Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Líbímseti.cz: Jsou intimní fotky v bezpečí?

Autor: red - 
26. října 2008
13:15

FOTOGALERIE UVNITŘ

Blesk získal exkluzivní vyjádření provozovatelů serveru Líbímseti.cz, ze kterého byly ukradeny tisíce intimních fotek uživatelek a zveřejněny na internetu.

Uživatelé Líbímseti.cz si mohou vytvářet soukromá fotoalba chráněná heslem, které zpřístupní jen tomu, komu dají heslo. Neznámý pachatel tuto ochranu obešel a stahl si tisíce intimních fotografií uživatelek, které pak dal volně k dispozici na internetu.

Snažili jsme se získat vyjádření zakladatele serveru Oldřicha Neubergera, který se však odpovědím na naše otázky vyhnul. Místo něj nám poskytla vyjádření PR manažerka Líbímseti.cz Iva Kospertová.

Jsou čísla 1138 poškozených dívek a 11 587 jejich intimních fotografií, které zatím neznámý hacker rozklíčoval, ukradl z webu libimseti.cz a umístil na různých fórech na netu konečné? Nemůže jich být víc?

Neznámému útočníkovi se podařilo obejít zabezpečení, a cíleným útokem "vykradl" fotky dívek z jejich zamčených alb. Takto se mu podařilo získat celkem 14.417 privátních fotografíí z celkem 1.164 profilů. Všechny tyto fotografie pak nahrál na veřejně dostupná disková úložiště.

Kdy se to stalo a jak jste se o tom dozvěděli?

Situaci jsme začali řešit ihned ve středu ráno, kdy jsme se o problému
dozvědeli. Spolu s programátory jsme analyzovali místo, kudy se útočník ke chráněnému obsahu dostal.

Jak útoků v budoucnu zabráníte? Budou u vás fotografie v bezpečí?

Připravili jsme opravu, která tomuto úniku nadále zabrání. Systém jsme aktualizovali ve čtvrtek ráno, a od té doby jsme již nezaznamenali další únik.

Zda podá firma trestní oznámení a jak reagovali uživatelé Líbímseti se dočtete v pondělním Blesku.