Logo magazínu

Za jak dlouho po dešti rostou houby? Víme, co se objeví jako první

3/18
Prohlédnout znovu

Za jak dlouho po dešti rostou houby? Víme, co se objeví jako první

Pýchavka se objeví už pár dní po dešti. V mládí má pýchavka bílou barvu a je pokrytá drobnými výčnělky, které, pokud se jich dotknete, snadno opadají. | iStock
Ucho Jidášovo, houba, kterou najdete brzy po dešti. | iStock
Špička obecná také patří mezi první houby, které po dešti vyrazí. Roste hlavně na mezích a zahradách, ale můžete na ni narazit i v lese. Nemá prsten, typické jsou pro ni světlé, řídké a tlusté lupeny a velmi pružná noha. | iStock
Pokud sbíráte špičky, dejte si pozor také na záměnu s jedovatými druhy čepičatek. Ty se od špičky obecné liší tím, že jsou křehké a snadno se lámou. Na snímku je čepičatka jehličnanová. | Petr Souček
Jedovatý kropenatec otavní si i zkušenější houbaři mohou splést se špičkou obecnou. Klobouk kropenatce otavního bývá často zbarvený do hnědé až červenohnědé, zatímco špička je světlejší. A hlavně - kropenatec má tmavé lupeny. | Petr Souček
Starší pýchavky se zabarvují do hněda a v tomto stádiu už jsou nejedlé. | iStock
Prášivka má oproti pýchavce kulatější tvar. | Petr Souček
Pozor, mladou muchomůrku (na snímku) si méně zkušení houbaři mohou poplést s pýchavkou nebo prášivkou. | iStock
Mladá hadovka smrdutá má tvar vajíčka. V dospělosti si už tuto nejedlou houbu s pýchavkou nebo prášivkou nespletete. | iStock
Jedovatý pestřec obecný nemá nohu, je okrově žlutý a pokrytý šupinami. | iStock
Jedlý žampion poznáte podle typické vůně a podle barevné reakce dužniny po poranění. | iStock
Jedovatý žampion zápašný je cítit po karbolu. | Petr Souček
Holubinky se začnou objevovat zhruba týden poté, co naprší. Holubinka mandlová má specifické zabarvení klobouku: To připomíná barvu syrového masa smíchanou s růžovou nebo hnědou. | iStock
Holubinku namodralou poznáte především podle lupenů, které vypadají jako by byly navoskované a nelámou se. | iStock
Na hřiby si musíte počkat, objeví se nejdříve deset dnů po dešti. Na snímku hřib koloděj. | iStock
U hřibů si dejte pozor na záměnu s jedovatým satanem. Jedním z charakteristických znaků je, že jeho noha je nahoře žlutá a přechází do červena. | iStock
Nejedlý hřib kříšť má tyto charakteristické znaky: žluté rourky, světlý, šedohnědý klobouk a samozřejmě hořkou chuť. | iStock
Stačí kousek a hřib žlučník neboli hořčák zkazí celou smaženici. Kromě typické hořké chutě jsou poznávacích znakem i lehce narůžovělé póry rourek. Tuto barvu ale získává až v dospělosti. Mladé houby mají rourky bílé. | iStock

Vyšetřovatel Orlických vražd v Blesku: Kdo přivedl policii na přehradu? Jména nikdy neprozradím

Manželka Kerndla Milada v šoku: Laďovi dávali doktoři 2 dny života!

Politici na Colours of Ostrava: Babiš se zrzkou, Kupka s pivem i Pecina

Obamovi promluvili o rozvodu: Jak to mají? Překvapivá slova Michelle o svobodě

Slavný dobrodruh Jaroš kritizuje Kolouchovou (†46) a spol.: Jste jen falešní hrdinové

Taxikář Patrik (†24) zemřel po nárazu do stromu: Smrt krátce po narození syna