Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bez svolení těžařů nepostaví ani chlívek!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock)
Autor: Marie Machková - 
5. května 2009
18:32

Mají projekt i peníze, ale stavět nemohou. Trojanovice na Novojičínsku by chtěly novou radnici. Bez svolení těžařů ale lidé ve vsi nemůžou vybudovat ani kozí chlívek.

„Jde jen o pár metrů čtverečních. Část parcely je v našem vlastnictví. Pro ostravsko-karvinské doly to je bezvýznamný rozměr, přesto se s námi odmítají bavit,“ řekl starosta Trojanovic Jiří Novotný.

Obec, která patří mezi nejnavštěvovanější v Beskydech, má totiž většinu území v takzvaném dobývacím prostoru nedalekého dolu Frenštát. V něm se sice nikdy nefáralo a v roce 1991 byl zakonzervován, ale přilehlé parcely stále ze zákova blokuje předkupní právo těžařů. Obec s 2317 obyvateli už na novou radnici vyčlenila půl milionu korun. Dalších 500 tisíc získala od kraje.

„Nová radnice by konečně byla v centru obce a bylo by v ní i informační centrum. Těžaři nás ale drží v šachu,“ stěžoval si starosta. Mluvčí ostravko-karvinských dolů Vladislav Sobol tvrdil, že se společnost jednání nebrání. „Za ložisko uhlí pod Frenštátem ale máme právní odpovědnost. Zákony nám zařizují, že ho musíme chránit pro případné využití v budoucnu,“ sdělil Sobol.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi