Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Šimpanzi v ostravské ZOO se starají o miminko

Mládě šimpanze
Mládě šimpanze  (Autor: pro Blesk – P. Vlček)
Autor: pes, Ivana Žáková - 
19. května 2009
16:48

Doslova jako klíště se drží své mámy Hope v ostravské zoo šimpanzí mládě. To přivedla před několika dny na svět se samcem Sebastianem, který právě kvůli oplodnění Hope přicestoval až z polského Krakova.

Velká změna se ve skupině šimpanzů v Ostravě udála už vloni. Samec Siri odjel do zoologické zahrady v Krakově a místo něj přišel Sebastian. „Důvodem vyměna byly Siriho dcery Zira a Bambari. Pomalu dospívají, a proto bylo nutné pro ně zajistit nepříbuzného partnera,“ vysvětlila Blesku Šárka Bartáková z ostravské zoo. Změna hned přinesla své ovoce. Mládě se od své mámy ale nehne, proto chovatelé ani neznají jeho pohlaví. Hope ho stále nosí a chová na břiše. Trpěliví návštěvníci přesto mají možnost mládě pozorovat.

„Porod zkušené samice má velký význam pro mladé samičky Ziru a Bambari, aby viděly, jak se o mládě starat, a v případě jejich zabřeznutí se také staly vzornými matkami,“ podotkla dále Bartáková. Ostravská zoo teď hledá adoptivní patrony mláděte. Za získané peníze chce vybavit šimpanzům venkovní výběh. Křtiny mláděte připravuje společně s oslavou narozenin dalších samiček Maji a Ziry na 11. července.

Mládě šimpanze Mládě šimpanze | pro Blesk – P. Vlček

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi