„Mohl by to být také váš poslední,“ řekli mu na Floridě, kde Waldemar žije už 23 let. Matuška tak Karlu Gottovi 11. června v O2 areně k 70. narozeninám nezazpívá.

Fotogalerie
1 fotografie

„Na to, kolik mu je, jak hodně je nemocný a kolika operacemi prošel, vypadá pořád ještě báječně. Riskovat let do Čech už ale nechce,“ řekl Nedělnímu Blesku Kristián Kodet, který před několika týdny s Waldemarem griloval v jeho sídle na Floridě.

Je to přesně rok a půl, co se Waldemar naposledy prošel po své rodné zemi. Tehdy, s těžkým zápalem plic málem bojoval o život v motolské nemocnici a lékaři ho do letadla jen neradi pouštěli. „Letíte na vlastní riziko,“ upozorňovali důrazně zpěváka. Manželka Olga tehdy pochopila, že je to Waldemarův poslední dlouhý let v životě.

Astma rozhodně nepatří k banálním onemocněním. Herec Vladimír Menšík, přestože měl skvělou lékařskou péči, na astma zemřel. „Já to naprosto chápu. Waldemarovi jsem také volal, neměl jsem ale štěstí a mluvil jenom s Olinou. Chci mu navrhnout, že když on nemůže za mnou, přiletím já za ním. Že bychom si u moře otevřeli dobrou láhev vína,“ svěřil Blesku Gott, kterého s Matuškou proslavila v roce 1974 Silvestrovská serenáda. „Škoda, přesně tohle jsem zamýšlel jako zlatý hřeb večera,“ říká smutně scenárista Gottových sedmdesátin Radan Dolejš.

Nejsmutnější ze všech je ale Slavík z Madridu. Dodnes rád vzpomíná na Lucernu, kde on slavil 70. Právě tam si to naposledy s Karlem rozdal. „S Karlem jsme si zopakovali tu naši legendární Silvestrovskou operu, i když trošku upravenou. Při potlesku všichni povstali. To byla velká pocta. Docela mě to vzalo,“ vzpomíná Matuška. To všechno ale skutečně »odnes čas…«

Léta přibývají a člověk si uvědomí, že zdraví je to nejcennější. „Waldemar má jedno velké štěstí, Floridu opravdu pojal za svůj domov. A tamní mořský vzduch je pro astma nejlepší lék. Navíc, v Čechách nic nemá, už ani ten byt na Václaváku. V Americe je s ním i celá rodina, takže mu tam absolutně nic nechybí. A pokud ho budou chtít vidět kamarádi, přijedou za ním. Vždyť v dnešní době je linka Praha – Atlanta-Florida stejně frekventovaná jako Praha – Bratislava,“ dodal ještě Kristián Kodet.

Tady všude zůstanou Waldovy vzpomínky!
Co všechno »vodnes čas«?
Waldemar Matuška nepřijede na narozeniny Karla Gotta, nedorazil ani do Mariánských Lázní na oslavy osvobození. A vypadá to, že do České republiky se už zřejmě nikdy nepodívá. Neuvidí tak ani místa, která jsou s jeho životem nerozlučně spjatá. Která to jsou?

Klimentská u Petrského náměstí

Ačkoliv se narodil v Košicích, dětství prožil v Praze v Klimentské ulici: „Když se šlo od klimentského kostela směrem k Vltavě, tam je taková věž. A tam byly poskládaný prkna, a na nich jsme hrávali divadlo. Taky jsme si vyráběli káry z kuličkovejch ložisek. Na tom se krásně jezdilo, protože Klimentská byla asfaltovaná od kostela až po školu, teda po dům, co měl nakladatelství R. A. Dvorský. V téhle partě nikdo neměl špatný dětství,“ vzpomínal Matuška v rozhovoru pro Vlastu.

Divadlo a přátelé na Václaváku

Divadlo Semafor bylo určitě nejslavnější kapitolou v jeho životě. Potkal se tu v 60. letech nejen s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem, ale také s Hanou Hegerovou, Evou Pilarovou, Karlem Gottem nebo Karlem Štědrým. Zazpíval tu největší hity – Terezu, Jó třešně zrály, Lásku nebeskou...

Dům na Babě
Waldemar určitě na Floridě často vzpomíná i na léta, kdy budoval krásnou vilu v prestižní čtvrti na pražské Babě. V posledních letech Matuškovi dům s bazénem pronajímali.

Hospoda U Kocoura
Jistě je ještě mnoho míst a mnoho přátel, které by v Čechách chtěl vidět, například hospodu v Nerudovce U Kocoura, kam chodíval každou středu. Ale i když už Waldemarovi není souzeno ještě jednou se sem podívat, může si říct se svou písničkou: „To všechno vodnes čas!“