Logo magazínu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

1/6
Prohlédnout znovu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

Noha holubinky mandlové má válcovitý tvar, směrem k zemi se zužuje a jsou na ní podélné vrásky. | Profimedia
V České republice roste na 150 druhů holubinek a většina je jedlá. Mezi nejoblíbenější patří právě holubinka mandlová. | Jan Kneifl
Holubinka mandlová má masitý, pevný, narůžovělý až nahnědlý klobouk. Pod ním spatříte vysoké a husté lupeny, které jsou na dotyk křehké. | Jan Kneifl
Méně zkušení hobaři si mohou mandlovku poplést s nejedlou holubinkou krvavou. | iStock
Nejedlá holubinka krvavá má ale nápadně načervenalou nohu. Do této barvy jde i klobouk, který může být až krvavě červený, pouze starší houby blednou. | Jan Kneifl
Mandlovce se podobá i nejedlá holubinka brunátná. Tu ale spolehlivě rozeznáte čichem – má totiž pryskyřičnou vůni. | Jan Kneifl

Šéf Správy železnic Svoboda v Hráčích o nehodách i sebevraždách: Vlak vždycky vyhraje

Kraus, Chýlková a další: Rodinný mejdan u hrobu!

Tragédie v dovolenkovém ráji: Srážku s obytňákem nepřežil český baskytarista (†54)

Vážná nehoda v Kolovratech: Srazil se autobus MHD s náklaďákem! Na místě jsou zranění

Maláčová v rudých šatech po boku Konečné: Detaily paktu s komunisty

Letadlo z Polska s 200 lidmi: Kouř v kokpitu a volání o pomoc! Stroj musel nouzově přistát