Jen náhodou zachytili její bezvládné padající tělo kolem stojící důstojníci.

Fotogalerie
7 fotografií

Už na první pohled bylo všem jasné, že Vendula je na tom skutečně špatně. Přítomní lékaři začali okamžitě s jejím oživováním...

Už když se Vendula v úterý odpoledne objevila v pražských Střešovicích, kam přišla na otevření výstavy k 70 letům vojenské nemocnice, všem přítomným bylo jasné, že něco není v pořádku. Byla bledá, třásly se jí ruce i nohy. Jen těžko komunikovala, jindy sdílná a společenská Vendula, s přítomnou generalitou i lékaři.

Všechno vyvrcholilo v okamžiku, kdy začal slavnostní projev. Vendula byla najednou bílá jako stěna a o několik sekund později se skácela k zemi. Jen náhodou ji zachytili vedle ní stojící důstojníci. "Nosítka, rychle nosítka," zaznělo do projevu a během několika okamžiků už byla Svobodová převážena na místní ARO. Tam lékaři okamžitě začali s jejím oživováním.

"V bezvědomí naštěstí nebyla Vendula dlouho," řekla Blesku Elen Švarcová z Kapky naděje, která Vendulu do nemocnice doprovázela. Během odpoledne dorazil do Střešovic za Vendulou její přítel Patrik Auš. "Nevím, proč se jí udělalo tak zle," řekl Blesku. Lékaři zatím na nic nepřišli. Je těhotná? Vyčerpaná?

Od smrti svého manžela ještě nevypnula

Před 20 měsíci se zastřelil Karel Svoboda (†68). Od té doby zažívá Vendula tlak, který neustává. Jen mění svoje podoby. "Vendula je vyčerpaná. Navíc jí odmalička pracuje jen jedna ledvina a to dohromady se stresy může vést ke kolapsům," řekl Blesku MUDr. Pavel Boček z Motolské nemocnice, předseda dozorčí rady Kapky naděje.

Nemůže tedy být Vendula těhotná? "Ne, těhotná není," tvrdil včera Blesku Vendulin přítel Patrik Auš, který si nedovedl její kolaps vysvětlit. "Oni si všichni myslí, že je silná. To je, ale tělo si nakonec stejně řekne o své," pokračoval Boček a poukázal na to, že Vendula od smrti svého manžela ještě nevypnula. A největší nervy prý měla, když šlo o "přežití" její Kapky naděje.

"To by mě položilo, kdyby se s ní něco stalo," netajila také Svobodová. Neustálé útoky na její osobu, hádky o dědictví a osočování ze Svobodové vytáhlo veškerou sílu. Navíc po smrti manžela a po boku přítele Patrika Auše Vendula velmi zhubla. "Tohle může unést jen málokdo," dodal Boček.