Logo magazínu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

5/6
Prohlédnout znovu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

Noha holubinky mandlové má válcovitý tvar, směrem k zemi se zužuje a jsou na ní podélné vrásky. | Profimedia
V České republice roste na 150 druhů holubinek a většina je jedlá. Mezi nejoblíbenější patří právě holubinka mandlová. | Jan Kneifl
Holubinka mandlová má masitý, pevný, narůžovělý až nahnědlý klobouk. Pod ním spatříte vysoké a husté lupeny, které jsou na dotyk křehké. | Jan Kneifl
Méně zkušení hobaři si mohou mandlovku poplést s nejedlou holubinkou krvavou. | iStock
Nejedlá holubinka krvavá má ale nápadně načervenalou nohu. Do této barvy jde i klobouk, který může být až krvavě červený, pouze starší houby blednou. | Jan Kneifl
Mandlovce se podobá i nejedlá holubinka brunátná. Tu ale spolehlivě rozeznáte čichem – má totiž pryskyřičnou vůni. | Jan Kneifl

Zemřel ikonický herec Robert Redford (†89): Detaily jeho smrti!

Dobrodružná dovolená Petra Pavla: Setkání s medvědy, záchrana muže a nákup do krabice!

Radost v rodině hokejisty Koblasy: Ztracené fenky Merry a Sakura jsou zpátky doma

Čech Pavel se ztratil na dovolené v Albánii: Zoufalá rodina v zemi pátrá na vlastní pěst

Lešek Semelka (78): Náhlý převoz do nemocnice!

Před deseti lety se odehrál masakr v Horusicích na Táborsku: Tři z pěti vrahů stále unikají