Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

K českým „zářezům“ v UNESCO má přibýt Žatecko a jeho chmel. Zbývá už jen podpis

Autor: ČTK - 
23. července 2022
10:28

K českým památkám zapsaným na Seznam světového dědictví UNESCO by mohla brzy přibýt další, město Žatec a jeho chmelařská krajina. Jeho nominace je nejpokročilejší ze všech návrhů, které Česko pro další případné zápisy připravuje. Kdy by ale mohl být Žatec zapsán, není známo, protože termín zasedání Výboru světového dědictví zatím není určen, řekla Ivana Awwadová z tiskového oddělení ministerstva kultury. Před rokem na seznamu českých památek zapsaných v UNESCO přibyla tři lázeňská města z Karlovarského kraje.

Byla zapsána spolu s dalšími osmi evropskými lázeňskými městy. Společným znakem všech zapsaných měst je tradice lázeňství a využívání přírodních pramenů minerálních vod, díky nimž zažívala největší rozmach od počátku 18. století do 30. let 20. století. Lázně se staly patnáctou českou památkou zapsanou na Seznamu světového dědictví UNESCO. Na stejném loňském zasedání Výboru světového dědictví byly zapsány ještě jako první tuzemská přírodní lokalita Jizerskohorské bučiny. Česko má také několik zápisů mezi světovým nehmotným dědictvím.

„Nominace Žatce má za sebou evaluační proces a měla by být projednána na nejbližším zasedání Výboru pro světové dědictví, který by měl rozhodnout o jejím zápise na Seznam světového dědictví,“ uvedlo ministerstvo. Zasedání Výboru světového dědictví se podle něj mělo konat v Rusku. Kvůli válce na Ukrajině ale bylo odloženo a zatím nebyl určen náhradní termín ani místo konání zasedání. „Tedy na výsledek zápisu Žatce a krajiny žateckého chmele čekáme,“ uvedlo ministerstvo.

Příští rok zřejmě bez nominace

Žatec usiluje o zápis na seznam UNESCO od roku 2014. O tři roky později doporučil městu Výbor pro světové dědictví rozšířit nominační dokumentaci o chmelařskou krajinu nebo o činnost Chmelařského institutu. Upravenou nominaci dokončila pracovní skupina v roce 2020.

České instituce shromažďují uchazeče o zápis na Seznam světového dědictví, tedy památky a unikátní krajinné a historické celky, na takzvaném indikačním seznamu. Kromě Žatce je na něm aktuálně Betlém v Novém lese u Kuksu, horský hotel a vysílač na Ještědu, hrad Karlštejn, industriální soubory v Ostravě, Lázně Luhačovice, památky Velké Moravy, pevnost Terezín, renesanční domy ve Slavonicích, rozšíření zápisu Prahy o další významné stavby, jako je třeba Müllerova vila nebo Plečnikův kostel na Vinohradech, ruční papírna ve Velkých Losinách, skalní města v Českém ráji, třeboňské rybníkářství a čistírna odpadních vod v Praze Bubenči.

Podle ministerstva kultury se ale v příštím roce nepředpokládá předložení dalšího nominačního projektu. Žádná další nominace z českého indikativního seznamu není v tuto chvíli v pokročilejší fázi rozpracovanosti, uvedla Awwadová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi