Kteří rodiče vychovávají z dítěte narcise? Dejte pozor na tohle!

  • Kteří rodiče vychovávají z dítěte narcise? Dejte pozor na tohle!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    21. listopadu  2018 
     06:00

    Narcistický člověk má rád jen sebe a jen sebe taky obdivuje. Podle odborníků je tahle porucha osobnosti buď vrozená, nebo vyvolaná výchovou v útlém dětství. Následující tři rodičovské styly výchovy vedou k tomu, že z vašeho dítěte vyroste pravděpodobně narcista.

    Děti jsou velmi náchylné k tomu, aby se nechaly ovlivnit už v raném dětství. A kým jsou děti nejčastěji obklopeny? Rodiči! Psycholožka Elinor Greenberg vysvětluje, že některé vztahy mezi rodiči a dětmi způsobují narcistní poruchu osobnosti v dospělém věku. Uvádí tři toxické scénáře výchovy, které k tomu vedou.

  • Scénář první: Výchova, v níž se odměňuje pouze úspěch

    Autor: iStock

     

    V téhle situaci je dítě vychovávané v prostředí, které je vysoce až nadměrně konkurenční. Rodiče odměňují pouze úspěch. Rodinným mottem je: "Pokud nemůžeš být nejlepší, proč to dělat?" Láska je podmíněná pouze úspěchem. Dítě je pochváleno jen tehdy, když vyhraje školní závod, hraje hlavní roli ve školním představení nebo zvítězí v matematické olympiádě.

    Pokud neuspěje, je to zklamání a pochvala nepřijde. Děti v těchto rodinách necítí stabilní lásku ani bezpečí. Připadají si užitečné jen tehdy, když jsou úspěšné a nejlepší. To z nich vytváří lidi, kteří nevědí, co je skutečné štěstí, a jsou hnáni touhou po úspěchu. Z nich rostou narcisové.

     

  • Scénář druhý: Devalvování ostatních dětí

    Autor: iStock

     

    V tomhle scénáři nadržuje rodič jen někomu z dětí. Často je podrážděný, snadno se rozzlobí a má nerealistická vysoká očekávání. Jsou-li v rodině dvě a více dětí, rodič chválí jednoho a ostatní devalvuje. „Dobrý“ se může stát velmi rychle „špatným“ a zničehonic je adorován další sourozenec. Nikdo v rodině se necítí bezpečně a každý tráví čas snahou uklidnit výbušného rodiče, který je také narcistní.

    Děti, které vyrůstají v těchto rodinách, se cítí ponižované a nedoceněné. Tito lidé se v pozdějším životě pokoušejí dokázat sami sobě, světu i kritizujícímu rodiči, že jsou dobří a špatný je rodič. Tohle se stává celoživotním posláním a stávají se z nich narcisté.

     

  • Scénář třetí: Zlaté dítě

    Autor: iStock

     

    Tihle rodiče jsou většinou takzvaní komorní narcisové, kterým je v centru dění nepříjemně. Místo toho se chlubí svými dětmi, většinou velmi talentovanými. Takové dítě bývá často v rozpacích nad nadměrnou chválou a tahle role ho velmi zatěžuje. Rodič například říká: „Náš syn je vlajkovou lodí rodiny, nás všechny dovede k dokonalosti.“ Stavět děti na piedestal, i když skutečně mají talent, není dobře a může to vést právě k poruše osobnosti v podobě narcismu.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku