Logo magazínu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

1/6
Prohlédnout znovu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

Noha holubinky mandlové má válcovitý tvar, směrem k zemi se zužuje a jsou na ní podélné vrásky. | Profimedia
V České republice roste na 150 druhů holubinek a většina je jedlá. Mezi nejoblíbenější patří právě holubinka mandlová. | Jan Kneifl
Holubinka mandlová má masitý, pevný, narůžovělý až nahnědlý klobouk. Pod ním spatříte vysoké a husté lupeny, které jsou na dotyk křehké. | Jan Kneifl
Méně zkušení hobaři si mohou mandlovku poplést s nejedlou holubinkou krvavou. | iStock
Nejedlá holubinka krvavá má ale nápadně načervenalou nohu. Do této barvy jde i klobouk, který může být až krvavě červený, pouze starší houby blednou. | Jan Kneifl
Mandlovce se podobá i nejedlá holubinka brunátná. Tu ale spolehlivě rozeznáte čichem – má totiž pryskyřičnou vůni. | Jan Kneifl

Zeman zpátky v nemocnici: Přijela za ním manželka Ivana. A podpora od Pellegriniho

Galavečer s prezidenty: Pellegrini s Pavlem vyrazili na koncert v režii Slováků. V lóži Klausovi a Babiš

Těžce nemocná Markéta Konvičková (31): Splnila si sen! To je ale Havaj

Soudce Kafku pustili z vazby: Útěk kvůli milionovým podvodům už podle soudu nehrozí

Tragický návrat z halloweenského večírku u Vlčan: Dominik (†18) měl řidičák jen chvilku!

Slavia - Arsenal 0:3. Penalta po ruce Provoda i zaváhání Markoviče, hosté dominovali