Stále větší vylézání očí z očních důlků se pro ni stalo noční můrou a obrovským trápením, které doposud nezažila.

Nadměrná činnost štítné žlázy se u Lucie projevila před čtyřmi lety. Přestože se snažila a celé jedno léto dokonce ležela na kapačkách s »nohama nahoře«, nadměrná produkce hormonu tyroxin zpěvačce otěhotnět nedovolila. „Udělala jsem pro to úplně všechno, tak mám alespoň klid v duši,“ říká Lucie.

Fotogalerie
2 fotografie

Jak Basedowovu chorobu léčit?
* podáváním radioaktivního jódu na oslabení činnosti štítné žlázy

* podávání léků na zastavení zvýšené produkce hormonu

* chirurgickým odstraněním štítné žlázy, jejíž funkce se pak nahrazuje trvalým dodáváním chybějícího hormonu

Netrvalo dlouho a Lucie začala ubývat nápadně na váze. A to i přesto, že jedla stále stejně. Že je vážně nemocná, na zpěvačce ale stále nebylo znát. Až když jí začaly extrémně vylézat oči z důlků – tzv. Basedowova choroba. „Lidé s hyperfunkcí štítné žlázy mají často problémy s očima. Objevuje se zvýšený tlak na oční nerv a na tkáň v očnici. Proto oči vylézají,“ vysvětlil Blesku MUDr. Pavel Boček z pražské Motolaké nemocnice.

Bojovat s vypouklýma očima je ale takřka nemožné. Ulevit si Lucie může slunečními brýlemi, očními kapkami nebo studenými obklady. A když jde na jeviště, oči se může Lucie pokusit jen zamaskovat. Po namáhavém koncertu, kdy ze sebe zpěvačka vydává veškerou energii, ale i pečlivé líčení mizí. Oči jsou potom stejně oteklé a zarudlé.

„Nechci o tom ani mluvit. Je to skutečně velké trápení,“ přiznává Lucie, která teď vyhledala lékařskou endokrinologickou pomoc i na Slovensku, kde koncertuje. „Byla jsem tady u jednoho specialisty. Pokusí se mi oči zachránit,“ svěřuje Bílá, která moc dobře ví, že nemoc je nevyléčitelná. Nadměrná produkce hormonu se může jen dočasně potlačit. Anebo štítnou žlázu operativně odstranit. To je ale pro Bílou naprosto vyloučené. Riskovala by, že přijde o svůj hlas. Zbývá tedy jediné, tlumit hyperfunkci, aby se nezhoršil zrak a smířit se s tím, že boj se štítnou žlázou nikdy neskončí.