Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi přes online srovnávače pojišťují měsíčně 10 tisíc aut a uzavírají 6 tisíc smluv o dodávkách energie

Češi přes online srovnávače pojišťují měsíčně 10 tisíc aut
Češi přes online srovnávače pojišťují měsíčně 10 tisíc aut  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: red - 
4. ledna 2013
11:03

Rok 2012 byl na českém internetu ve znamení růstu popularity online srovnávačů, tedy portálů, porovnávajících např. ceny energií nebo pojistných produktů. S tím je spojen i nárůst počtu pojistných smluv nebo smluv o dodávce energie, uzavřených online.

Jejich meziroční nárůst přesáhl 20% a v roce 2013 lze podle odborníků očekávat růst ještě vyšší.

Dloudobě nejúspěšnějším produktem na online srovnávačích je povinné ručení. „V roce 2012 bylo prostřednictvím online srovnávačů uzavřeno každý měsíc více než 10 tisíc nových smluv o povinném ručení. Jde o 14 procent z celkového objemu trhu; znamená to tedy, že přibližně každý sedmý automobil v ČR byl pojištěn přes internet,“ uvádí Michal Hardyn ze srovnávače TopSrovnani.cz.

Český trh tak podle něj začíná kopírovat trendy ze západoevropských zemí. „V Anglii a dalších západních státech se přes internet uzavírá 30 až 50 procent všech smluv na povinné ručení nebo cestovní pojištění,“ připomíná Hardyn.  

Obdobně oblíbené je na online srovnávačích i porovnání cen plynu a elektřiny. „V této oblasti panuje ve srovnání s pojištěním větší konkurence. V případě pojištění porovnáváte ceny od zhruba desítky pojišťoven, zatímco na trhu dodavatelů energií působí přes padesát společností,“ říká k tomu Marek Numerato. I proto podle něj není reálné očekávat, že zákazníci najdou na srovnávačích kompletní přehled cenových nabídek všech dodavatelů energií.

„Obchodní politika některých společností bohužel nedovoluje srovnávačům ceny na internetu zobrazovat. Srovnávače jsou pak schopny tyto nabídky zprostředkovat až na základě telefonického kontaktu,“ dodává. Počet smluv o dodávkách plynu či elektřiny, uzavřených přes srovnávače, se podle něj pohybuje okolo 6 tisíc měsíčně.

Srovnání produktů přes internet nutí pojišťovny a dodavatele energií ke snižování cen. Průměrná cena povinného ručení na internetu se teď na konci roku pohybuje okolo 2300 Kč. Úspora proti ceníkovým cenám pojišťoven tak činí desítky procent.

Změnou dodavatele elektřiny lze ušetřit stovky korun a změna dodavatele plynu s sebou nese úspory ještě výraznější – například domácnosti, které plyn využívají pro vytápění, mohou ušetřit v průměru až 5000 Kč ročně.

Viditelným dokladem popularity online srovnávačů je rostoucí počet smluv o pojistných či energetických produktech, uzavřených online. „Meziroční nárůst počtu nových smluv přes internet přesáhl v roce 2012 hodnotu 20 procent a lze předpokládat, že v roce 2013 dojde k dalšímu nárůstu, minimálně ve stejné úrovni,“ předpovídá Marek Numerato.
 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi