými šelmami unikát. V dospělosti může dosahovat váhy až 250 kilogramů.

Zobrazit celou diskusi