Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Merkelová vzala metlu na uprchlíky. „Chudáci běženci,“ stěžuje si německá opozice

Autor: ČTK, mb - 
6. listopadu 2015
20:20

Méně peněz a rychlejší cesta domů, taková je nová uprchlická doktrína v Německu. Země kancléřky Angely Merkel (61) vytvoří speciální zařízení pro registraci uprchlíků, aby urychlilo repatriaci těch lidí, kteří nemají šanci získat v zemi azyl. Zpřísní také podmínky vyplácení dávek pro běžence. Opozici se plán ale nelíbí, běženci prý budou diskriminováni.

Na zpřísnění podmínek se shodli při jednání v Berlíně šéfové německých vládních stran, tedy kancléřka Merkelová, vicekancléř Sigmar Gabriel (56) a bavorský premiér Horst Seehofer (66). Německý ministr vnitra de Maizière navrhl, aby byl mnoha uprchlíkům ze Sýrie napříště poskytován omezený ochranný status, a ne plnohodnotný azyl.

„Vytvoříme speciální zařízení pro posuzování případů těch běženců, kteří pocházejí z bezpečných zemí. Azylové řízení se díky tomu zrychlí,“ řekla Merkelová na tiskové konferenci po jednání. Místo několika let by mělo celé azylové řízení v některých případech trvat jen pouhých pár měsíců. Uprchlíci ze zemí, které Německo označuje za bezpečné, by teoreticky neměli šanci získat azyl. V Německu totiž žádají o azyl i lidé z evropských zemí, nejčastěji Albánci.

Chudáci běženci, zlobí se opozice

Zpřísnění podmínek ale už napadla opozice. „V ostatních zemích musejí lidé čekat minimálně rok, než vůbec mohou oficiálně požádat o azyl. Vůbec nechápu, jak chce vláda vyřídit žádosti o azyl během několika týdnů,“ kritizuje dohodu poslanec Robert Habeck ze Strany zelených. Bernd Riexinger z Levicové strany zašel ještě dále a tvrdí, že budou utečenci diskriminováni: „Je tu nebezpečí, že těmto lidem bude upřeno právo na spravedlivý azylový proces.“

Případné námitky na nespravedlivý azylový proces ale bavorský premiér Horst Seehofer odmítá: „Jeden týden potrvá úřední rozhodnutí, pokud se proti němu žadatel o azyl odvolá, soud definitivně rozhodne za další dva týdny. Zjednoduší to repatriaci běženců.“

Opatření též počítá s vytvořením minimálně pěti speciálních azylových středisek, dvě z nich by měla být přímo na území Bavorska, které se potýká s největším přílivem uprchlíků. Zároveň uprchlíci budou muset hradit část nákladů na jazykové kursy, a pokud opakovaně opustí bez povolení uprchlické středisko, jejich žádost o azyl bude automaticky zamítnuta.

Do Německa podle údajů ministerstva vnitra dorazilo letos 758 tisíc uprchlíků, jen v říjnu jich bylo 181 tisíc. Vláda očekává, že za celý rok vstoupí do země milion běženců, neoficiální údaje uvádějí až 1,5 milionu. Nejvíc běženců dosud pocházelo ze Sýrie, velmi početné jsou také skupiny Albánců, Kosovanů, Afghánců a Iráčanů.