Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní objev: Karlův most stojí na mechu!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, Ondřej Hodálik - 
20. května 2009
06:14

Nejen vajíčka do malty, ale i mech! Karlův most zase odborníky překvapil. Potápěči totiž nalezli v devátém pilíři mostu pod dvěma mlýnskými kameny mech ze 14. století!

Co tam dělal? Vrstva byla zřejmě staviteli úmyslně použita k odpružení či rozložení váhy mezi štěrkem a pískovcovými mlýnskými kameny!

„Je to opravdu neobvyklý a vzácný nález,“ řekl archeobotanik Petr Pokorný z Archeologického ústavu Akademie věd s tím, že mech dosud nebyl nikdy v žádném mostu nalezen.

Silně stlačená vrstva mechu zvaného trávník Schreberův s příměsí jedlového jehličí a jedlovými pylovými zrny je zachována naprosto dokonale! A to pochází ze 14. století…!

Pro odborníky je to tak další překvapení ve zkoumání základů a stavby Karlova mostu. Před časem se totiž potvrdilo i legendou opředené používání vajíček do malty! Proč použili stavebníci mech, se odborníci zatím jen dohadují. Určitě to ale podle Pokorného bylo z technologického důvodu.

Mohli ho použít se záměrem rozložení váhy nebo odpružení. Použití vajíček, mechu i mlýnských kamenů může mít i jiné vysvětlení, například rituální. Teď budou nález zkoumat odborníci přírodovědecké fakulty a poté se stane trvalou součástí expozice Muzea Karlova mostu.

benjir ( 24. července 2009 12:46 )

Asi je to nepříjemné, když se jde člověk v rámci letní dovolené podívat na historickou památku a kolem ní se šíří nesnesitelný zápach. Ale řekl bych, že jednak se tak děje v rámci rekonstrukce památky a jednak by most mohl být docela dobře po dobu rekonstrukce taky úplně zavřený. Myslím, že dělníci, kteří na mostě provádějí práce by jen uvítali, kdyby měli k dispozici celý most a nepromenovali se jim po něm turisté. Ve světě by si s tím myslím hlavu nelámali a akutečně by rekonstruovanou památku jednoduše znepřístupnili. Nikoho by pak ani nenapadlo komentovat zápach ze stavby.

Zobrazit celou diskusi