Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Máme dát migranty do ohrady?“ Slovákům smetli žalobu, Fico zuří. Co na to Češi?

Autor: simao, ČTK - 
6. září 2017
19:20

Slováci s žalobou na uprchlické kvóty neuspěli, reakce na soudní rozhodnutí se ozývají i z Česka. Prezident Miloš Zeman míní, že se nesmíme hrbit před EU. A než se podrobit kvótám, to se raději vzdát dotací z Unie, dodává prezident. Zamítnutí slovenské a maďarské žaloby však prý pro Česko nic nemění. Premiér Bohuslav Sobotka dodává, že ČR s kvótami nadále nesouhlasí.

Prezident Miloš Zeman míní, že se Česko nesmí hrbit před Evropskou unií. Kdyby bylo nejhůř, je lepší se vzdát evropských dotací, než se podrobit migračním kvótám. Uvedl to v reakci na rozhodnutí Soudního dvora EU, který zamítl žalobu Slovenska a Maďarska proti migračním kvótám.

„EU pod výhrůžkou, že nám zastaví dotace, nás bude nutit, abychom na naše území přijali v první fázi několik tisíc muslimských migrantů,“ varoval Zeman. „Myslím si, že se nesmíme hrbit, že bychom si neměli nechat vyhrožovat. A teď řeknu něco, co se někomu nebude líbit, že kdyby bylo nejhůř, je vždycky lépe vzdát se evropských dotací, než sem pustit migranty,“ pronesl Zeman.

Fico: Máme je u nás zavřít do ohrady?

Evropský soudní dvůr žalobu odmítl v plném rozsahu. Podle soudu rozhodnutí o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků nemuselo být přijato jednomyslně. Soud odmítl i další argumenty Bratislavy a Budapešti.

„Náš postoj ke kvótám se nemění. Nadále budeme aktivně pracovat na tom, aby solidarita byla projevena jiným způsobem než nuceným přijímáním migrantů z jiných zemí,“ uvedl Fico.

Slovensko podle něj chce být solidární zemí, nikdo jej ale nemůže nutit dělat věci, které jsou dle něj nesprávné a nefungují.

„Skutečně chce od nás Evropská komise, abychom naložili na vlak tisíc nebo kolik migrantů z Řecka a Itálie a přivezli je na Slovensko? Ti lidé řeknou, že tady nechtějí být. Máme je zavřít do ohrady? Pokud by takový vlak přijel na Slovensko, pustil bych stopky, prvním vlakem by odjeli všichni na západ,“ dodal Fico. 

Sobotka: Nadále nesouhlasíme

Rozhodnutí Soudního dvora EU o uprchlických kvótách nic nemění na tom, že nejsou funkční, uvedl český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Postoj Česka se nemění, uvedl a dodal: „Nadále nesouhlasíme“.

Zamítnutí žaloby, kterou Slovensko a Maďarsko napadly unijní systém žadatelů o azyl, se podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka netýká sporu České republiky.

Právě Česku však dnes zaslal vzkaz eurokomisař Dimitris Avramopulos. Pokud Česko, Slovensko a Maďarsko nezmění v příštích týdnech svůj odmítavý postoj k přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót, zváží komise podání žaloby na tyto tři země u unijního soudu.

Komise rozhodnutí soudu uvítala. „Ano, je to velmi dobrá zpráva. Měli bychom ten rozsudek vzít jako příležitost vyzvat všechny členské země ke spolupráci,“ prohlásil Avramopulos před novináři. Oznámil, že v rámci programu bylo dosud do jiných států z Itálie a Řecka přesunuto necelých 28 tisíc lidí a zbývá jich výrazně méně, než byl původně zamýšlený počet.

Podle eurokomisaře je třeba v dialogu přesvědčit všechny členské státy Unie, aby splnily všechny své závazky. Soud podle něj uznal, že zvolené prostředky odpovídaly situaci náhlého krizového přílivu velkého počtu osob. Nyní nelze podle komisaře ztrácet čas. „Všechny členské země se musí soustředit na splnění svých relokačních závazků,“ dodal.

Zaorálek: To je od eurokomisaře pěkné…

Proti Avramopulosovu vyjádření se ohradil Zaorálek. „To je od něho pěkné, jenom my v tom svém sporu tvrdíme, že i kdybychom chtěli, tak se nám to prostě nepodaří. My vedeme spor, ve kterém dokazujeme, že to nefunguje. Proto chceme, aby došlo k nějaké revizi, aby se v EU nevytvářel mechanismus, že všichni povinně píší čísla toho, co mají a co by měli dodat, a všichni vědí, že to nesplní,“ reagoval Zaorálek.

Poznamenal, že Česko udělalo zkušenost s nabídkami uprchlíků z Řecka a Itálie, ale spolupráce se zeměmi, které chtěly uprchlíky poslat do ČR, byla velmi nedokonalá. „Nejsme schopni plnit, protože ti, kteří by nám měli pomoci, neplní podmínky toho, aby se vůbec o nějakých relokacích dalo uvažovat,“ konstatoval Zaorálek. Politická debata v Evropě podle něj ukazuje, že argumenty Česka jsou opodstatněné.