Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tornádo v Hruškách zničilo třetinu domů. Lidé mají za sebou noc hrůzy a domů nesmí bez statika

Autor: ČTK - 
25. června 2021
11:20

Zřejmě nejhorší noc v životě za sebou mají někteří obyvatelé Hrušek na Břeclavsku, kde žije přibližně 1600 lidí. Čtvrteční bouřka a silný vítr, který se Hruškami prohnal, zničil zhruba třetinu obce a tamní domy bude pravděpodobně nutné zbourat. Zbyly z nich jen obvodové zdi bez oken a střech. Zničené střechy má většina domů, pouze 15 procent zůstalo bez újmy, řekl ČTK místostarosta Hrušek Marek Babisz. Místní od rána pracují na úklidu, do nejvíce postižené části se ale nedostanou, musí počkat na kontrolu statika.

„Škody zatím vůbec nedokážu odhadnout, některé nemovitosti jsou na zboření. Když vidím, jak to tady vypadá, nevím, kdy se život vrátí do normálu. Nemáme střechu na základní a mateřské škole, chybí věž kostela. Jsme zatím bez elektřiny a plynu. Nejpostiženější části prochází statik a lidé od energetiky a určují, který dům se zdemoluje a který je v pořádku, tam postupně pouštíme občany,“ poznamenává Babisz. Jak zjistila zpravodajka ČTK na místě, neustále vypadává i mobilní signál.

Vedení obce je od brzkého rána na úřadě k dispozici místním. Místostarosta zvedá jeden telefon za druhým, snaží se zapisovat všechny požadavky. Do toho přicházejí místní, mnohdy se slzami v očích. „Nevíte, jestli si tady můžu nabít telefon? Má přijet syn, potřebuji se s ním spojit,“ říká starší žena, jejíž dům je v části za kostelem, kterou tornádo postihlo nejvíc. „Mám smetený dům, žila jsem v něm 36 let. Mám tam i léky a nemůžu tam,“ dodává.

Do obce neustále proudí hasičské a úklidové vozy. Ty plní především spadané a rozbité tašky ze zničených střech. Kdo nepracuje, baví se se sousedy. „Mysleli jsme si, že jsme na tom špatně, ale když vidíme to vaše, dopadli jsme ještě dobře,“ zní z jedné ze skupin. Z jiné se ozývá: „Aspoň že jsme přežili ve zdraví.“

Podle Babisze se v obci dva lidé vážně zranili, pět středně a 20 lidí utrpělo lehčí zranění, například se pořezali od skla. Pro ty, kteří byli v Břeclavi v nemocnici, zajistila obec nocleh na tamním internátě. Dalším pomohli sousedé, jejichž domy tornádo neponičilo. Někteří odjeli na noc k příbuzným do jiných obcí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi