Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Putinův generál utekl z jednání: Rozhodil ho dotaz na ukrajinské kořeny

Autor: for - 
24. března 2022
10:28

Jindy ledově klidnému ruskému generálovi na setkání s americkými vojenskými představiteli pomyslně ruply nervy a spěšně odešel ze schůzky, informoval server CNN. Jevgenij Iljina se podle amerických přidělenců obrany po celou dobu setkání držel předepsaných not, ke konci schůzky ale emotivně reagoval na dotaz, jak je to s jeho ukrajinskými kořeny. Téma a důvod schůzky není znám. 

Je to vůbec poprvé, co si od začátku invaze sedli k jednomu stolu představitelé ministerstev obrany Ruska a Ameriky. Setkání proběhlo na ruském ministerstvu obrany v Moskvě. Podle dostupných informací byla ruská strana nervózní a vystresovaná, zvláště ruský generálmajor Jevgenije Iljina, který byl dokonce tak rozrušen, že se nakonec zvedl a bez potřesení rukou odešel.

Dotaz na ukrajinské kořeny zvedl generála od stolu

Setkání popsali dva přidělenci obrany, jedná se primárně o jejich dojmy z toho, co viděli a slyšeli. Zmiňují, že se ještě nikdy nesetkali s tak plamennou reakcí na oficiální schůzce. A co vlastně způsobilo narušení klidu jindy až stoicky chladného generála?

CNN popisuje, že jak se schůzka blížila ke konci, jeden z přidělenců se „nenáhodně zeptal“ na rodinné kořeny generála na Ukrajině. „Chování generála se změnilo, náhle zrudl a byl velice rozrušený,“ popsali přidělenci. Iljina odpověděl, že tomu tak je a že se narodil v Dněpropetrovsku, než se přestěhoval do Doněcka, kde i chodil do školy. Podle Američanů generál dodal, že situace na Ukrajině je tragická a uvádí jej do depresí. Poté se zvedl a bez potřesení rukou odešel. Jinak se ale striktně držel ruské strategie i stylu dosavadní komunikace. 

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
18. 4. 2024

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Kdo z Američanů se schůzky účastnil není jasné, stejně tak důvod setkání. Pentagon a ministerstvo zahraničí USA odmítlo setkání blíže komentovat, ruská strana pak zatím odpověď nedodala. 

Podle Američanů ze schůzky mimo jiné vyplývá, že problémy s morálkou už nemají jen vojáci na frontách. Chování generála je podle nich důkazem, že se frustrace dostavuje i do vyšších míst. Krym ale podobné interpretace odmítá, podle něj je „problém s morálkou“ něco o čem se musí pochybovat. 

Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa