Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řádění bouřek v Česku: 2 mrtví, rozvodněné toky, evakuace dětí z táborů. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
9. července 2021
18:20
Autor: tsv, Dagmar Honsová, kal, ČTK - 
7. července 2021
05:00

Silné bouřky, před kterými varovali meteorologové, dorazily ve čtvrtek odpoledne do Česka a řádily napříč republikou. Zaměstnaly hasiče i energetiky a zvedly hladiny řek - a v pátek udeřily nanovo, ve 14 hodin byly na Zlínsku. Nejvážnější situace byla ráno na východě Plzeňského kraje v povodí Úslavy a Klabavy, kde meteorologové varovali před extrémním nebezpečím záplav. Třetí povodňový stupeň tam platil na Úslavě v Koterově. Stav ohrožení hlásila také Novohradka v Pardubickém kraji. V Čížově na Písecku spadl strom na auto, nehodu nepřežili muž a žena, zranění utrpěly i dvě děti, kterým pár nabídl svezení.

  • Hasiči po celé republice vyjížděli od čtvrtečního odpoledne do dnešního rána k více než 1220 případům, nejvíce zásahů měli v krajích Vysočina, Jihočeském, Pardubickém, Středočeském, Plzeňském, Královehradeckém, Praze, a Jihomoravském. Počet výjezdů tak několikanásobně stoupl, pětiletý denní průměr počtu zásahů je 345.
  • Problémy způsobila bouřka i na železnici. Drážní hasiči vyjížděli na 54 míst kvůli popadaným stromům do kolejiště. Bouřky zasáhly tratě zejména v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Například v jižních Čechách nejezdí vlaky mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou a Včelnou a Českými Budějovicemi. Poruchy na tratích by však měly během dopoledne skončit.
  • V Plzeňském kraji se rozvodnila hlavně Úslava v Plzni - Koterově, která dosáhla dnes časně ráno třetího povodňového stupně. Povodňové stupně byly hlášeny i na Úhlavě, Klabavě, Bradavě a na Holoubkovském potoce v okolí Plzně a na Rokycansku.
  • V Pardubickém kraji místy spadlo kolem 50 milimetrů srážek, vítr dosáhl rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Nejvíce tam bouřky zasáhly Chrudimsko a Orlickoústecko. Hasiči do rána vyjížděli ke 190 událostem. Zvedaly se i hladiny řek, Loučná a Chrudimka byly na prvním povodňovém stupni, Novohradka na třetím stupni značícím stav ohrožení.
  • Silná bouřka zasáhla mimo jiné jižní Čechy, kde si vyžádala dva lidské životy. U Čížové na Písecku spadl strom na osobní auto a zabil dva lidi. Nehodu nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech. V autě byly i dvě děti, které utrpěly zranění. Záchranáři je převezli do písecké nemocnice. 
  • Kvůli silným bouřkám bylo ještě v pátek ráno v Česku bez elektřiny asi 24 000 domácností. 

Sledujte řádění bouřek na radaru Blesku

Silné bouřky a hrozba povodní v ČR
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Dagmar Honsová Dagmar Honsová Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
16:11
9. 7. 2021

Jižní Morava se vzpamatovává po ničivém tornádu a silných bouřkách.

Škody po tornádu v Moravské Nové Vsi Škody po tornádu v Moravské Nové Vsi Škody po tornádu v Moravské Nové Vsi
13:08
9. 7. 2021

Tři kamiony střešních latí a prken věnovaly obce a firmy z okolí lipenské přehrady a Šumavy oblastem na jihu Moravy postiženým tornádem. Náklad vyrazil z Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku dnes dopoledne. Jde o dar v hodnotě přibližně 750.000 korun. Novinářům to dnes řekl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který pomáhal akci koordinovat.

„Místostarosta Vyššího Brodu Jan Straka komunikoval s místostarostou Břeclavi, což je obec s rozšířenou působností pro tornádem postižené obce. Dozvěděl se, že to, co by se jim opravdu hodilo, aby pomoc byla účelná, tak to jsou střešní latě. Střecha nad hlavou je nyní pro mnohé to nejdůležitější. Chtěli jsme pomoc pokud možno konkrétní a adresnou,“ uvedl Mánek.

12:01
9. 7. 2021

V Lužicích na Hodonínsku končí likvidační práce po tornádu. Hasiči místo dnes předají obci. Ke konci se chýlí i práce v Hruškách na Břeclavsku, kde hasiči čekají na dokončení několika demolic. Předání obce očekávají během několika dní. Po jednání krizového štábu to dnes uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

„V Lužicích je hotovo, demoliční i likvidační práce včetně odvozu suti jsou hotové, dnes si to vedení obce se zástupci hasičů budou předávat,“ uvedl Grolich. Demoliční i likvidační práce finišují i v Hruškách, hasiči podle Pelikána v obci čekají ještě na dokončení několika demolic. Likvidační a demoliční práce stále pokračují v hodonínském Pánově, v Moravské Nové Vsi a v Mikulčicích.

11:24
9. 7. 2021

V Lužicích a v Hruškách končí čištění obcí po tornádu, demolice pokračují. Ze 187 nařízených demolic hasiči strhli 26 domů, zbývá jim jich asi 50.

11:09
9. 7. 2021

Bez plynu či bez elektřiny jsou v tornádem postižených obcích na Hodonínsku a Břeclavsku stále desítky domácností. Problémem je především elektřina, musí se budovat provizorní vedení. Po jednání krizového štábu to dnes uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Na plyn jsou už znovu připojené Lužice, Mikulčice a Moravská Nová Ves. Zprovozněny tam nejsou vesměs přípojky u zdemolovaných domů či tam, kde to dosud nebylo možné. V Lužicích jde o 12 přípojek, v Mikulčicích o 42, v Moravské Nové Vsi o 26. „Specifická situace je v Hruškách, tam je 77 nemovitostí bez plynu. Celek 24 by mělo být připojeno dnes, u zbytku se musí rekonstruovat vedení, to bude trvat asi 14 dní,“ uvedl hejtman.

10:54
9. 7. 2021

Armáda poslala na pomoc obcím zasaženým nedávným tornádem na jihu Moravy zdravotníky. V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku vojáci zřídili ošetřovnu, ve které se starají o drobná poranění dobrovolníků nebo hasičů. ČTK to dnes řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Armáda také poskytla kontejnery, ve kterých od víkendu bude moct působit místní praktický lékař a pediatr.

Armáda zároveň na jižní Moravu poslala dva kontejnery. V nich se budou moct o své pacienty postarat místní praktický lékař a pediatr, kteří přišli o své ordinace. Fungovat by to mělo od soboty.

7:26
9. 7. 2021

Hasiči v Jihomoravském kraji kvůli nočním bouřkám a silnému větru zasahovali u zhruba 40 událostí, nejčastěji v Brně, na Brněnsku a Blanensku. Šlo především o popadané stromy či větve. Tornádem postiženým oblastem se bouřka vyhnula. ČTK to řekl mluvčí hasičů Filip Venclovský. Na Blanensku a v části Brněnska se kvůli následkům bouřky může zpožďovat hromadná doprava.

Hasiči neevidují žádné zranění. Popadané stromy či větve odstraňují především ze silnic, hasiči nezaznamenali, že by spadly například na nějaký vůz. „Jde především o Brno, Brněnsko a Blanensko,“ uvedl mluvčí.

Web krajského integrovaného dopravního systému upozorňuje, že vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek a odklízení následků bouřek může docházet ke zpoždění až 15 minut u autobusových a vlakových linek na Blanensku, Boskovicku a Tišnovsku na Brněnsku.

Video  Záběry z červnové bouřky 
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 9. července 2021 13:39 )

Výstraha byla před nárazy větru o síle 100 km/h, ale ČHMÚ naměřil jen 90 km/h, což jsou hodnoty, které byly zaznamenávány během bouřek s oranžovou výstrahou a někdy i během žlutých výstrah.
------------
Ale v minulosti šlo vždy o špatné žluté a oranžové výstrahy, které měly být červené, a ne žluté a oranžové. Bez ohledu na naměřené hodnoty, ty nejsilnější včerejší bouřky byly extrémně silné... avšak srovnatelné s bouřkami během žlutých výstrah.
------------
ČHMÚ varoval před 60 mm během krátké doby v odpoledních a večerních bouřkách... ale oficiálně naměřil maximálně 44 mm, paradoxem je, že přes 50 mm ČHMÚ naměřil v nočních bouřkách den předem, kdy neplatila ani žlutá výstraha.

brejlak ( 9. července 2021 08:42 )

Co si to to počasí dovoluje. Navrhuji zrušit mu ambasádu a vyhodit velvyslance. To určitě pomůže.

Jirik-ta ( 9. července 2021 05:50 )

dnes od 11 do 18 hod. si přijdete taky na své

Jirik-ta ( 8. července 2021 23:03 )

v noci ve 2 hod
http­s://ww­w.ven­tusky­.com/?­p=50­.00;16­.12;7&­l=ra­in-1h&t=20210709/0000

Jirik-ta ( 8. července 2021 22:45 )

jedině přestěhovat a nebo počkat, snad něco taky přijde

Zobrazit celou diskusi