Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Srdce mi krvácí, na Ukrajině zůstala i moje první láska, říká lékař Rodion (37) a nabízí pomoc

Autor: lc - 
17. března 2022
08:05

Narodil se a vyrůstal na Ukrajině, medicínu vystudoval v Česku. Po útoku Ruska na svou rodnou zemi popsal praktický lékař Rodion Schwarz (37) otřes z rozbombardovaných ulic, kterými kdysi procházel, i strach o část rodiny. Okamžitě také nabídl krajanům pomoc ve své ordinaci ve Velkých Přílepech.

Praktik Rodion Schwarz se narodil ve městě Kosiv v Ivanofrankivské oblasti na Ukrajině. Část dětství prožil i blízko Vinnytsi, spolužáky má v Kyjevě. „Denně sleduji situaci, srdce mi krvácí, když vidím rozbombardované ulice, kde jsem kdysi vyrůstal. Jako asi mnoho lidí, jejichž kořeny pochází z Ukrajiny, tam mám část rodiny, příbuzenstva, bývalé spolužáky i první dětskou lásku,“ popsal pro Blesk.cz lékař.

13:30
29. 3. 2024

Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně očekávalo. Dnes to v rozhovoru s agenturou Ukrinform řekl hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Prezident Volodymyr Zelenskyj loni v prosinci řekl, že vedení armády navrhuje zmobilizovat dalších 450.000 až 500.000 Ukrajinců v situaci, kdy Rusko zesílilo útoky na tisícikilometrové frontové linii.

12:13
29. 3. 2024

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.

12:01
29. 3. 2024

Vyšetřování, které vedou české zpravodajské služby kvůli ruské propagandistické síti, jež měla platit unijní politiky, je velmi znepokojivé. Řekl to nizozemský premiér Mark Rutte s tím, že případem se zabývají i nizozemské zpravodajské služby. České úřady uvedly, že byly peníze poskytnuty politikům v Nizozemsku, Belgii, Německu, Francii, Maďarsku a Polsku výměnou za šíření ruské propagandy, informoval nizozemský list NL Times.

Kompletní online

Rodion Schwarz s napětím sleduje další vývoj invaze a také žasne nad statečností prezidenta Volodomyra Zelenského, kterého zná z televize ještě z jeho studentských let, kdy se účastnil populární týmové soutěže studentstva, následně moderoval i několik zábavních pořadů.

„Jde o ojedinělého politika, který, i přes všechna osočování a podceňování, přetavil svou osobnost v silného, nebojácného vůdce. Nyní by si z něho mnoho politických vůdců mohlo vzít příklad,“ míní Schwarz.

Jak sám říká, je lékař a pacifista a ve 21. století není místo pro válku. „Lidé chtějí žít v míru, v míru vychovávat své děti. Bombardovat porodnice, zabíjet nevinné civilisty či balamutit lidi zcela scestnou propagandou nemá v dnešní společnosti pochopení a ten, kdo to nařídil, by se měl zpovídat u Haagského soudu,“ má jasno Rodion Schwarz.

Sám také vymyslel způsob, jak se rychle zapojit do pomoci svým krajanům z Ukrajiny. „Nabízím okamžitou a bezplatnou zdravotní péči ve své Přílepské ordinaci. Děkuji za to, že mi Česká republika umožnila vystudovat zde medicínu, vyrůst v bezpečí a nyní jsem zcela připraven vrátit to jak jí, tak i mé rodné vlasti,“ uzavírá Schwarz s tím, že do iniciativy www.lekariproukrajinu.cz se připojují i jeho čeští kolegové.

Dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se stala terčem ruského náletu.

Video  Dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se stala terčem ruského náletu.  - reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa