Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Uprchlíci, nebo teroristé? Bojovníci Islámského státu prý pronikají do Evropy mezi migranty!

Autor: ČTK - 
17. května 2015
17:01

Zločinecké gangy ve Středomoří pašují do Evropy bojovníky Islámského státu – ukrývají je ve člunech mezi uprchlíky z Afriky, tvrdí poradce libyjské vlády Abdal Basit Harún, jehož dnes citovala britská zpravodajská stanice BBC.

Úřady v Itálii a Egyptě již dříve varovaly, že radikálové by se mohli do Evropy dostat na lodích s migranty. Nicméně experti upozorňují, že je velice obtížné ověřit či vyhodnotit taková tvrzení.

Harún opírá své tvrzení o rozhovory s pašeráky ze severoafrických oblastí, kontrolovaných radikály. Tvrdí, že Islámský stát dovoluje majitelům lodí pokračovat v plavbách výměnou za polovinu jejich příjmů.

Podle odhadu OSN se letos už 60 000 lidí pokusilo přeplout přes Středozemní moře. Jsou obavy, že při plavbě na přeplněných a chatrných člunech už více než 1800 lidí letos utonulo, což je dvacetkrát více oproti stejnému období loňského roku.

Podle Harúna používá Islámský stát čluny „pro své lidi, které chce dostat do Evropy, protože policie v Evropě neumí rozlišit, kdo je z Islámského státu, kdo je normální uprchlík a kdo ne“. Tito radikálové podle něj často seděli odděleně od ostatních uprchlíků.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) odhaduje, že loni se přes Středozemní moře do Evropy dostalo nejméně 218 000 lidí, z toho více než 140 000 skončilo v Itálii. Cestou zahynulo 3500 lidí, oproti přibližně šesti stovkám o rok dříve.

Začátkem roku unijní agentura pro ostrahu hranic Frontex varovala před možností, že se bojovníci z ciziny pokusí využít migračních tras k cestě do Evropy.

Egyptský velvyslanec v Británii podle BBC rovněž varoval před „čluny plnými teroristů“, pokud mezinárodní společenství nezasáhne, zatímco italská vláda vyjádřila obavy z infiltrace radikálů na uprchlické lodě, které označila za humanitární krizi.

Avšak experti upozorňují, že obě země mají zájem na tom, aby ovlivnily mezinárodní reakci na krizi v Libyi, a že je obtížné ověřit jejich tvrzení.

„Egypt velice rád zveličuje hrozbu Islámského státu v Libyi, protože se zoufale snaží dosáhnout mezinárodní intervence v této zemi,“ citovala BBC analytičku Alison Pargeter. Expert na terorismus a uprchlíky Christian Kaunert zase tvrdí, že riziko infiltrace radikálů na lodě s uprchlíky „je věrohodná – ale zda je to skutečně pravda, je těžké posoudit“.

Islámský stát, který ovládá značnou část Iráku a Sýrie, je v posledních měsících aktivní i v Libyi, kde využívá boje o moc mezi soupeřícími skupinami po pádu režimu plukovníka Muammara Kaddáfího.

e.44 ( 18. května 2015 11:14 )

Co je ti jedno, ty bezmozku? To že muži co nepřestoupěj na Islám budou vyvražděni nebo zotročeni a ti co přestoupěj budou stejně po pár dalších generací méněcenní? To že z žen budou věčně zahalené otrokyně sexu, mašiny na rození dětí, bez jakýchkoliv práv? Ono přesně tohle totiž do budoucna Evropu čeká, když si sem, ty fanatický muslimský svi/ně pustíme. Ale je mi jasný, žes tak blbej, že tohle zkrátka nepobíráš, že nechápeš, že to semele každýho bez ohledu jestli něco má nebo nemá nic, a že je ti to vlastně jedno, jelikož ses za svůj mizernej život nezmoh na žádný potomky kterých bych by se to už brzo mohlo týkat. Ty sis tu prostě jenom potřeboval vyblet svojí ubohou závist a vybrečet se z toho, žes neschopný střevo, co se nikdy na nic nezmohlo a místo abys dělal něco se sebou, tak se dementně utěšuješ tím, že každej kdo si žije slušně, je automaticky zloděj, jelikož tvoje schopnosti na slušnej poctivej výdělek jsou nulový.

e.44 ( 17. května 2015 23:59 )

.....že riziko infiltrace radikálů na lodě s uprchlíky "je věrohodné - ale zda je to skutečně pravda je těžké posoudit". Tak tohle je věta blbého alibistického politika zralého na pořádnou ránu. Vzhledem k tomu, že je to nanejvýš pravděpodobné, tak přece ty z IS do Evropy nenecháme nalézt jenom proto, že to není nikdo schopnej pořádně prověřit a potvrdit. K čertu s nima se všema. Vždyť takhle těm šmejdům vydáváme Evropu bez boje. Naši předkové, co po staletí před muslimy Evropu bránili musejí rotovat v hrobech

mandat ( 17. května 2015 23:01 )

Mely by se ty lode potapet,pak by si to rozmysleli.

mandat ( 17. května 2015 22:57 )

Poslanci EU maji hajit zajmy svych obcanu a tphle rozhodne neni zajem Evropy.Vsude nejsou penize, skolstvi i zdravotnictvi se sidi,jak se da.Na duchody nejsou penize a na tyhle utecence je penez dost ? Dokonce chteji tady diktovat,jaky stat musi vzit utecencu.Kazdy den jich pristava u Evropy kolem 1 000 lidi.Za tyden je jich necely milion, kolik jich bude za mesic a za pul roku ? Kam je chteji nacpat ? Navic maji ruzne nemoci a parazity. Mame se na co tesit.

nmlk ( 17. května 2015 20:39 )

No, to se máme na co těšit ještě!!! Ať je Evropa posílá zpátky a rychle!!! Stejně sem jdou jenom kvůli štědrým sociálním dávkám. Toto je hrůza.

Zobrazit celou diskusi