Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Agresivita a arogance turistů stoupá, říkají strážci z Krkonoš. Řešili i letící pěst

Autor: ČTK - 
21. května 2023
10:33

Společné hlídky Policie ČR a strážců Krkonošského národního parku (KRNAP) řešily v uplynulé zimní sezoně zhruba 120 přestupků, nejčastěji přestupky v dopravě a spojené s neoprávněným vstupem do klidového území. Byly za ně uloženy pokuty ve výši 42 000 korun. Jde o srovnatelný počet případů a vybraných pokut jako v minulých letech, roste ale agresivita a arogance přestupců, řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. V uplynulé zimní sezoně strážci s policisty odsloužili čtyři desítky společných strážních služeb.

„Nejde nám o pokuty, podstatou strážní služby je být preventivně na místech, kde se něco protiprávního může dít, a předejít tomu. Strážní služby denně mohou řešit či předejít svou přítomností desítkám možných přestupků,“ řekl Drahný. Zdůraznil, že pokuty nejsou příjmem národního parku, ale dílem jdou do státního rozpočtu a dílem obci, na jejímž území byl přestupek spáchán.

Správa KRNAP na území národního parku zajišťuje strážní službu většinou sama, spolupráce s policií při společných hlídkách je reakcí na přibývající případy hrubého porušení pravidel KRNAP. „Jakmile je pěkný slunečný víkend po sněžení, víme, že to bude problémový víkend, a jsou v terénu. Hlídky s policií jsou kvůli rostoucí agresivitě žádoucí,“ řekl Drahný.

Jeden z případů napadení strážce KRNAP z poslední doby, který řešila i policie, se stal v lednu 2021 v okolí Strážného na Trutnovsku. Strážce KRNAP se dostal do střetu s nelegálně jedoucími sněžnými skútry, jeden z řidičů se jej pokusil udeřit pěstí.

„Agresivita a arogance lidí, kteří porušují návštěvnický řád KRNAP, stoupá. Proto naši strážci slouží v zásadě ve dvojicích, veškeré řešení přestupků probíhá pod kamerovým záznamem. Museli jsme k tomu přizpůsobit výkon naší strážní služby,“ řekl Drahný. Podle něj strážci KRNAP v uplynulé zimní sezoně žádnému fyzickému útoku při výkonu služby nečelili.

Nejčastější jsou podle něj tři druhy přestupků, a to porušení zákazu vstupu do volného terénu v klidovém území, porušení zákazu vjezdu do KRNAP a zanechání odpadků v KRNAP. „Počet přestupků je přímo úměrný vysoké návštěvnosti KRNAP. Prohřešky spočívající zejména v porušení zákazu vstupu do volného terénu v klidovém území jsou častější o víkendu a za pěkného počasí,“ řekl Drahný.

Strážní služba Správy KRNAP se neomezuje jen na zimní sezonu, napilno má také v letních měsících. Souvisí to s enormní návštěvností Krkonoš. Návštěvnost byla v roce 2022 rekordní. Krkonoše loni zaznamenaly více než 12,1 milionu návštěv, což je o 250 000 více než v dosud rekordním roce 2018. Nedávno zveřejněné údaje jsou za celou oblast Krkonoš včetně území KRNAP.

Video  Blesk Podcast: Česká ostuda na Sněžce. Turisté nedodržovali značení a ničili vzácné rostliny.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi