Pak tiše zapálí svíčku, pokloní se a mizí z jevanského hřbitova. Kdo je onen tajemný muž? Blesku se po dlouhém pátrání podařilo zjistit jeho totožnost. Je to Jan Hošek (30), manažer jednoho z pražských kasin.

Hrob Karla Svobody
Autor: Ladislav Křivan

Proč chodí tak často na hrob známého skladatele? Je snad příbuzný? Vdovu Vendulu ani syna Petra místní na hřbitově skoro nevidí, a on je tu pravidelně.

"Paní Svobodovou jsme tu neviděli vůbec a pana Svobodu snad jednou dvakrát," svěřil Blesku jeden ze sousedů. "A tenhle mladý muž je tady skoro pořád. Dokonce si s Karlem i povídá." Starousedlík si to sám pro sebe vysvětluje tak, že jde třeba o nepřiznaného potomka, nějakého levobočka, který si s tátou nestihl všechno vyříkat.

Fotogalerie
3 fotografie

Když Blesk tajuplného návštěvníka hřbitova přímo oslovil, působil vystrašeně. "Jak jste na mě přišli?" zeptal se skoro zděšeně. Vzápětí se odmlčel a odmítl o sobě podat jakoukoli informaci. "Jak jste se poznal s Karlem? Příbuzný nejste, tak proč ty pravidelné návštěvy u hrobu?" ptal i se reportéři Blesku neznámého, v němž později identifikovali Jana Hoška.

Jan Hošek ze sebe po dlouhém váhání vysoukal: "To je snad jedno, co nás spojovalo. Znali jsme se dobře. Poprvé jsme si s Karlem Svobodou podali ruku v roce 2002. Velký a skvělý člověk, měli jsme k sobě hodně blízko. Byli jsme víc než přátelé... Ale kvůli jeho památce se k tomu dál nebudu vyjadřovat," odmítl další debatu Jan Hošek.

Blesk po Hoškově tajemství pátrá. Více čtěte v Nedělním Blesku!