Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exšéf Ku Klux Klanu Duke opustil Česko!

David Duke
David Duke  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
25. dubna 2009
18:24

Bývalý vůdce rasistického hnutí Ku Klux Klan David Duke opustil Českou republiku. Američan přijel do Česka přednášet. Místo přednášek však strávil noc na policii.

Byl zatčen krátce po svém příjezdu a obviněn z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení lidských práv.

Pozdě v noci jej propustili a cizinecká policie mu uložila, aby do sobotní půlnoci zemi opustil. Podle internetových stránek věnovaných jeho návštěvě už se tak stalo.

Devětapadesátiletý Duke tedy neměl ani jedinou ze tří plánovaných přednášek. Do Česka jej pozval Filip Vávra spojovaný s neonacistickým Národním odporem. Podle webových stránek věnovaných jeho návštěvě zde měl i propagovat svou knihu Moje Probuzení. Kvůli pasážím z ní jej policisté zadrželi a strávil několik hodin u výslechu na policejní služebně.

Pražský policejní mluvčí Ján Mikulovský řekl, že státní zástupce nakonec nenavrhl uvalit vazbu, neboť sazba trestného činu, z něhož Duka policie obvinila, je nízká. Za popírání holokaustu mu hrozí nejvýše tři roky vězení.

Podle Vávry Duka policejní postup šokoval: "Nikdy se mu tohle v Evropě nestalo," řekl. Krajní pravice chce na protest proti policejnímu zásahu vůči Dukovi v neděli demonstrovat před ministerstvem vnitra. Postup policie ale už schválil například odstupující ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb.

Dukovi advokáti postup policie zpochybňují. Jeho advokátka Klára Slámová už dříve řekla, že obvinění vyznělo tak, že "pan Duke na přesně nezjištěném místě v nezjištěnou dobu sepsal knihu, která byla později vydána v České republice". Vzhledem ke svému vzdělání prý mohl vědět, že některé pasáže jsou takzvaně vadné, což je trestně postižitelné na území této země. Duke ale podle ní nemohl vydání knihy v ČR ovlivnit, protože k ní nemá autorská práva. Navíc ji sepsal v 90.letech, takže je podle ní stíhání promlčeno.

Kniha vyšla v českém překladu v nakladatelství Kontingent Press. Firma v minulosti vydala řadu kontroverzních titulů, například Turnerovy deníky.

I podle dřívějšího vyjádření právničky Kláry Kalibové, která sleduje situaci na ultrapravicové scéně, obsahuje kniha pasáže, jež lze vykládat jako snahu o ospravedlnění či zpochybňování holokaustu.

Duke měl vystoupit v ČR na třech přednáškách. První na půdě Univerzity Karlovy nakonec univerzita nepovolila. Další přednášky se měly podle internetových stránek věnovaných jeho návštěvě uskutečnit v sobotu v centru hlavního města a v neděli v Brně.

spokojenyprazak ( 26. dubna 2009 20:15 )

A co ti rika podjatost nebo nezavislost soudu ty dicku? Proto to tady vypada jako na balkane, kdyz pro politiky, policisty atd. a zaroven pro takovy milovniky dob minulych, jako jsi ty, je uplne normalni se ridit podobnymi SIGNALY,co jsi tam vyzvracel ve svym prispevku ty soudruhu.

sharp ( 26. dubna 2009 14:56 )

Přesně tak. Teď budou v USA vědět, že u nás žádná svoboda není, rozhodně ne svoboda slova. A to je horší než to cikánské brečení, že prý jsme rasisti. My jsme jen nespokojeni s jejich chováním, NEJSME RASISTI !

lucrecia ( 25. dubna 2009 16:50 )

Tak to jsme se zase vyznamenali,(host do domu,hul do ruky?) nebo jak to ma u nas fungovat to pohostinstvi.

petrzkopecku ( 25. dubna 2009 15:25 )

Pokud někoho obhajuje Slámová, měl by to být jasný signál pro soudce, co je ten dotyčný zač.

Zobrazit celou diskusi