Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tramvaje v troskách, z metra je kryt. Ruské rakety zničily i dary z Česka pro Charkov?!

Autor: ČTK - 
4. května 2022
20:39

Mezi důsledky ruské invaze na Ukrajinu, která začala před 70 dny, patří také zničení tramvajové dopravy v Charkově, druhém největším ukrajinském městě, upozornila agentura Unian s odvoláním na městskou správu. Tramvaje v Charkově jezdily od roku 1906 a od té doby přerušily provoz jen v roce 1941 za nacistické okupace, a i to jen částečně, připomněla.

Ruské bombardování a ostřelování ovšem nyní zničilo tratě, zastávky, depa i samotné tramvajové soupravy. Válku zřejmě nepřežila ani jediná tramvaj. V budoucnu je tak nejspíše vystřídají autobusy a trolejbusy.

Charkov se může pochlubit také metrem, ale to v současnosti funguje jako letecký kryt.

Právě do Charkova přitom měly zamířit i některé dary z Česka. Brněnský dopravní podnik na začátku tohoto týdne uvedl, že předá partnerskému městu Charkovu dvě tramvaje T3 a šest trolejbusů 14Tr jako dar.

Už v dřívějších letech se nezřídka stávalo, že řada trolejbusů i tramvají, které se v Česku vyřazovaly, našly svůj druhý domov právě v ukrajinských městech, kde mohly po generálních opravách jezdit řadu dalších let.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
18. 4. 2024

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Město nyní předpokládá, že se dvě ze tří linek podzemní dráhy podaří uvést do provozu asi za šest týdnů až za dva měsíce po skončení války, zprovoznění třetí trasy si vyžádá více času.

„Válka není důvod, abychom se zřekli plánů na zlepšení dopravní infrastruktury,“ uvedla radnice k zahájení rekonstrukce jedné z výpadovek.

Vzhledem k tomu, že ve městě prakticky nezbyla žádná auta, radnice předpokládá, že stavební práce způsobí minimum nepříjemností těm obyvatelům, kteří ve městě zůstali.

Rekonstrukce zmíněné dopravní tepny podle místních médií spočívá v odstranění tramvajových kolejí, které se staly nepotřebnými. Charkov měl před válkou skoro 1,5 milionu obyvatel.

Video  Bombardování Charkova: Do povětří letěla i radnice, Rusové útočí i na bytovky  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa