Nevozte děti do 13 let v autě vepředu, i když mají metr a půl: Je to nebezpečné!

Video se připravuje ...
Co hrozí, když dáte do sedačky dítě v tlusté bundě?
Foto: youtube
Sdílej na facebooku
22. února  2018 
 20:00

Spousta dětí se nemůže dočkat toho, až budou měřit metr a půl, aby jim rodiče dovolili sedět v autě vepředu místo ježdění v sedačce vzadu. Další děti tam jezdí i mnohem menší, protože to rodiče z nějakého důvodu potřebují a zákon to umožňuje, pokud má dítě příslušnou autosedačku. Dělat by to však neměli, pokud potomkům není alespoň třináct let. 

Když řídíte a posadíte dítě v sedačce vedle sebe, přináší to spoustu výhod. Najednou na něj vidíte a ono na vás, ubude hádek mezi sourozenci, pokud další potomek sedí vzadu. A pokud je to starší dítě, může vám třeba podávat kafe či pomáhat s navigací. Zákon není proti, už od roku 2006 mohou vepředu sedět děti bez jakéhokoli věkového omezení, jen musí mít vhodnou sedačku. 

Jenže pokud je vašemu dítěti méně než třináct let, raději tomuto pokušení odolejte, protože je to pro něj nebezpečné. A to dokonce i tehdy, když bude mít sedačku či podsedák. A nebezpečné to je i pro děti vyšší než metr a půl, které sedačku či podsedák nepotřebují. Mimochodem – nemusí ji mít, pokud jim zároveň už bylo dvanáct let, což ale mnoho rodičů snad ani netuší. 

Co se stane, když se proti dítěti vymrští v autě airbag?

Video se připravuje ...
Co se stane, když se proti dítěti vymrští v autě airbag? • VIDEO: 

Vzadu je to pro vašeho potomka mnohem bezpečnější, ze statistik vyplývá, že přední sedadlo představuje o třetinu vyšší riziko úmrtí při případné nehodě. Děti navíc ohrožují airbagy – dětské sedačky se s nimi používat nesmějí, ale jsou opravdu vypnuté? Mnoho rodičů si navíc myslí, že vypnutí airbagů se týká pouze nejmenších dětí. Případně ani nevědí, jak se airbagy vypínají. Nebo jezdí autem, které není jejich, a tak tuhle věc vůbec neřeší. 

Proč jsou airbagy tak nebezpečné? Kosti dítěte jsou až do puberty, která obvykle začíná plus minus ve třinácti letech, pružné a měkké ve srovnání s dospělými, a proto může prudce vystřelený airbag dítěti ublížit, či ho dokonce zabít. Jde zejména o těžká zranění hlavy, obličeje nebo zranění krku.

Vozíte děti v autě v zimní bundě? Je to smrtelně nebezpečné, už to nedělejte

Vozíte děti v autě v zimní bundě? Je to smrtelně nebezpečné, už to nedělejte

Zkuste příště zapomenout na to, že děti do auta posadíte v zimní bundě. Protože by je to mohlo stát zdraví, či dokonce život. Když na sobě totiž mají…celý článek

O rizicích spojených s jízdou vepředu píše web babycenter.com s tím, že největší hrozbu představují airbagy pro děti upoutané v sedačkách pro nejmenší proti směru jízdy: při nehodě by airbag nejspíš sedačku prudce přitiskl k sedadlu spolujezdce, což by mohlo mít fatální následky. A jinak – nebezpečné jsou i airbagy vzadu, pokud je vaše auto má a pokud tam sedí dítě. To rovněž ukazuje video v tomto článku. 

Přečtěte si více o zdraví dětí 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku