Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mistrovství světa v sudoku ovládli domácí Slováci

Sudoku
Sudoku  (Autor: bleskmobil)
Autor: ČTK, jos - 
27. dubna 2009
07:06

Družstvo Slovenska získalo zlato na mistrovství světa v sudoku, které v neděli skončilo v Žilině. Mezi nejúspěšnější účastníky šampionátu se zařadil Čech Robert Babilon, který vybojoval stříbro s družstvem Česka a bronz v kategorii jednotlivců.

"Záleží spíše na momentální formě, něco takového se nedá natrénovat. Využili jsme silné stránky každého z nás, když každý je dobrý či lepší v něčem jiném," řekl novinářům člen zlatého slovenského týmu Štefan Gašpar.

Kromě stříbrných Čechů vystoupili na pódium vítězů v kategorii družstev i bronzoví Srbové.

Babilon z Kladna prý se ziskem medailí vůbec nepočítal. V luštění sudoku se prý nepovažuje za žádného "rychlíka" a z národního českého mistrovství postupoval z pátého až šestého místa. Pogratuloval mistrovi světa, kterým se stal Polák Jan Morozowski. Druhá příčka z více než 160 účastníků připadla Srbovi Brankovi Ceraničovi.

V průběhu šampionátu dokázal osmnáctiletý Belgičan Vincent Bertrand překonat světový rekord v co nejrychlejším řešení sudoku. Stačily mu na to tři minuty a šest vteřin, čímž zlepšil dosavadní čas o dvě minuty a 19 vteřin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi