Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Litvínov čeká další protiromská demonstrace

Extremisté v Litvínově
Extremisté v Litvínově  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK - 
12. prosince 2008
18:44

Litvínov čeká v sobotu další protestní akce. Svolala ji pravděpodobně příznivkyně extremistických hnutí z Mostu. Demonstrace "proti rasismu a za řešení situace na sídlišti Janov" by měla začít ve 14:00 v Zámeckém parku.

Není jasné, kolik lidí se akce zúčastní. Vedení litvínovské radnice i policie se po zkušenostech z předešlých demonstrací, které doprovázely násilnosti, pečlivě připravují. Ve městě budou připraveny policejní pořádkové jednotky, radnice svolá krizový štáb.

Pražští policisté se zase připravují na akci krajně levicové Antifašistické akce (AFA), která naplánovala demonstraci na 14:00 na Těšnov. Odtud chtějí jít její sympatizanti přes nedaleké centrum města na náměstí Jana Palacha, kde akci zakončí. Levicoví radikálové chtějí reagovat zejména na nedávné události v Janově. Podle pražské policejní mluvčí Ivy Knolové posílí policie hlídky a bezpečnostní opatření. V případě potřeby je připravena zasáhnout. Nemůže totiž vyloučit, že se s účastníky akce budou chtít střetnout pravicoví extremisté, kteří to naznačili v diskusních fórech na některých webech.

"Na základě zkušeností z minulých demonstrací v Litvínově nasadíme dostatečný počet sil i technických prostředků," řekla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Město zřídí podle místostarosty Martina Kliky (ČSSD) krizový štáb, na zajištění veřejného pořádku se budou podílet strážníci i dobrovolní hasiči. "Veškeré kroky budou koordinovány se státní policí," doplnil.

Na demonstraci její organizátoři pozvali místopředsedu krajně pravicové Dělnické strany (DS) Petra Kotába. "Není to akce DS. Očekávám, že se sejdou zejména nespokojení obyvatelé janovského sídliště. Po ukončení demonstrace chceme zapálit svíčky u kruhového objezdu v Janově jako vzpomínku na pochod do sídliště 17. listopadu," řekl Kotáb.

Potvrdil, že do 15. ledna DS žádnou akci v Litvínově nezorganizuje. Chce tak dát radnici a vládě čas, aby situaci v janovském sídlišti řešila. Pokud podle něj vedení města i stát selžou, shromáždění členů a příznivců DS v Litvínově "na podporu slušných obyvatel janovského sídliště" nezabrání ani zákazy.
Demonstrovat se v Litvínově v sobotu nechystají ani Romové. "Po dohodě s vedením Židovské liberální unie nebudeme pořádat žádné shromáždění. Hlavním důvodem je bezpečnost našich lidí. Ve stejný den ale nejspíš podpoříme akci Antify v Praze," uvedl předseda Romského křesťanského sdružení Radek Grunza.