Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Migrační tlak na Česko se zvýší, varuje vědec. Kvůli rakouským opatřením

Autor: simao, ČTK - 
27. dubna 2016
17:40

Česko se musí připravit na vyšší migrační tlak. S tímto varováním přišel německý odborník na migraci Jochen Olten. Vychází přitom z kroků, které činí rakouská vláda, včetně 370 metrů dlouhého plotu na hranicích s Itálií. Olten proto upozorňuje, že se trasy, kudy proudí uprchlíci do Evropy, mohou proměnit. A zasáhnout třeba i Rusko.

Kroky rakouské vlády směřující k omezení počtu žadatelů o azyl zvýší migrační tlak na další evropské země. V rozhovoru poskytnutém německému zpravodajskému serveru Focus Online to ve středu řekl odborník na migraci Jochen Olten.

Nová opatření plánovaná Vídní včetně kontroly hranic či zpřísnění azylového zákona podle Oltena, který se zabývá migrací na univerzitě v západoněmeckém Osnabrücku, migranty od cesty do střední Evropy neodradí.

Otevřou se podle něj pouze jiné trasy jako náhrada za takzvanou balkánskou stezku, kterou na počátku roku Rakousko a následně Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a Makedonie uzavřely. Důsledkem změny rakouské migrační politiky bude to, že se pod tlak dostanou jiné evropské země, uvedl Olten.

Nové migrační trasy podle něj mohou vést přes Rusko, Ukrajinu či Bulharsko. Na vyšší migrační tlak se ale prý musí připravit i Česko.

Migranti totiž chtějí do Německa a Skandinávie i nadále. „Na významu (jako tranzitní země) získá i Česko,“ upozorňuje. Nejvíce pod tlakem bude prý ale Itálie. Zcela novými tranzitními zeměmi by se pak mohly stát podle Oltena Švýcarsko a Francie, neboť migranti se nebudou už moci do Německa a Skandinávie dostat přes Rakousko. Bern a Paříž tak podle něj budou pravděpodobně další, kdo v brzké době zavede hraniční kontroly.

Rakouský parlament přitom ve středu schválil novelu azylového zákona, která umožňuje vyhlásit stav nouze, v jehož rámci by úřady nepovolily migrantům vstup do země.

Rakušané staví 370 metrů dlouhý plot v průsmyku

Rakousko však přistoupilo i k dalším opatřením. Na rakousko-italském přechodu v Brennerském průsmyku vzniká v rámci zpřísnění režimu na hranicích plánovaného Vídní 370 metrů dlouhý plot. Podle agentury APA to ve středu oznámila tyrolská zemská policie.

Kromě plotu vybuduje Rakousko u hraničního přechodu také čtyři kontrolní stanoviště na dálnici a jedno na rychlostní silnici vedoucí průsmykem. Rychlost by měla být podle listu Tiroler Tageszeitung u přechodu, jímž vede jeden z hlavních evropských dálničních tahů, omezena na 30 kilometrů v hodině.

Vlaky směřující z Itálie do Rakouska bude policie stavět v obci Steinach am Brenner, asi 10 kilometrů za hranicí. Přesný termín zavedení přísnějšího hraničního režimu zemská policie zatím nezveřejnila. Podle policejního ředitele Helmuta Tomace to ale nebude závislé na plném dokončení stavebních opatření na přechodu. Ta by měla být podle dřívějšího vyjádření ministra obrany Hanse Petera Doskozila hotova nejpozději 1. června.

Řím přitom rakouské plány na zavedení kontrol na vnitřní schengenské hranici ostře kritizuje. „Uzavření Brenneru by způsobilo vážné škody hospodářství a dopravě, ale i Evropské unii, neboť Brenner je symbolem evropské integrace,“ uvedl dnes italský ministr dopravy Graziano Delrio. „Doufáme, že si to ještě rozmyslí,“ dodal.