Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tak tenhle malíř je za vodou: Za jeden obraz od něj nabízejí kupci miliardy

Autor: yks - 
16. listopadu 2018
06:51

Kultovní obraz britského malíře Davida Hockneyho nazvaný Portrét umělce (Bazén se dvěma postavami) byl ve čtvrtek prodán v newyorské aukci za 90,3 milionu dolarů (téměř 2,1 miliardy korun). Tohle plátno o rozměru 2 x 3 metry se tak stalo nejdražším dílem žijícího umělce, jaké kdy bylo prodáno v dražbě. 

Znalci říkají, že obraz Davida Hockneyho (81), zachycující muže hledícího na plavce v bazénu, je „jedním z největších mistrovských děl moderní doby“. Vyvolávací cena za tohle plátno z roku 1972, o rozměrech 2 x 3 metry, byla 18 milionů dolarů. Hranici 50 milionů dolarů překročila za 30 vteřin. O obraz nakonec soupeřili dva zájemci po telefonu. Dílo se prodalo za devět minut. Konečná cena je včetně aukční přirážky. 

Christie´s nechtěla prozradit identitu prodávajícího. Podle agentury Bloomberg a serveru Artnet jím byl britský podnikatel a miliardář Joe Lewis. Majetek tohoto obchodníka na devizových trzích je odhadován na 5,5 miliardy dolarů, patří mu například londýnský fotbalový klub Tottenham Hotspur a řada nemovitostí. Pátý nejbohatší britský podnikatel vlastní také díla Pabla Picassa, Henriho Matisse a Luciana Freuda.

Dílo znázorňuje muže stojícího na okraji bazénu a zamyšleně hledícího na jinou postavu plavající pod třpytící se vodou směrem k němu. Podle britského deníku The Guardian je stojícím mužem Hockneyho bývalý partner a múza Peter Schlesinger, který byl jedním z jeho studentů v Kalifornii.

Dosavadní rekord držela oranžová socha Balloon Dog (Orange) amerického umělce Jeffa Koonse. Tento pes jakoby vyrobený z nafukovacích balónků je ve skutečnosti z leštěné nerezové oceli. V roce 2013 byl prodán rovněž v newyorské aukční síni Christie´s, když byl vydražen za 58,4 milionu dolarů (1,3 miliardy dolarů podle současného kurzu).

Zobrazit celou diskusi