Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mrtví a nářek raněných: Takhle to vypadalo v uprchlickém táboře po svržení bomb

Válka: Bojíte se. Utečete. Už nemáte domov. A pak spadnou bomby.
Válka: Bojíte se. Utečete. Už nemáte domov. A pak spadnou bomby.  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
6. května 2016
18:25

Válečný zločin, neomluvitelný čin. Tak mluví politici o bombardování uprchlického tábora v Sýrii. Agentura Reuters přinesla video, které vzniklo krátce po náletu. Ukazuje naříkající zraněné, spoustu mrtvých i hasiče, kteří se rychle snaží uhasit stany. OSN požaduje nezávislé vyšetřování.

„Nálet proti nevinným civilistům, kteří už jednou museli z domovů utéct, nelze omluvit. Ti lidé jsou v naprosto zoufalé situaci a vojenská akce proti nim je neospravedlnitelná,“ řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Podívejte se na video, které vzniklo krátce po bombardování:

Video Válka: Bojíte se. Utečete. Už nemáte domov. A pak spadnou bomby. - Reuters
Video se připravuje ...

Šéf humanitárních operací OSN Stephen O’Brien útok označil za možný válečný zločin. Pokud se uprchlická střediska stala terčem útoku záměrně, „pak může jít o válečný zločin“, řekl O’Brien. Podle jeho informací zahynulo 30 lidí a přes 80 jich bylo zraněno, mezi nimi ženy a děti. Událost by podle něj měla být podrobena nezávislému a nestrannému vyšetřování.

Moskva dává od bombardování ruce pryč

Podle Moskvy nepřelétal nad syrským uprchlickým táborem, který se stal ve čtvrtek terčem náletu, žádný ruský letoun. Z útoku obviňuje frontu an-Nusra.

Tábor leží v oblasti Sarmadá a žije v něm asi 2000 osob, které prchly před boji v Halabu a dalších částech Sýrie. Ramí Abdar Rahmán ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) neupřesnil, jaká letadla nálet provedla, ale šéf místní tiskové agentury Šahbá, která stojí na straně opozice, řekl, že za náletem je syrská armáda.

Raněné mají ošetřit v Turecku

„Dvě letadla Asadova režimu vypálila čtyři rakety na tábor ve vesnici Kammúna. Dvě rakety spadly těsně u tábora a vyvolaly paniku, dvě další zasáhly centrum, kde vzplála desítka stanů,“ řekl Mamún Chátib.

Jeden z místních dobrovolníků řekl, že ranění byli odvezeni k turecké hranici, aby mohli být ošetřeni v Turecku. Na snímcích z místa bylo vidět ohořelé kostry stanů a dobrovolníky hasící plameny. Syrská civilní obrana uvedla, že útok nepřežilo 30 osob.