Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinci prolévají krev za naše společné hodnoty, velvyslanec Perebyjnis děkoval Česku na kongresu ODS

Autor: simao, ČTK - 
9. dubna 2022
10:20

„Ukrajinci dnes prolévají krev za naše společné hodnoty a zásady, za mír v celé Evropě na východ od ukrajinských hranic,“ uvedl na pražském kongresu velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis. Děkoval vládě ČR za poporu.

Česko je lídrem dodávek pomoci na Ukrajinu, tahounem zpřísnění sankcí a místem fenomenální solidarity, uvedl Perebyjnys.

Pozvání k vystoupení na kongresu, které sám označil za nestandardní, vnímá jako gesto podpory a solidarity s Ukrajinou napadenou ruskými vojsky. „Žijeme v nestandardní době a musíme dělat nestandardní kroky,“ uvedl s díkem vládě, v jejímž čele stojí předseda ODS Petr Fiala.

Občanští demokraté jako součást vlády podle Perebyjnise stojí v přední linii boje proti zlu přicházejícímu z Východu. Jmenovitě poděkoval ministryni obrany Janě Černochové, ministrům financí Zbyňkovi Stanjurovi a dopravy Martinu Kupkovi. Připomněl cestu premiéra Fialy, který s kolegy z Polska a Slovinska navštívil ostřelovaný Kyjev jako první z politiků po napadení Ukrajiny 24. února.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Velvyslanec připomenul masakry, jejichž rozměr poznává svět po osvobození některých ukrajinských měst. „Musíme se soustředit na to, že máme zvítězit a pohnat viníky k zodpovědnosti. Dokážeme to s podporou politickou i zcela konkrétní. Zbraně, sankce a maximální izolace Ruska jsou klíčové,“ uvedl s tím, že má štěstí, že Česko je lídrem dodávek na Ukrajinu, tahounem zpřísnění sankcí a je zde vidět fenomenální vlnu solidarity, kterou označil za upřímnou, skutečnou a od srdce.

Video  Petr Fiala: Projev na kongresu ODS  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa