Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velké srovnání Blesku k výročí 30 let od rozpadu federace: Nad Slováky máme stále navrch!

Autor: Tomáš Belica, swp, inf - 
29. prosince 2022
05:00

Slováci už téměř 12 let platí eury, my stále ještě korunami… Prakticky všechny ekonomické ukazatele ale dokládají, že i 30 let po rozpadu společného státu jsou na tom Češi pořád ještě lépe. Přesvědčte se sami.

V neděli uplyne přesně 30 let od pokojného rozpadu Československa. Obě země od té doby ušly kus cesty, z ekonomického srovnání Česko ale pořád vychází lépe. „Češi bohatnou rychleji, Slováci se rychleji zadlužují, mají trvale výrazně vyšší nezaměstnanost, a ani přijetí eura je nenakoplo,“ shrnuje vývoj šéfekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Prahu – i přes současné problémy s inflací (vyšší než na Slovensku – pozn. red.) či drahým energiím – světové ratingové agentury hodnotí lépe než Bratislavu. Slovensko se zase může pochlubit lepší dostupností pediatrů, nižší rozvodovostí či tím, že mety 2 % HDP výdajů na obranu už dosáhlo.

Podobné problémy

Obě země ale trápí podobné problémy – např. přílišná závislost na automobilovém průmyslu či nízké investice do vědy a výzkumu. A především pak stárnutí populace. „Z toho důvodu je nutné otevřít slovenský trh práce zahraničním pracovníkům a zjednodušit proces získávání pracovního a pobytového povolení,“ stojí v čerstvé analýze Slovenské spořitelny.

Jak je na tom Česko ve Srovnání se Slovenskem po 30 letech od rozpadu federace? Jak je na tom Česko ve Srovnání se Slovenskem po 30 letech od rozpadu federace? | Archiv Blesku

Premiér Petr Fiala (58, ODS) pro Blesk: „Byl to malý zázrak!“

„Jako historik a politolog jsem byl přesvědčený, že k rozdělení Česka a Slovenska musí dojít. Nevěděl jsem, jak rychlé to bude, a uvědomoval jsem si rizika, která jsou s rozpadem státních útvarů spojena.

To, že se dokázaly politické reprezentace obou zemí domluvit a že rozdělení proběhlo rychle, zcela pokojně a bylo oběma společnostmi plně přijato, je velký úspěch a vlastně malý zázrak, který dnes můžeme plně docenit. Bezproblémový průběh rozdělení přispěl k tomu, že se Slováky máme nadstandardní přátelské vztahy a hlubokou spolupráci prakticky ve všech oblastech,“ komentoval Fiala.

Co před rozdělením zaznělo

  • Šéf ODS Václav Klaus (81), květen 1992: „Pro mě je klíčovou věcí zachovat jeden daňový systém, jednu ekonomickou a měnovou politiku a mnoho dalších věcí. Pokládám za irelevantní mít dva druhy poštovních známek, ale i o těchto věcech je možné diskutovat.“
  • Šéf HZDS Vladimír Mečiar (80), červen 1992: „Federace je ztracena a podle HZDS je i společný stát ztracen. ... Jednání ukázalo hluboké a zásadní rozdíly pohledu na budoucí uspořádání Československa.“
  • Prezident ČSFR Václav Havel (†75), červenec 1992: „K tomuto kroku (abdikaci – pozn. red.) jsem se rozhodl po zralé úvaze a vedlo mne k němu zjištění, že závazky, vyplývající ze slibu věrnosti České a Slovenské Federativní Republice a její ústavě, nemohu už nadále plnit způsobem, který by byl v souladu s mým založením, přesvědčením a svědomím.

Uživatel_5234456 ( 29. prosince 2022 18:17 )

Ja byvam 4km od cz hranic z jednej strany,12km z druhej,pohranice presne v polke repu­blik­...sl­oven­sky tu nehovorime,taky mix nasho narecia spolu s moravskym.
Pre nasich z vychodu sme podla reci Cesi..v Prahe nas beru ako Moravakov..ale ani A,ani B nie je spravne.
Ale plusom je ze nemam problem ani slovensky,ani cesky,a bohuzial nie kazdy rozumie jak slovencine,tak cestine a pritom je to velmi podobna rec.Niektore slova su srandovne tu aj tam,ale cz dabing je teda skoro vzdy lepsi

Uživatel_5234456 ( 29. prosince 2022 18:09 )

Tak urcite...leda tak ve snu

rudy_hnis ( 29. prosince 2022 16:20 )

To modré je Podkarpatská Ukrajina.

naidka ( 29. prosince 2022 15:43 )

Pěkné Vánoce už byly,💝 tobě úspěšný nový rok.🥂 A moc se na Silvestra neopij.

naidka ( 29. prosince 2022 14:51 )

Tady nésó lidi, všichni se zdekovali do Práglu. Zdarec Batmane.🦇

Zobrazit celou diskusi