Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ukrajinci se při ofenzivě dostali až k hranicím s Ruskem. Rusové útočí na energetickou infrastrukturu

Aktualizováno -
11. září 2022
22:55
Autor: ČTK, swp - 
11. září 2022
21:16

Ukrajinské síly během své rychlé protiofenzivy patrně dorazily až k ruské hranici na několika místech v severní části Charkovské oblasti. Videozáznam, na němž údajně jsou ukrajinští vojáci na hraničním přechodu Hoptivka, zveřejnila agentura Unian s upozorněním, že dobytí Hoptivky ještě velení ukrajinských sil nepotvrdilo. Na internetu se šíří i další videa ukrajinských vojáků u státní hranice s Ruskem. Rusové se mezitím pustili do rozsáhlých útoků na kritickou infrastrukturu a na řadě míst ukrajiny způsobili rozsáhlé výpadky proudu.

„Hoptivka 11. září přešla pod kontrolu ukrajinských ozbrojených sil,“ zní na videozáznamu zveřejněném agenturou Unian. Video podle ní pochází od příslušníků 130. praporu ukrajinské teritoriální obrany.

Na dalším videozáznamu, který umístil na internet zpravodajský portál Kyiv Post, je vidět voják přímo u cedule oznamující státní hranici.

Ukrajinci při ofenzivě osvobodili i osadu Kozacha Lopan v Charkovském regionu nedaleko hranic s Ruskem (11.9.2022) Ukrajinci při ofenzivě osvobodili i osadu Kozacha Lopan v Charkovském regionu nedaleko hranic s Ruskem (11.9.2022) | Reuters

Rusové dál popírají ústup, mluví o přeskupení

Ruské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že „přeskupuje“ svá vojska a přesouvá je od měst v Charkovské oblasti směrem na východ a na jih k ukrajinskému Donbasu.

Na dnešním pravidelném brífinku ministerstvo podle několika médiích představilo mapu, z níž vyplývá, že ruské síly mají pod kontrolou jen už malou část Charkovské oblasti, a sice území za řekou Oskil. Fotografii mapy zveřejnil například nezávislý portál Meduza.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

 
22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Kompletní online

Letecký poplach na Ukrajině

Dnes večer byl kromě toho téměř po celé Ukrajině vyhlášen letecký poplach, a to s výjimkou západní části země a poloostrova Krym, uvedla BBC.

Bez elektřiny jsou také části Poltavské, Sumské, Dněpropetrovské, Doněcké a Záporožské oblasti, i části ruského Belgorodu, který leží blízko u hranic s Ukrajinou, upřesnila BBC.

Ukrajinští hasiči po útoku Rusů na tepelnou elektrárnu v Charkovské oblasti (11.9.2022) Ukrajinští hasiči po útoku Rusů na tepelnou elektrárnu v Charkovské oblasti (11.9.2022) | Reuters

Útok na tepelnou elektrárnu a stojící vlaky

V zasažených oblastech nefunguje osvětlení, kvůli problémům s čerpadly tam neteče voda a z řady regionů přicházejí také zprávy o stojících vlacích, uvedl ruskojazyčný web BBC na svém webu.

Starosta Charkova Ihor Terechov na sociálních sítích uvedl, že po úderu na objekt infrastruktury v mnohých částech Charkova vypadla elektřina. Podobné vyjádření zveřejnil také gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. „Některá města obce oblasti jsou bez světla. Rusové zaútočili na energetickou infrastrukturu,“ napsal Rezničenko.

Zelenského poradce Mychajlo Podoljak potvrdil, že Rusové zaútočili u Charkova na tepelnou elektrárnu.

Ukrajinské vzdušné síly informovaly, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 11 střel s plochou dráhou letu, z nichž devět zničila ukrajinská protivzdušná obrana.

Zelenskyj: Ruští teroristé

„Ruští teroristé zůstávají teroristy a útočí na kritickou infrastrukturu, ne na vojenská zařízení. Jejich cílem je odepřít lidem světlo a teplo,“ uvedl na twitteru Zelenskyj.

„Pořád si myslíte, že jsme jeden národ?“ obrátil se Zelenskyj ve svém dalším příspěvku na Rusy. „Zima, hlad, tma nebo žízeň, nic z toho pro nás není tak hrozné a smrtící jako vaše takzvané přátelství a bratrství,“ napsal.

Video  Útok na obchoďák v Kremenčuku: Video z bezpečnostní kamery ukázalo dopad střely  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa