Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obama: Přelet Air Force One nad New Yorkem byla chyba

Barack Obama se u vchodu do Air Force One loučí s českou veřejností.
Barack Obama se u vchodu do Air Force One loučí s českou veřejností.  (Autor: Fotografové Blesku: Malík, Mithofer, Pecák, Štibor, Sekanina, Hadač)
Autor: ČTK - 
28. dubna 2009
18:13

Barack Obama se omluvil za pondělní nízký přelet jednoho z prezidentských letounů nad New Yorkem kvůli natáčení propagačního šotu. Řekl, že to byla chyba.

Obama slíbil, že nic podobného se v budoucnu nebude opakovat.

Jeden z boeingů 747, které prezident používá, v pondělí v doprovodu stíhačky F-16 obletěl Sochu Svobody. Stalo se tak kvůli natáčení propagačního šotu.


Dělníci na Manhattanu, kteří právě zahajovali svůj pracovní den, prý když viděli blížící se letoun, dostali strach, že se opakuje noční můra teroristických útoků z 11. září 2001. Tehdy dopravní letadla, jichž se zmocnili teroristé, narazila cíleně do budov Světového obchodního střediska v New Yorku a ministerstva obrany ve Washingtonu.

Sporný propagační let organizovalo ministerstvo obrany. Ředitel vojenské kanceláře Bílého domu se za incident rovněž omluvil.

mouse ( 28. dubna 2009 19:26 )

Tak ten bych chtěl vidět. Kombinace NY a Boing nemůže vyznít pro západní turisti pozitivně. Leda že by chtěli v důsledku krize lákat turisti z východu.

Zobrazit celou diskusi