Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

České dráhy: V době krize bere 7 manažerů 150 miliónů

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Tomáš Belica, kol, kb - 
8. dubna 2009
09:39

Dobře placeni, lépe placeni, placeni Českými drahami! Jedině takovéto stupňování přesně popisuje platovou situaci vedení Českých drah – tedy podniku, který je dotován státem a stále v neskutečné ztrátě. Jejich sedm topmanažerů bere ročně dohromady neuvěřitelných sto padesát milionů korun.

Alespoň to vyplynulo ze slov odcházejícícho ministra dopravy Petra Bendla. „Spočítal jsem si, že pokud snížíme vedení Českých drah mzdy o polovinu, získáme do rozpočtu sto milionů korun,“ řekl v rozhovoru v týdeníku Profit Bendl. A právě tato slova dokazují, že po přepočtech bere vedení drah sto padesát milionů korun ročně. Jednoduchou matematikou si v průměru každý z nich přijde na více než dvacet milionů ročně, tedy na téměř dva miliony korun měsíčně. Tolik stát, potažmo České dráhy, platí manažerům podniku, který se chová jako bezedná díra...

Bendl se prořekl

Blesk se Bendla dotázal, kolik lidí se o tak velkou sumu dělí. „Můj návrh se týkal generálního ředitele a jeho náměstků,“ odpověděl Bendl. Generální ředitel ČD Petr Žaluda má přitom 6 náměstků. Pokud vycházíme z Bendlova tvrzení o úspoře sta milionů snížením jejich platů o polovinu, a vezmeme-li v úvahu příslušné odvody státu, bere těchto sedm lidí zhruba 150 milionů ročně.

Blesk způsobil pozdvižení na dráze

Rozruch, který Blesk dotazy na platy vedení ČD vyvolal, přinesl rychlou reakci. „Vedení Českých drah dnes samo přišlo s tím, že si 50 lidí z širšího managementu sníží plat o 15 %,“ řekl včera odpoledne Bendl. Znamená to tedy, že si sedm topmanažerů nechtělo zkrátit své platy o desítky milionů, tak raději 50 šéfů bude brát o 15 procent méně… „Tím se do konce roku ušetří přibližně 11 milionů,“ řekl Bendl. Dráhy by přitom potřebovaly spíš úsporu 100 milionů, kterou si původně spočítal. Každý rok jim totiž stát přisypává 8 miliard, také za minulý rok prodělaly 4 miliardy.

Za co dráhy také vyhodily peníze

  • Vloni daly 450 milionů na reklamu, letos to prý »skrouhly« na 85 milionů
  • Sponzorovaly filmy Filipa Renče Na vlastní nebezpečí a Hlídač č. 47
  • V časopise 51PRO, v jehož redakční radě sedí Marek Dalík, koupily inzerci
  • ČD se zavázaly investovat do 5 let 41 milionů do modernizace Železniční nemocnice magnáta Tomáše Chrenka
  • Za to, že se stane jejich tváří na mezinárodní reklamu, dráhy prý zaplatily 2,25 milionu fotbalistovi Tomáši Ujfalušimu
  • Za marketingové služby jako je vystavení loga ČD, zaplatily během tří let podnikatelce 27 milionů

Odborový boss Dušek: Šéf drah má víc než prezident USA

313219:gallery:true:true

Viděl vedení do karet, neustále kritizoval jejich horentní platy a vedl železničáře několikrát do stávky. Dodnes ale Jaromíra Duška dokáží odměny topmanažerů rozpálit doběla.

Co říkáte tomu, že ministr Bendl chce snížit platy vedení Českých drah?

„Budu mu fandit v každém pokusu o snížení. Myslím ale, že i kdyby to udělal, tak pořád budou platy vyšší než před nástupem ODS k moci.“

Může tím ušetřit oněch 100 milionů ročně?

„Absolutně!“

Kolik berou topmanažeři ČD?

„Statisíce, které bral dříve generální ředitel, dnes bere sekretářka. Nebo když vám řeknu, že jistý prezident jisté země bere 400 tisíc dolarů ročně (více než 8 milionů korun, míněn je prezident USA), tak je to nic proti tomu, co má generální ředitel.“

Kdo rozhoduje o platech manažerů?

„To je právě ta obludnost celého systému Českých drah. Manažeři jsou vlastně členové představenstva a o svých odměnách si tak rozhodují sami."


Státní podniky jako mrtví brouci

Krize se dotkla i velkých českých podniků. Na příjem manažerů sáhlo šest společností z devíti dotázaných. Ty státní, které by to měly udělat především, ale mnohdy hrají mrtvého brouka. Jen ČSA začaly jednat rázně už před koncem minulého roku.

313226:gallery:true:true

spider1 ( 9. dubna 2009 13:57 )

08.04. Reakce na zveřejněné informace o výši platů vedení ČD Ministerstvo dopravy ČR a České dráhy, a.s., se ohrazují proti nepravdivým informacím zveřejněným v dnešním vydání deníku Blesk. Přestože Ministerstvo dopravy i České dráhy včera zveřejnily přesné informace o rozsahu úspor v platech managementu akciové společnosti České dráhy, uvedl list nesmyslné údaje o výši platů vedení této společnosti. Platy ředitelů odborů, náměstků i generálního ředitele se sníží o 15 % a zároveň nebudou mít manažeři ČD právo v roce 2009 na žádné bonusy. Snížení platů se dotkne 50 manažerů. Díky zmíněnému procentuálnímu snížení dojde k úspoře 11 mil. Kč. Z uvedených údajů vyplývá jednoznačná nesmyslnost v Blesku zveřejněné částky 150 mil. Kč pro 7 nejvyšších manažerů akciové společnosti. Blesk v této souvislosti uvedl celou řadu dalších nepravdivých informací, jako je např. vyplacení 27 milionů Kč podnikatelce za propagační služby. V tomto bodě se jedná o podvod vyšetřovaný Policií ČR. K činnosti a hospodaření Českých drah je také nutné doplnit, že mají hrazenu nejmenší ztrátu z provozu osobních vlaků ve střední Evropě, kdy je tato částka na úrovni cca 60 Kč za 1 kilometr, zatímco v okolních státech se pohybuje přes 100 Kč a v Rakousku a v Německu je z veřejných rozpočtů hrazen trojnásobek až čtyřnásobek této částky. PŘIBRZDĚTE, KDO O TOM NIC NEVÍTE

ondatra ( 9. dubna 2009 09:22 )

Co je to za systém, kde si manažeři své platy určují a schvalují sami? Je zajímavé, jak všichni furt vykládají, jak jsme se tu v posledních letech měli dobře, někteří dokonce mluví o přežírání, ale kdo se měl dobře? Manažeři, kteří si neúměrně zvyšovali své platy, obyčejní zaměstnanci žádnou prosperitu nezaznamenali, naopak jim politici zavedli poplatky u doktora a v lékárnách. Takhle vypadá prosperita? Z peněz daňových poplatníků se nejsnadněji krade a krade se ve velkém a beztrestně. Cestování železnicí je dvakrát dražší než autobusem, vlaky mají zpoždění, jsou špinavé, záchody mají horší než na Balkáně, ale na zlodějsky vysoké platy manažerů Dráhy mají. Oni to ti hlupáci daňoví poplatníci všechno zaplatí!

harypista ( 8. dubna 2009 23:11 )

Cink,cink.Predani stafety Jakes-Havel!!

harypista ( 8. dubna 2009 23:08 )

Nevim co Mate proti proti takovym esum jako jsou Panove Kozeni.Pitrove,Krejcirove?Tito lide by meli byt financni poradci naseho statu.Apak by se nas nemohla dotknout zadna financni krize.Nebo jo???

harypista ( 8. dubna 2009 22:57 )

Mas pravdu tenkrat kradli komousi a nebylo jich zas tak moc. Dnes kradou bez rozdilu vsichni..Poblem neni ve stranach ale v lidech kteri jsou prave u moci a drzi se pravidla kdo nekrade okrada svou rodinu!!

Zobrazit celou diskusi