Divadelní podnikatel Petr Kratochvíl (57) dal totiž ještě před posledním rozloučením zpěvákově rodině slib: „Waldův hrob na Vyšehradě si vezmu na starost já,“ svěřil Blesku. Už zaplatil i nájem na dvacet let.

Speciál Waldemar Matuška: Nezveřejněné fotografie, příběhy, milostné aféry...


Expartner Lucie Bílé (43) a spolumajitel Divadla Ta Fantastika Kratochvíl nejdříve vykoupil zařízení starého hrobu po neplatičích, potom uhradil nájem místa Waldova posledního odpočinku. A teď se domluvil se svým sousedem kameníkem, že hrob opatří náhrobním kamenem ze vzácné černé žuly. Jen ten přijde zhruba na devadesát tisíc korun. Tím ale starost nekončí. Kratochvíl se rozhodl, že zaplatí ještě hřbitovní službu, která bude nad »Slavíkem z Madridu« denně bdít.

Fotogalerie
8 fotografií


„Služba se stará o mytí hrobu, o zalévání a výsadbu kytek, sekání trávy. Může zajistit vánoční nebo velikonoční výzdobu. Prostě nadstandard, o který si zákazník požádá,“ řekl Blesku ředitel Správy pražských hřbitovů Vojtěch Grametbauer.

Kratochvíl tak bude mít jistotu, že nemůže dojít k situaci, kdy by hrob byl byť na okamžik zanedbán. „Budu tak klidnější s tou hřbitovní službou. Jinak samozřejmě tam Waldovi budu chodit pokládat kytičky, ale hlavně si s ním budu chodit povídat, jak mě to tady všechno v tom našem státě se..,“ ujistil Nedělní Blesk Kratochvíl, který bude i nadále s Waldemarovou rodinou v pravidelném spojení.

„To je jasné, že budu Olinku o všem informovat. A hrobeček jí občas vyfotím a snímky pošlu mailem, aby na vlastní oči viděla, že na Waldu lidé stále myslí, říká Kratochvíl.

Podle informací Nedělního Blesku Kratochvíl staré hrobové zařízení vykoupil za necelých dvacet tisíc korun a s plnou mocí od Oliny za pronájem zaplatil dvacet let dopředu. „Většinou se místo pronajímá na deset let, což dělá 3 až 4 tisíce korun. Nyní jsme ale souhlasili s delší dobou. Víme totiž, že jeho pozůstalí a pan Kratochvíl jsou slušní lidé a budou se o hrob starat,“ dodává Vojtěch Grametbauer.

Olinka je s Petrovým výběrem místa pro Waldemarův spánek spokojena. Vedle totiž leží Waldemarův velký oblíbenec a král českých komiků Vlasta Burian (†70).