Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak se levně připravit na krizovou událost? Plynové masky a střelivo nepotřebujete, říká odborník

  • Autor: ula,ČTK - 
    12. 3. 2022
    05:00

    V souvislosti s válkou na Ukrajině a celkovou eskalací napětí mnoho lidí řeší kromě pomoci i svou vlastní přípravu na možnou krizovou událost. Prodejci evidují vysoký zájem o spací pytle, karimatky, ale také lékárničky nebo krabičky poslední záchrany (KPZ). Na internetu se vynořila spousta návodů, že je třeba zásobit domácnost plynovými maskami a střelivem. Kriminolog Pavel Houdek Blesk Zprávám řekl, že příprava na jadernou apokalypsu není třeba, stačí jen vybavit domácnost věcmi, které už nejspíš máte, a navíc to lze za pár korun. Příprava neznamená paniku, pro mnohé lidi to může přinést i uklidnění a přípravy třeba na situaci, kdy dojde ve vaší čtvrti k obyčejné havárii vody. Co si tedy připravit?

  • 1.Neutrácejte statisíce

    Po vybavení do přírody, jako jsou spací pytle nebo karimatky, za minulé dny vzrostla na internetu podle Upgates poptávka trojnásobně ve srovnání s průměrným počtem objednávek v posledních čtyřech týdnech. Vyprodány jsou např. jódové tablety, které si Češi mylně spojují s prevencí při atomovém výbuchu.

    „Možná i ve vás hlodá malý červíček pochybností a říkáte si, že malá příprava neuškodí. Pokud ale začnete hledat informace na internetu, nejspíš narazíte na stránky prepperů, kde se dozvíte, že doma musíte mít zásoby konzerv na půl roku, plynové masky a hromadu střeliva. To ale není jediný způsob přípravy, “ upozorňuje kriminolog Pavel Houdek.

    „Opravdu nemusíte běžet do obchodu a utratit tisíce za filtr na vodu a nůž s pevnou čepelí. Většinu věcí, které můžete potřebovat, už nejspíš máte doma. Stačí je vyndat ze skříně, oprášit, ujistit se, že jsou funkční, a dát do nich baterky,“ dodává Houdek.

    Instruktor Moderní sebeobrany a kriminolog Pavel Houdek Instruktor Moderní sebeobrany a kriminolog Pavel Houdek | Moderní sebeobrana, Pavel Houdek

  • 2.Obyčejné kroky pro obyčejné lidi

    „Podle mého názoru nemá příliš smysl chystat se na totální rozpad systému nebo jadernou apokalypsu. To jsou situace, na které se reálně připravit nelze. Někdo by vám sice pravděpodobně řekl, že ano, a měl by pravdu – ale je to záležitost milionových rozpočtů a měsíců času. Za to má smysl se v přípravě soustředit na věci, které můžete udělat teď hned – a s minimální rozpočtem. Obyčejné, malé kroky pro obyčejné lidi,“ říká Houdek.

    Video  Analytik: Putin narazil kvůli chybné taktice. Civilní obyvatelstvo teď kvůli tomu trpí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Na co má smysl se připravit?

    Hackerská skupina Anonymous pohrozila Rusku kybernetickým útokem na kritickou infrastrukturu. Dá se čekat, že Rusko disponuje podobnou možností rozsáhlého kybernetického útoku. Pokud by k tomu došlo, znamená to výpadky elektřiny, vody, platebního systému a tím pádem všech základních služeb.

    „Představte si situaci, že v oblasti, kde bydlíte, vypadne elektřina. A ne na hodinu, ale na dva tři dny. Co se bude dít venku na ulici? V případě výpadku elektrické energie na větším území můžete počítat s tím, že běžný život se úplně zastaví,“ nastavuje jednu ze situací Houdek. Podle něj většina odborníků na civilní připravenost a příslušných úřadů odhaduje, že v případě rozsáhlejšího výpadku/katastrofy bude státním strukturám trvat tři dny, než dokáže zabezpečit základní potřeby obyvatel.

    „Je jasné, že z hlediska prevence není právě dobrý nápad vyrazit se všemi ostatními do ulic a snažit se v nastalém chaosu zabezpečit potřeby své rodiny. Proto je lepší se na podobnou situaci připravit předem. Nestojí to mnoho, a pokud budete postupovat chytře, všechny věci využijete i v případě mnohem menších nepříjemností, např. havárie vody ve vaší ulici,“ dodává Houdek.

    Co kdyby přišel výpadek elektřiny? (ilustrační foto) Co kdyby přišel výpadek elektřiny? (ilustrační foto) | Reuters

  • 4.Voda

    Dostatek vody je první potřebou, o kterou je nutné se postarat. Na základní přežití potřebuje jedna osoba cca dva litry vody na den. Na přežití s trochou základního komfortu to je okolo pěti litrů. Čtyřčlenná domácnost tedy potřebuje šedesát litrů vody.

    „Možné řešení je zakoupit v jakémkoliv hobbymarketu tři dvacetilitrové barely na vodu, doporučuji s kohoutkem, ale pozor, ty levnější rády protékají, naplnit je vodou z vodovodu a uskladnit někde ve skříni, komoře atd. Voda by měla být z důvodu zachování kvality uskladněna na temném místě, pokud to není možné, lze barely přikrýt tmavou látkou,“ radí expert. 

    Voda pak vydrží dlouho čerstvá a stačí ji měnit jednou za půl roku. Z hlediska rozložení rizika je dobré doplnit zásoby dvěma až třemi baleními balené vody, což je 18-27 litrů vody. Balené vody případně mohou nahradit barely, pokud se chcete připravit teď hned.

    „Uskladněná voda má využití i mimo katastrofické události. Až u vás v ulici dojde k havárii vody a rodina bude panikařit, protože si ráno před odchodem do práce nemůže ani vyčistit zuby, budete za hvězdu, když z komory vytáhnete barel a postavíte ho na umyvadlo,“ říká Houdek.

    Balená voda Balená voda | Profimedia

  • 5.Jídlo

    Bez jídla se dá vydržet dlouho, i přes to je vhodné, i z hlediska udržení morálky a předcházení paniky mít nějaké zásoby.

    „Já to řeším tak, že mám doma krabici s oříšky, musli tyčinkami, trvanlivými sušenkami apod., ze kterých bych pohodlně vyžil několik dní. Průběžně tyto potraviny používám, když jdu na výlet a při jiných podobných příležitostech, mám tak zajištěnou obnovu a čerstvost, zároveň mám doma stále zásobu jídla na několik dní, které lze konzumovat bez jakékoliv přípravy,“ doporučuje Pavel Houdek.

    Jaké potraviny mít doma? Jaké potraviny mít doma? | Profimedia

  • 6.Peníze

    „V případě katastrofy si z bankomatu nevyberete. Vyplatí se proto mít doma schovanou rozumnou částku peněz v hotovosti, a to v drobných bankovkách. Co se týká částky, obecné doporučení je zhruba výše měsíčního příjmu,“ řekl Blesk Zprávám Pavel Houdek.

    Hotovost doma přijde vhod například i v situaci, kdy vám banka omylem zablokuje účet, nebo vám ho napadne hacker.

    Kvůli útoku počítačového viru na Ukrajině nefungovaly bankomaty, ani jiné bankovní služby Kvůli útoku počítačového viru na Ukrajině nefungovaly bankomaty, ani jiné bankovní služby | Reuters

  • 7.Světlo

    Bez světla se dá přežít, ale pokud ho máte, je situace situace příjemnější, což ovlivní i vaši psychiku. „Kupte si několik velkých balení čajových svíček. Jedna vydrží svítit několik hodin, podle velikosti pět i více, doporučuji tedy kupovat spíše větší, v balení jsou zpravidla desítky kusů,“ vyjmenovává kriminolog s tím, že je dobré koupit i sirky a alespoň dva zapalovače.

    Pozor – svíčky jsou otevřený oheň, proto je vždy zapalujte pouze v zavařovací sklenici, nebo jiné formě ochrany. Stejně tak je dobré doma mít alespoň jednu čelovku a jednu kvalitní baterku, obojí s rezervními bateriemi.

    Svíčky využijete i v případě krátkodobého lokálního výpadku proudu. Čelovka se hodí, když vám doma vypadnou pojistky a potřebujete mít volné ruce na opravu atd. A využijete ji i na dovolené.

    Dopňte sirky Dopňte sirky | Twitter/profimedia.cz - ilustrační foto

  • 8.Palivo

    Češi jsou národ chalupářů – a kdo nemá chalupu, má někde na venkově příbuzné nebo známé. Pokud dojde k blackoutu nebo jiné mimořádné události, je na zvážení, zda se nestáhnout mimo velké město.

    „Chalupy a venkovské domy jsou obecně mnohem lépe připravené na to fungovat dny bez energie. Pokud to bude vaše volba, musíte se tam mít jak dostat. Máte-li auto, udržujte nádrž alespoň z poloviny plnou, tedy tankujte v momentě, kdy se ručička dostane na polovinu. Polovina nádrže by vám měla umožnit se po ČR dostat kamkoliv,“ říká k pořízení paliva Pavel Houdek.

    Pohonné hmoty. Pohonné hmoty. | Blesk:Daniel Černovský, CNC

     

  • 9.Informace

    I v digitální době se hodí mít doma malé rádio na baterie. V případě rozsáhlejšího výpadku to bude váš jediný zdroj informací.

    „Nebudete podléhat drbům a fámám, dozvíte se, jestli už je bezpečno, jestli a jak bude probíhat evakuace atd. Je to jediná investice, kterou doporučuji – rádio stojí okolo dvě stě korun. V běžném provozu jej využijete i při práci na zahradě atd.,“ doplňuje odborník.

    Rádio na baterky se hodí Rádio na baterky se hodí | Profimedia

  • 10.Teplo

    Pokud nefunguje elektřina, nejspíš si doma ani nezatopíte. Nicméně nemá smysl řešit přenosná kamna nebo podobné záležitosti - jakákoliv moderní stavba pár dní nějaké teplo udrží. Teplé oblečení má v našich zeměpisných šířkách doma nejspíš každý, spacák většina z nás.

    „Když přijde na nejhorší, navlečete se do zimního oblečení. Pokud nemáte spacák do zimy, nevadí - pod tlustou zimní peřinou se dá nalehko spát v lehkém mrazu. Když na sebe naházíte další peřiny, deky a oblečete se, určitě nezmrznete,“ vysvětluje Houdek.

    Nápor ukrajinských válečných uprchlíků v polském městě Přemyšl. Nápor ukrajinských válečných uprchlíků v polském městě Přemyšl. | Reuters

  • 11.První pomoc

    Vyplatí se mít doma pohotovostní zásobu základních léků a zdravotnického materiálu. Stačí, když doma budete mít ty nejzákladnější léky:

    • Léky na bolest: Ibalgin, Ibuprofen...
    • Léky na snížení horečky: Paralen
    • Léky na průjem „z jídla“: Smecta, živočišné uhlí
    • Léky na nakažlivý průjem: Endiaron
    • Projímadlo: Guttalax
    • Léky na alergickou reakci: Zyrtec
    • Oční kapky: Ophthalmo–Septonex
    • Lék proti kašli: Bromhexin
    • Uvolnění dýchacích cest: Sanorin
    • Dezinfekce ran: Betadine
    • Ošetření drobných popálenin: hydrogel na popáleniny
    •  Ošetření kousnutí od hmyzu apod.: Fenistil gel
    •  Léčivá mast na exémy, podráždění kůže: Hydrocortison
    •  Hroznový cukr pro případ hypoglykémie
    • Vitamín C
    •  Latexové rukavice (několikrát)
    • Jehla od stříkačky (několikrát)
    • Pinzeta
    • Sterilní čtverce 7,5 x 7,5
    •  Obvaz č.4 (2x)
    • Náplasti
    • Chirurgická páska
    • Mastný tyl
    • Elastické obinadlo
    •  Trojcípý šátek
    • SAM split dlaha
    •  Alu fólie

    Máte ve své domácí lékárničce vše potřebné? Máte ve své domácí lékárničce vše potřebné? | profimedia.cz

    22:25
    Dnes

    Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

    Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

    21:40
    Dnes

    Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

    „Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

    21:06
    Dnes

    Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

    Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa