Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prohledejte sklepy: Smetí může být nad zlato? Tady kov získávají z elektroodpadu!

Autor: Ivan D. Hladík - 
11. dubna 2022
05:00

Máte doma starý telefon nebo notebook? Možná se v nich ukrývá malý „poklad“. Už nejen Britská královská mincovna nebo jiní zahraniční zpracovatelé. I česká firma ví jak získat drahý kov z vysloužilých elektropřístrojů či jejich částí. Ve zlatý granulát jej mění na Vysočině.

Většinu elektroodpadů obsahujících drahé kovy dosud zpracovávaly firmy mimo Česko. Teď ale proceduru ovládla i česká společnost TrustWorthy Investment a o vstupní materiál nemá nouzi, byť až analýzou se zjistí obsah drahých kovů a možnost použitelnosti materiálu.

„Kromě těch, kdo s elektroodpady pracují, se nám hlásí i obyčejní lidé: doma sesbírají starou elektroniku, zlaté či stříbrné zlomky, a po konzultaci nám je posílají k recyklaci,“ řekl Blesku Michal Spurný za společnost, jejíž rafinérie na Vysočině zvládne měsíčně recyklovat až 100 kilogramů zlata.

Pracovníci firmy hledají materiál na deskách plošných spojů, ve vyřazených noteboocích, mobilních telefonech, ale i ve špercích, které už lidé nenosí. „Doporučuji každému podívat se do sklepa. Skoro vždycky se tam najde něco, z čeho lze získat drahé kovy,“ radí Spurný s tím, že největší množství takové suroviny lze nalézt v zařízeních vyrobených před rokem 2007. „O rok později začala cena drahých kovů narůstat, takže v novější elektronice jich už bývá méně,“ dodal Spurný. I tak ale můžete mít štěstí a malé bohatství ve starém haraburdí odhalit.

Michal Spurný v rafinerii společnosti se zlatým nugetem vzešlým z recyklace. Michal Spurný v rafinerii společnosti se zlatým nugetem vzešlým z recyklace. | TrustWorthy Investment, archiv

Jak se „těží“ z odpadu

Starou elektroniku je třeba nejdřív rozebrat a vybrat ty části, které obsahují drahé kovy. „U mobilů je to zejména plochá destička uvnitř s kovovými spoji, u počítačů zelená deska s čipy a piny, plus pokovené koncovky drátů,“ upřesnil Michal Spurný. Nejhodnotnější části se poté vylámou a máčí v chemickém roztoku, kde se zlato a stříbro vysráží.

„Tahle směs ještě nic cenného nepřipomíná, vypadá spíš jako řídké bahno,“ řekl Spurný. Hmota prochází elektrolýzou, kde se od sebe zlato a stříbro oddělí, vzniká první cenná věc – stříbrný granulát. Zlato se pak ještě dočišťuje v indukční peci a teplotách přes 1000 stupňů celsia. Žhavá směs se nakonec proleje speciálním sítkem a zchladí ve vodě: výsledkem jsou malé zlaté kuličky neboli zlatý granulát.

Máte doma poklad?

Jestli teď přemýšlíte, kolik nepoužívaných přístrojů máte doma a zda byste přeměnou jejich součástí mohli zbohatnout, vězte, že poklad představují třeba mobily vyrobené před rokem 2007. V některých jejich typech se najdou až 3 nebo 4 gramy zlata. Při dnešních cenách vyjde jeden gram na 1400 korun. „Pokud rodina sesype dohromady staré šperky, prohledá komoru, sklep, půdu a dodá k nim ještě desky a kontakty ze starých počítačů a vnitřky mobilů, může mít doma ve zlatě a stříbře klidně pět, ale třeba i 50 tisíc korun. Doporučujeme ale nejprve vše vyfotit a poradit se předem,“ dodal Spurný.

Analýza výchozího materiálu je pečlivá a trvá asi měsíc, samotná rafinace pak probíhá asi 10 až 14 dní.

Video  Blesk Podcast: Čech chce postavit nový Titanic. Do lodi umístí artefakty z vraku  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

bullshit ( 11. dubna 2022 12:00 )

Typnul bych to na hoax. U starých procesorů a sovětských součástek to tak bylo, dnes jsou to již vrstvy o síle atomů. Staré díly již nejsou, málo kdo už má zlacenou 386 nebo kila kontaktů z konektorů. Kamarád se tím před léty zabýval, nashromáždil několik kg procesorů. Pak se odeslaly do firmy kde je rozemleli a následně zjistili kolik je tam drahých kovů. U zjištění nemohl být osobně a tak to bylo jen na tvrzení odběratele. Štěstí s tím neudělal, vždy to nějak ošukovali. Přesně jak píše Zderovik níže.

Ivan Slavický ( 11. dubna 2022 08:41 )

Pěkný PR článek, ale nějak mi to nesedí. Vážně recyklace 100 kg zlata za měsíc? Nějak mi to nesedí. TrustWorthy Investment CZ a.s. je v konkurzu. Myslím, že tohle je hodně i na blesk....

CaIifornia ( 11. dubna 2022 06:29 )

Doma by to asi tezko nekdo delal. A ta firma ma prisun elektroodpadu jiste dobre zajisteny.

CaIifornia ( 11. dubna 2022 06:27 )

Kdyz to tam poslete, tak vam minimalne tretinu ukradnou. Je to nedohledatelne.

krtek. ( 11. dubna 2022 06:12 )

pokud se to nedělá ve velkém náklady převýší zisk

Zobrazit celou diskusi