Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Uprchlická krize zlomila smutný rekord: Loni jich z domovů uteklo 60 milionů

Počet uprchlíků ve světě vzrostl loni na rekordních 59,5 milionu.
Počet uprchlíků ve světě vzrostl loni na rekordních 59,5 milionu.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
18. června 2015
08:22

Počet uprchlíků ve světě vzrostl loni na rekordních 59,5 milionu. Více než polovina z nich jsou děti. Nejvíce běženců, kteří opustili své domovy kvůli konfliktům, již nepochází z Afghánistánu, ale ze Sýrie, oznámil dnes úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

 

"Objevilo se mnoho nových případů krize," citovala vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Antónia Guterresa agentura AP. "Krize v Iráku a Sýrii se rozrostla do obrovských rozměrů... a zároveň staré krize se nevyřešily," dodal.

Nová zpráva UNHCR byla zveřejněna v době, kdy se EU snaží vyřešit mohutný příliv uprchlíků, kteří utíkají přes Středozemní moře do Evropy zejména před boji v Libyi a v Sýrii.

Nejvíce běženců, a to 11,6 milionu, loni pocházelo ze Sýrie, kde zuří již více než čtyři roky občanská válka. Z toho téměř 3,9 milionu Syřanů žije ve 107 zemích světa, zbytek jsou takzvaní vnitřní uprchlíci. Druhý nejvyšší počet uprchlíků, 2,6 milionu, pocházel z Afghánistánu. Na třetím místě je Somálsko s 1,1 milionu migrantů.

Zemí, kde byl naopak nejvyšší počet běženců z jiných států, je Turecko s 1,59 miliony. Na druhé příčce pomyslného žebříčku je Pákistán s 1,51 milionu běženců.

Již od roku 2011 je hlavním důvodem nárůstu počtu uprchlíků ve světě válka v Sýrii. Každý den loňského roku se průměrně stalo 42.500 lidí buď uprchlíky, nebo žadateli o azyl, anebo vnitřními uprchlíky, uvedl ve své zprávě UNHCR.

"Je děsivé, že na jedné straně tady máme čím dál tím větší beztrestnost pro ty, kteří stojí za vypuknutím konfliktů, a na druhé straně je pak zdánlivá naprostá neschopnost mezinárodního společenství pracovat společně na tom, aby války skončily a byl dodržován mír," uvedl Guterres.

V posledních pěti letech propuklo nebo bylo opět zažehnuto nejméně 15 konfliktů: osm v Africe (Pobřeží slonoviny, Středoafrická republika, Libye, Mali, severovýchodní Nigérie, Kongo, Jižní Súdán a letos Burundi), tři na Blízkém východě (Sýrie, Irák a Jemen), jeden v Evropě (Ukrajina) a tři v Asii (Kyrgyzstán, několik oblastí v Barmě a Pákistán).

 

 

ad-ga ( 18. června 2015 11:24 )

prchají celé rodiny, ale na fotkách jsem žádné ženy a děti neviděla. Byli to samí chlapi a ještě mladí. jen ať si udělají pořádek ve svých republikách a nelezou, kde je nikdo nechce.

tubka.jentak.jen. ( 18. června 2015 10:39 )

a co ODS a TOP 09

sores ( 18. června 2015 10:22 )

Rodí se jak krysy jelikož velmi uznávají hodně dětí.Evropa během pár let bude jen z černých. V každém státě si za to může vláda!!! Proč dovolí vstup černých do svého státu. Začnou stavět mešity a přes rozhlas modlit několikrát denně ty jejich odporné korány.Dělají si v Evropě co chtěj, jen kdyby evropan u nich stavěl katolický kostel, nebo byla evropanka na ulici nezahalená tak by nás zabili.Měla by se postavit zeď jako v NDR a elektriku do ní.Humanita musí jít stranou jelikož jde o budoucnost EVROPY.

salto ( 18. června 2015 10:12 )

Je to tak, celý vzestup toho podivného slepence, zovoucího se USA je postaven na otrokářství a vysávání tzv. druhých a třetích zemí

trhnisinadledvinkou ( 18. června 2015 10:07 )

naprostý souhlas

Zobrazit celou diskusi