Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Putinův hněv za potopení křižníku Moskva: Odvolal svého důležitého generála!

Aktualizováno -
20. května 2022
08:57
Autor: ČTK - 
19. května 2022
09:35

Rusko v posledních týdnech zbavilo funkce několik vysoce postavených vojenských velitelů, jejichž výkon v počátečních fázích invaze na Ukrajinu byl považován za chabý. Informovalo o tom ve čtvrtek ráno britské ministerstvo obrany v pravidelném hlášení, které se opírá o poznatky zpravodajských služeb. Podle Londýna tak o místo patrně přišel například velitel Černomořské flotily, viceadmirál Igor Osipov.

Osipov byl podle vojenského zpravodajství pravděpodobně odvolán po dubnovém potopení křižníku Moskva. O velení přišel kvůli neúspěšné snaze o dobytí Charkova také generálporučík Sergej Kisel, který velel elitní 1. gardové tankové armádě.

Náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov podle britských informací pravděpodobně zůstává ve funkci, ale není jasné, zda má nadále důvěru ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Kultura zastírání a hledání obětního beránka je uvnitř ruské armády a bezpečnostního systému pravděpodobně obecně rozšířená,“ konstatuje britské ministerstvo. To se také domnívá, že mnoho důstojníků zapojených do invaze na Ukrajinu bude ve stále větší míře rozptylováno snahou vyhnout se vyvozování osobní odpovědnosti za neúspěchy ruských vojenských operací.

„To pravděpodobně ještě více zatíží ruský centralizovaný model velení a řízení, protože se důstojníci čím dál víc snaží delegovat zásadní rozhodnutí na své nadřízené. Pro Rusko bude obtížné za těchto podmínek opět převzít iniciativu,“ uzavírá britské ministerstvo dnešní svodku.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa