Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nezlomní bojovníci z Azovstalu: Domů se vrátily jen stíny!

  • Autor: pma,ČTK - 
    24. 9. 2022
    05:00

    Prožili si peklo, ale teď jsou volní. Celkem 188 obránců Azovstalu a Mariupolu vykoupili Ukrajinci za několik desítek zajatců a Putinova oblíbence, oligarchu Medvedčuka. Jenže těžké boje a pochybná péče v zajetí si vyžádaly svou krutou cenu. A domov si na ně bude muset ještě počkat. Denys Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Oleh Čomenka nebo Serjih Volynský, velitelé 36. brigády námořní pěchoty, která s Azovem bránila do konce bitvy o Mariupol tamní ocelárny Azovstal, budou až do konce války žít v Turecku. Přesto jde o malý zázrak. Podívejte se do tváří mužům, kteří přežili nemožné.

  • 1.Nezlomý vousáč Mychajlo

    Původně vyučený dvaačtyřicetiletý opravář se k ukrajinským vojákům přidal v roce 2015. Mychajlo Dianov se ruskými vojsky nenechal nikdy zastrašit a bez rozmýšlení se vydal na počátku války bránit Azovstal. V březnu 2022 mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udělil státní vyznamenání 3. stupně za osobní odvahu a hrdinství. Kolegové mu přezdívají „Vousáč“.

    Domů se vrátil s těžkými následky. Jeho paže připomíná zkroucenou končetinu dítěte. Bez ohledu na to zůstává Dianov hrdinou, a jeho tělo hovoří za vše. Přežil nemyslitelné.

    Mychajlo se vrátil s těžkými následky. Mychajlo se vrátil s těžkými následky. | archiv Blesku/Twitter Myroslava Petsa

  • 2.Dojemné shledání

    Svět obletěly dojemné záběry shledání zajatého příslušníka ukrajinské armády, který se konečně shledal se svým pejskem. Jeho jméno není známo, ale intenzita chvíle hovoří za vše. Ti, které už všichni odepsal, „vstali z mrtvých“. Radost nevinného zvířete hovoří za vše. 

    Ani páníček nadšeného pejska se ale domů nevrací v pořádku.

    Dojemné shledání Dojemné shledání | Twitter

  • 3.Denys Prokopenko (Redis), velitel pluku Azov

    V roce 2019 byl prvně oceněn řádem Bohdana Chmelnického za posílení obranyschopnosti Ukrajiny. Z neznámých důvodů si tehdy s prezidentem Volodymyrem Zelenským nepokynul vojenským pozdravem. Dodnes ovšem neví proč. Letos v březnu ho Zelenskyj ocenil znovu, a to státním vyznamenáním 3. stupně za osobní odvahu a hrdinství. Málokdo mu ovšem řekne „pane veliteli“, protože se mu přezdívá „Redis“. Jméno pochází z dob, kdy fandil fotbalu, především týmu Dynamo Kyjev.

    Bude mu teprve jednatřicet, přesto je velitelem jednoho z nejobávanějších pluků – Azov. Válečnou obranu má v krvi zřejmě po svém dědovi, který bránil Finsko v rusko-finské válce v roce 1939 -1940. Součástí pluku Azov je od roku 2014, kdy však ještě jako velitel nepůsobil.

    Z jeho propuštění na svobodu se těší hlavně manželka Kateryna. „Vidět Denyse, zvlášť teď, na svobodě mne dělá šťastnou,“ napsala na sociálních sítích bojovníkova žena. 

    Podle prezidenta Volodymyra Zelenského bude v naprostém bezpečí, v komfortních podmínkách a pod osobní ochranou prezidenta bude žít do konce války v Turecku.  

    Denys Prokopenko - velitel pluku Azov Denys Prokopenko - velitel pluku Azov | Reprofoto Twitter

  • 4.Svjatoslav Palamar (Kalyna) - náměstek velitele pluku Azov

    Druhou rukou velitele pluku Azov Denyse Prokopenka je jeho náměstek Svjatoslav Palamar. Ten se v minulosti nechal slyšet, že ukrajinští vojáci jsou na rozdíl od ruských okupantů slušní. „Máme lidskost, slušnost, morálku a zásady. Neporušujeme pravidla války jako naši nepřátelé. Ukázali jsme video a vyzvali celý civilizovaný svět a politiky, aby evakuovali raněné a mrtvé. Dodnes ale v tomto směru nebylo nic učiněno,“ sdělil v průběhu dubna Palamar. Ruská média se v minulosti snažila informovat o tom, že Palamar zemřel, nebyla to ovšem pravda.

    „Chci poděkovat vojákům, kteří právě teď bojují za naši Ukrajinu na bojových stanovištích, plní bojové úkoly, “ řekl po propuštění Palamar.

    I on bude do konce války žít v bezpečí v Turecku.

    Svjatoslav Palamar, přezdívaný Kalyna -  Náměstek velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar, přezdívaný Kalyna - Náměstek velitele pluku Azov | reprofoto Twitter, Facebook

  • 5.Serhij Volynskyj (Volyna) - velitel 36. brigády námořní pěchoty

    Kromě Pluku Azovstal se v průmyslovém mariupolském komplexu Ukrajinu snažili chránit i členové 36. brigády námořní pěchoty. Jejich velitelem byl Serhij Volynskyj, přezdívaný Volyna. Na videu z poloviny dubna společně s Prokopenkem vysvětluje, proč se spojili. „Provedli jsme úspěšnou operaci s plukem Azov a spojili jsme se. Budeme pokračovat v plnění bojových úkolů. Naše morálka je silná. Víme, co děláme a proč jsme tady. Uděláme vše, co bude potřeba, abychom naši misi úspěšně dokončili,“ uvedl tehdy velitel. 

    Na svého manžela se spolu s dítětem těšila i jeho žena Rusiana. Na sociálních sítích se objevila dojemná fotografie z jejich shledání po dlouhých týdnech.

    Serhij Volynskyj, přezdívaný Volyna - velitel 36. brigády námořní pěchoty Serhij Volynskyj, přezdívaný Volyna - velitel 36. brigády námořní pěchoty | reprofoto Twitter

  • 6.Arsenij Fedosjuk - důstojník Pluku Azov

    Do armády se Arsenij Fedosjuk přidal před osmi lety, hned po absolvování Kyjevsko-Mohylanské akademie, kde vystudoval historii. Během věznění v Mariupolu se mu občas podařilo spojit s manželkou, které předával informace z místa dění. 

    „Neexistují tu žádná antibiotika nebo léky proti bolesti. Například všechny amputace se tady provádí bez léků. Je to něco šíleného,“ popsal v minulosti obránce Ukrajiny.

    Arsenij Fedosjuk, přezdívaný Proces -  Důstojník Pluku Azov Arsenij Fedosjuk, přezdívaný Proces - Důstojník Pluku Azov | reprofoto Twitter

  • 7.Ilja Samojlenko - důstojník správy rozvědky a příslušník pluku Azov

    Ilja Samojlenko je důstojníkem správy rozvědky a příslušníkem pluku v Azovstalu. Od začátku blokády Mariupolu byl společně s dalšími obránci přímo v prostorách průmyslového komplexu v Azovstalu. Je uznávaným vojenským historikem. V minulosti přišel v bitvě o levou ruku a pravé oko, i přesto však bojoval dál. 

    Ilja Samojlenko - Důstojník správy rozvědky a příslušník pluku Azov Ilja Samojlenko - Důstojník správy rozvědky a příslušník pluku Azov | Reprofoto Twitter

  • 8.Kateryna - Ptáček z Azovstalu

    V ocelárnách nebojovali za svou vlast jen muži. Mezi bojovníky byla i jednadvacetiletá Kateryna, které se přezdívá Ptáček z Azovstalu. Do armády vstoupila vloni, když dostudovala zpěv na vysoké škole v Ternopilu. Po škole krátce prodávala motorky, které jsou její životní vášní, ale cítila, že je ji potřeba jinde. Tak se rozhodla pro působení v ukrajinské armádě.

     

    Na jaře loňského roku si Kateryna tajně udělala i lékařský kurz a rodičům nalhala, že pracuje v nemocnici, aby se o ni nebáli. Pravdu se dozvěděli až poté, co se Kateryna dostala do první linie. Několik desítek dnů také dívka strávila v Azovstalu. Vysloužila si přezdívku ptáček, protože své kolegy často potěšila zpěvem, aby alespoň na chvíli nemysleli na hrůzy kolem nich.

    „Kdybych měla na výběr, jestli jít znovu do Mariupolu, šla bych,“ nechala se slyšet Kateryna.

    Kateryna - Ptáček z Azovstalu Kateryna - Ptáček z Azovstalu | Reprofoto Twitter

     

     

    Mychajlo Dianov - Starší seržant 36. brigádní námořní pěchoty Mychajlo Dianov - Starší seržant 36. brigádní námořní pěchoty | Reprofoto Twitter, Instagram.com/kztsky

  • 9.Saadoun Brahim - Maročan bojující za Azov

    Jedním z propuštěných bojovníků byl i člen 36. brigády námořní pěchoty ve městě Mariupol, marocký občan Saadoun Brahim.

    Ten byl Nejvyšším soudem dříve odsouzen k trestu smrti ve zfalšovaném procesu v Ruskem okupované Doněcké lidové republice. Z ruského zajetí se povedlo vysvobodit dalších 9 cizinců - pět Britů, dva Američany, jednoho Švéda a jednoho Chorvata. 

    Maročan Saadoun Brahim se vrátil domů. Hrozil mu trest smrti. Maročan Saadoun Brahim se vrátil domů. Hrozil mu trest smrti. | reprofoto Twitter

  • 10.Dmytro Kozackyj - voják a fotograf z Pluku Azov

    Mezi vojáky v Azovstalu byl i mladý Dmytro Kozackyj. Ten se v běžném životě zabývá focením a u toho částečně zůstal i v azovstalských ocelárnách, kde dokumentoval dny ukrajinských vojáků a stal se tiskovým mluvčím tamních vojáků. Fotil rozbořené části budov, ale i běžné dění a zraněné ukrajinské vojáky. „Toto jsou ty nejtěžší fotky,“ popsal na sociálních sítích.

    Během května se Dmytro objevil na krátkém videu, kde přímo z Azovstalu zpívá refrén písně Stefania. S tou na letošní Eurovizi uspěla ukrajinská folkovo-rapová skupina Kalush Orchestra. „Pole kvete, ale její vlasy šedivějí. Matko, zazpívej mi ukolébavku, chci slyšet tvá milá slova,“ zpíval voják, zatímco za ním se ozývala palba.

    Dmytro Kozackyj - voják a fotograf z Pluku Azov Dmytro Kozackyj - voják a fotograf z Pluku Azov | Reprofoto Twitter, Instagram.com/kztsky

  • 11.Mychajlo Vershynin - šéf Mariupolské hlídkové policie

    Mezi propuštěnými se objevil i šéf Mariupolské hlídkové policie Mychajlo Vershynin. Na jeho fotografii před vězněním a po propuštění je více než patrné, jak muselo být žití v ocelárnách náročné. Během pěti měsíců výrazně pohubl a má propadlé tváře. 

    Mychajlo Vershynin - velitel Mariupolské policie Mychajlo Vershynin - velitel Mariupolské policie | Reprofoto Twitter

Video se připravuje ...
Další videa