Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropská komise tají detaily o dohodě TTIP. O čem jednala s tabákovou lobby?

Autor: mb - 
27. srpna 2015
15:41

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) je připravovaná obchodní smlouva mezi USA a EU, která vyvolává vášně i obavy po celé Evropě. Dle kritiků dohody totiž jednání o TTIP neprobíhají transparentně a EU před veřejností tají detaily. Evropská komise nyní „zveřejnila“ část dokumentu o jednání se zástupci tabákového průmyslu, ale skoro veškerý text úředníci začernili, a to včetně data schůzek.

Ke „zveřejnění“ došlo v souladu se zákonem o přístupu ke svobodným informacím na žádost organizace Corporate Europe Observatory (CEO), která monitoruje vliv korporátní lobby na legislativu EU.

Podle CEO tímto „zveřejněním“ ale EK obešla zákon o svobodném přístupu k informacím: „Jsme znepokojeni tím, že Evropská komise tají jednání s tabákovým průmyslem. Budeme si stěžovat k evropskému ombudsmanovi,“ napsala organizace ve svém prohlášení.

Zveřejněný dokument

CEO důvod k nespokojenosti rozhodně má, 14stránkový dokument totiž neprozrazuje vůbec nic. Až na pár výjimek jsou začerněny všechny věty a to včetně jmen účastníků schůzky, ale „tajné“ je i to, kdy schůzka proběhla. „I když uznávám důležitost transparence a právo občanů na informace vyjednávané dohody, domnívám se, že veřejný zájem v tomto případě nepřevyšuje ochranu mezinárodních vztahů Evropské komise ani komerční zájmy společností,“ ospravedlnila své rozhodnutí Catherine Day z Evropské komise.

Bizarní rozhodnutí

Z (ne)zveřejněného dokumentu je tedy patrné pouze to, že proběhla schůzka mezi Evropskou komisí a koncerny British American Tobacco a Philip Morris, pod které patří například značky jako Lucky strike, Rothmans, Marlboro, L&M nebo Viceroy.

Takovéto „zveřejnění“ dokumentu je spíše výsměchem občanům EU a britský politik a kandidát na lídra labouristů Andy Burnham (45) již dal najevo své rozhořčení: „Závažný deficit transparentnosti ve vyjednávání dohody TTIP podlomil důvěru občanů. Obzvláště alarmující je zapojení tabákového průmyslu při projednávání připravované legislativy, což, zdá se, přímo odporuje konvenci Světové zdravotnické organizace o zákazu vlivu tabákových společností na vznikající legislativu.“

TTIP – prokletí, či požehnání?

Dohoda TTIP mezi USA, EU a Japonskem má usnadnit obchodování a odstranit mnohé bariéry, které brání ekonomickému růstu. Podle zastánců dohody přinese TTIP všem zainteresovaným stranám obchodní výhody.

Kritici pro změnu tvrdí, že naopak dojde ke snížení standardů, co se týče ochrany přírody, v EU přijdou o práci až miliony lidí a státy se stanou de facto rukojmími nadnárodních korporací, které budou moci vymáhat po jednotlivých zemích ekonomické ztráty.

Evropská unie ovšem tvrdí, že jde o neopodstatněné mýty, a dokonce vydala dokument „10 mýtů o TTIP: Fakta a fikce“. „Jednání o TTIP patří mezi nejtransparentnější a naši vyjednavači kroky konzultují s širokou veřejností,“ tvrdí Evropská komise. (Ne)zveřejněný dokument ovšem na síle argumentu poněkud ubírá.

Budeme platit firmám?

Minulý měsíc Australany šokovala zpráva, že budou muset ze svých kapes zřejmě vytáhnout minimálně 50 milionů australských dolarů (zhruba 857 milionů korun) za „ztráty“ tabákovému průmyslu Philip Morris.

Tabákový koncern žaluje Austrálii kvůli plánu zavést jednobarevné krabičky pro cigarety v rámci protikuřáckých opatření. To prý poškozuje investice Philip Morris a jejich značky jako například Marlboro. V Austrálii už platí zákony, které má TTIP údajně do značné míry kopírovat.

Česko a TTIP

V České republice se problematice dlouhodobě věnuje například publicista Jan Exner, v dubnu europoslankyně Kateřina Konečná (34, KSČM) představila v Praze široké veřejnosti publikaci Kdo nám chce zatrhnout TTIPec?, která pojednává o problematických bodech dohody. Publikaci například podpořil Ondřej Profant z České pirátské strany nebo ekonomka Ilona Švihlíková.

Například ministerstvo průmyslu a obchodu má ale k dohodě kladný přístup. "Česká republika má historicky pozitivní zkušenost s dohodami o volném obchodu, proto také podporujeme ambiciózní dohodu se Spojenými státy", uvedl ve svém vyjádření na webu ministerstva ministr Jan Mládek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi