Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Asistenční centrum pro uprchlíky se přestěhovalo do Vysočan. Kolik v Praze přibývá běženců?

Autor: veef - 
19. dubna 2022
18:02

Praha přestěhovala Krajské asistenční centrum pro pomoc Ukrajině (KACPU) z Kongresového centra do budovy bývalé Komerční banky ve Vysočanech. Tu před časem koupila firma Central Group, která ji hodlá zbourat. Než se ale vyřídí potřebné „papíry“, je firma ochotná budovu hlavnímu městu poskytnout zdarma. Největší nápor uprchlíků sice už polevil, ale pomoc je stále třeba. Nové KACPU je připravené odbavit asi 1000 uprchlíků denně.

Ve čtvrtek 14. dubna se KACPU přestěhovalo z Kongresového centra na náměstí OSN do Vysočan. Budovu Praze poskytla společnost Central Group, která ji má v plánu zbourat a vystavět zde nový developerský projekt. „Naše společnost poskytla Praze budovu zdarma, platíme i energie a hlavní město neplatí žádné poplatky za pronájem. Prozatím jsme smlouvu podepsali na šest měsíců s tím, že je možné ji prodloužit,“ řekl v minulém týdnu majitel společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Během prodlouženého velikonočního víkendu byl nápor v novém centru výrazně menší než v předešlých týdnech v Kongresovém centru na Vyšehradě. „Od pátku do pondělí jsme zde odbavili 1012 lidí, z toho pro 242 bylo zajištěno ubytování a 293 lidí jsme odvezli do center v jiných krajích,“ vysvětlil šéf pražských hasičů Luděk Prudil. „Díky menšímu náporu jsme byli schopni odladit poslední detaily a teď už centrum funguje bez problému, zvykli jsme si na něj,“ dodal.

Ředitel krajského ředitelství policie Petr Matějíček také uvedl, že policisté si během Velikonoc terén řádně „obšlápli“, a nehrozí tedy žádné bezpečnostní riziko. „Mohu Pražany ujistit, že zde nedochází k žádným konfliktním situacím,“ řekl na tiskové konferenci. Ředitel pražských zdravotnických záchranářů Petr Kolouch Pražany také ujistil, že nedochází k žádné eskalaci tuberkulózy. „V minulých dnech se objevily zprávy, že s příchodem ukrajinských uprchlíků se začínají zvyšovat případy tuberkulózy, to bych chtěl jednoznačně vyvrátit. K ničemu takovému nedochází,“ zdůraznil.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) také uvedl, že pražský krizový štáb chce ve spolupráci s ústředním krizovým štábem koordinovat ubytování uprchlíků. „Chceme, aby ústřední krizový štáb oslovil starosty měst a obcí v České republice, aby pověřili styčného zaměstnance, který by měl spolupracovat s velkými asistenčními centry. Tento člověk by měl být schopen prověřit ubytovací kapacity na konkrétním místě a také to, jestli je to místo vhodné pro ubytování,“ vysvětlil Hřib. „Když to přeženu, chceme jako samospráva mít jistotu, že uprchlíky neposíláme do míst, kde by docházelo k jejich vykořisťování, případně obchodu s bílým masem,“ uzavřel Hřib.

Video se připravuje ...
Další videa