Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak Krtek k bojovému jménu přišel: Serjožu málem pohřbil zaživa ruský výbuch, zachytilo to video

Video se připravuje ...
Autor: mav, swp - 
30. června 2023
16:46

Moci se opřít o spolubojovníky, to je pro morálku vojáků v zákopech na Ukrajině naprosto klíčové - jak o fyzickou pomoc, tak o jejich humor. Dokonale to ilustruje video z ukrajinského zákopu ostřelovaného ruskými okupanty, kde výbuch málem pohřbil vojáka zaživa. „Je to dobrý, Serjožo, žiješ,“ říkají vojákovi jeho kolegové. Následně mu dali přezdívku Krtek.

Telegramový kanál Vojna18 zveřejnil video, které pořídila kamera na helmě jednoho z vojáků v zákopu. Napřed zazní rána, pak se sype hlína… a v zákopu je najednou hromada zeminy. Vojáci se chvíli rozkoukávají, brzy mají jasno.  „Kopat! Zavalený!“ křičí.

V hromadě je totiž kamarád. Naštěstí nepříliš hluboko, stačilo párkrát hrábnout rukama, a může dýchat. „Davaj, davaj!“ urgují spolubojovníci. „Kopu!“ odpovídá muž s kamerou na hlavě. Bombardování zatím pokračuje.

Plná huba hlíny

„Je to dobrý, Serjožo, žiješ,“ uklidňuje pak zasypaného. „Vyprostíme tě.“ Po nějaké minutě už se Sergej sám zvedá a skrčený následuje svého pohotového zachránce po svých.

Stejně pohotově mu kumpáni dali novou vojáckou přezdívku: „Od teď budeš Krtek!“ Však se také nově pokřtěný podruhé narodil. V tu chvíli ještě humor kamarádů nedoceňuje, ale to přijde. „Mám toho plnou hubu,“ stěžuje si zatím, viditelně otřesený.

„Jako děcko jsem byl zakopán zaživa a není to sranda,“ komentoval na twitteru uživatel Wolfman. „Díky bohu, že jeho kamarádi pomohli.“

„Humor je velmi efektivní nástroj pro velení. Používal jsem ho coby seržant v Iráku a Afghánistánu. Pomůže zlomit bezprostřední napětí a přivést toho vojáka zpátky do přítomnosti,“ vysvětlil na Redditu údajný veterán s přezdívkou jtipsw02

Video se připravuje ...
Další videa