Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman: Místo dárků rozdám peníze!

Miloš Zeman
Miloš Zeman  (Autor: Blesk)
Autor: František Prachař - 
14. prosince 2008
05:00

Letos poprvé rozdá místo dárků peníze - až 20 tisíc korun. Politický důchodce Miloš Zeman stráví Vánoce s manželkou a dcerou Kačenkou. A slavit bude až do Nového roku.

Kateřina se totiž narodila 1. ledna a v první den roku 2009 jí bude patnáct let.

Jak budete letos trávit Vánoce?
"Vánoce budu jako obvykle trávit se svojí rodinou, a to až do prvního ledna včetně. Moje dcera Kačenka se v ten den narodila, a tak jí poblahopřeji k narozeninám."

Kolik vás budou stát dárky?
"Pokud jde o částku, většinou se pohybuje mezi patnácti až dvaceti tisíci korunami. Ze svého starobního důchodu, který je teď po valorizaci 13 000 korun měsíčně, ušetřím minimálně tři tisícovky. Z toho celkem jasně vyplývá, že si tu sumu na dárky mohu dovolit."

Už víte, co koupíte? Podřídíte se přáním manželky a dcerky?
"Já jsem svoji dceru kdysi pověřil špionáží. Aby vyzvěděla na svém nevlastním bratrovi (mém synovi z prvního manželství), na své babičce a na své matce, co chtějí, a to jsem jim potom koupil. Jenomže o minulých Vánocích se fotoaparát ode mě ženě nelíbil, protože chtěla jiný typ. A tak jsem se zařekl, že právě od těchto Vánoc, poprvé, nadělím peníze. S nimi se nemůžete nestrefit, protože si za ně každý koupí, co chce. A neriskujete kyselé úsměvy."

Letos jsou Vánoce hodně poznamenané globální finanční krizí...
"Tu nezpůsobili podnikatelé ani vlády, ale bankéři. V USA jim říkají tlustí kocouři a ti svými toxickými produkty otrávili finanční trh, a teď chtějí od vlád neboli od daňových poplatníků, aby jim jejich ztráty zaplatili."

Jsou tihle kocouři i u nás?
"Ano. Třeba někdejší generální ředitel jisté významné banky, který si nechal před nosem ukrást jistým Barakem Alonem osm miliard korun, a nic se mu nestalo. Další takový se prohlásil za finančního génia a převzal vedení Union banky. Zkrachovala."

Stejně citlivým tématem je zdražení elektřiny.
"ČEZ je polostátní podnik a stát, jako většinový vlastník, má samozřejmě právo určovat jeho politiku včetně cenové. Přesně tohle dělá premiér Fico na Slovensku a já s ním vřele souhlasím. Je sice pravdou, že část dividend ČEZu jde do státní pokladny, ale to nevyrovná zhoršení životní úrovně deseti milionů občanů zdražením elektřiny. Stát by její ceny regulovat měl."

Stromeček u vás svítit ale bude...
"To jistě."

A na co se ještě o Vánocích těšíte?
"Mám na Vysočině kamaráda Jirku Růžičku, nejlepšího rybáře u nás. Ten mi vždycky na Vánoce přinese kapra. A dalším chodem je u nás už tradičně vinná klobása, pěkně dohněda opečená. A k tomu pivo Budvar. To je pravé vánoční pochutnání."

Video se připravuje ...
Další videa