Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Silné bouře zasáhly Moravu: V Moravské Nové Vsi jsou poškozeny snad stovky domů, uvedl starosta

Aktualizováno -
24. června 2021
21:44
Autor: ČTK, rix - 
24. června 2021
21:29

Silná bouře se v podvečer prohnala kromě jiných i Moravskou Novou Vsí na Břeclavsku. Poškozené jsou podle starosty Marka Košuta snad stovky domů, v místě jsou převrácené vozy včetně kamionu. „Vypadá to tu, jako kdyby tady přešla fronta,“ řekl starosta Košut.

Bouře se podle něj městysem, kde žije asi 2600 lidí, přehnala před 20:00. „Jsou tady možná stovky domů absolutně bez střech, bez krovů, vyvrácené stromy, převrácený kamion, auta, silnice jsou zavalené, záchranný systém se k nám ani nemá jak dostat. Je tady popadané zdivo, uniká plyn, nejde elektřina," popsal starosta.

Centrum obce to podle něj zasáhlo nejvíce. „Ty zničené domy jsou neobyvatelné, za chvíli bude tma a ty lidi ani nemají kam jít. Nefunguje ani spojení, ani jsem se nemohl na ten záchranný systém dovolat. Jste první člověk, se kterým po telefonu mluvím," řekl starosta. Uvedl, že v obci by mohli být i zranění.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Postižené jsou i další obce

Bouře zasáhla i nedaleké Hrušky. Místostarosta obce Marek Babisz řekl, že teprve budou zjišťovat, co vše je zničené. 

„Obce Lužice a Hrušky byly velmi zasaženy, ale objeví se i další obce, kde byly napáchány škody,“ uvedl mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška. „Máme několik stovek hasičů v terénu, jsou to desítky jednotek. V tuto chvíli se snažíme zasahovat tam, kde jsou zranění lidé. Prosíme lidi o strpení, opravdu musíme upřednostnit ty závažnější případy,“ dodal.

Tornádo na Hodonínsku

Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo tornádo. Řekla to Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu. Lidé tornádo zachytili na fotografiích. Podle webu, který vedou meteorologičtí amatéři spolupracující s ČHMÚ, bylo v Česku tornádo naposledy v září 2018 na Českobudějovicku. Tornádem byla doslova zničena obec Hrušky. 

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ uvedl místostarosta.

Jihomoravští hasiči mají kvůli bouřce zhruba za hodinu nahlášených asi 250 událostí. Nestíhají všude zasahovat. Část událostí je vyproštění lidí.

Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
15:58
1. 7. 2021

Pomoc kvůli řádění přírodních živlů není potřeba jen na jihu Moravy, ale také na severu Čech. Ačkoliv se tam nakonec vznik tornáda nepotvrdil, i tak silná bouřka napáchala velké materiální škody. Obyvatelé Podbořanska, kde k události došlo, se nyní mohou spolehnout na pomoc hasičů.

Jejich posttraumatický tým obchází obyvatele Stebna, Blatna, Petrohradu a Lužice a lidem nabízí psychosociální pomoc, jak uvedli hasiči na twitteru.

18:12
30. 6. 2021

Ústecký kraj finančně pomůže obcím zasaženým tornádem či silným větrem, a to na jihu Moravy i na Podbořansku. Nabídne pět montovaných domů. Do Stebna chce poslat milion korun a stejnou částku pro jihomoravské obce. Kvůli schválení pomoci se mimořádně sejdou zastupitelé. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS).

19:25
29. 6. 2021

Obec Stebno na Lounsku krutě zasáhla, podobně jako jižní Moravu, přírodní katastrofa. I na severu Čech bral silný vítr střechy a boural domy. Tragické záběry z místa pak obletěly celou Českou republiku a dostaly se i k panu Vladimírovi Würtherlemu, muži, který od 16 let žije bez jedné nohy. K jeho neštěstí mu pak speciální, velice drahou protézu, ukradli před několika lety i s autem.

S mužem natáčela rozhovor CNN Prima News a pan Vladimír se svěřil, že pojišťovna od něj žádá za novou náhradu dolní části nohy 50 tisíc korun, které měl Čech už doma připraveny k odeslání. Když ale viděl, co živly napáchaly, neváhal, a rozhodl se vše darovat potřebným. „Ti lidé ty peníze potřebují víc,“ uvedl krátce v rozhovoru a na otázku, zda chce skutečně své pohodlí obětovat na úkor druhých, jasně odpověděl, že ano.

Strašně mě podpořila moje přítelkyně. Jasně mi řekla: Neváhej, udělej to,“ doplnil Vladimír, který dokonce do Stebna sám zamíří, aby viděl, kde přesně budou jeho těžce našetřené finance pomáhat.

16:34
29. 6. 2021

Pomoci obcím poničených hurikánem na Moravě pokračuje a na místo vyráží další jednotky hasičů. „29 hasičů z HZS Ústeckého kraje a JSDHO Staré Město, Chotiměř a Světec střídá své kolegy na Moravě,“ napsali na sociální síti Twitter hasiči z Ústeckého kraje s tím, že vystřídají stávající kolegy, kteří na Hodonínsku působí od 26. června.  

9:04
29. 6. 2021

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se ve Stebně na Ústecku s největší pravděpodobností nevyskytlo tornádo, ale tzv. downburst. 

Tornádo poničilo také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku.
15:48
28. 6. 2021

V okolí Stebna na Podbořansku vítr a kroupy poničily úrodu chmele, obilí a řepky. Jev podobný tornádu zasáhl zemědělská stavení. Škody se teprve sčítají. ČTK to v pondělí řekl předseda okresní agrární komory Louny Čestmír Hess.

Na chmelnicích v okrese Louny v pásu, který zasáhl ve čtvrtek jev zvaný downburst, je podle Hesse přes 100 hektarů poničených chmelnic. "Zůstaly holé šlahouny porostů, z nichž už se nic nesklidí," uvedl Hess. Svaz pěstitelů chmele ČR teprve shromažďuje hlášení od chmelařů. "Koncem týdne budeme vědět víc," řekl ČTK tajemník svazu Michal Kovařík.

15:01
28. 6. 2021

Ministryně financí potvrdila, že se brzy převede 20 milionů korun do rukou hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (ČSSD).

Okamžitou zálohu ve výši 500 tisíc korun pak získají lidé, kteří musí zbourat svůj dům nebo jej musí celkově rekonstruovat. Peníze získají poté, co se přihlásí do dotačního programu. Dodala to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Dostálová také potvrdila, že bude využito 420 milionů z programu Obnovy obecního majetku po živlech. „S panem hejtmanem jsme se bavili, že uděláme priority, jako oprava komunikace,“ řekla na tiskové konferenci po jednání s prezidentem. Ministryně dodala, že bude pro postižené osoby poupraven stavební zákon, aby se povolení nikde nezdržovalo. 

14:55
28. 6. 2021

Jako první si vzal slovo po obědě v Lánech vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), ten prvně poděkoval všem záchranným složkám za jejich práci na Hodonínsku. Podle Hamáčka, ale také ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), se s prezidentem bavili především o tornádu. Seznamovali jej ale také se stavem svých resortů. 

„Seznámila jsem vládu a získala její souhlas s generálními pardony na všechny sankce, které spočívají v plnění daňových povinností, ať jsou to různé pokuty, úroky, penále - vše pro tuto oblast bude prominuto,“ uvedla strážkyně státní kasy. 

Osvobozují se také dotace, které budou poskytnuty jednotlivým lidem na rekonstrukci nebo sanaci. 

14:45
28. 6. 2021

Likvidace škod pokračuje i v Ústeckém kraji ve Stebně. Stejně jako na Moravě i ve Stebně se postupně zakrývají střechy modrou plachtou. 

Stavební materiál je zde zadarmo volně dostupný. Chybí ale některé materiály jako laťky nebo hřebíky. 

22:11
26. 6. 2021

Do Stebna na Lounku, které ve čtvrtek také poničilo s největší pravděpodobností tornádo, ve středu dorazí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), aby s obyvateli na místě mluvili o tom, co je potřeba. V obci vítr poničil nejvíc hospodářská stavení, stodoly a podobně. Podle starosty se vítr zřejmě ve finále změnil v tornádo, ve Stebně poničil asi 25 domů, což je zhruba 40 procent.

14:21
26. 6. 2021

Vedle obcí Lužice, Moravská Nová Ves, Mikulčice, a Hrušky zasahují hasiči i v Pánově u Hodonína.

„Změnil se charakter zásahové činnosti, kdy hasiči ukončují záchranné práce a pokračují v pracích likvidačních, které mají odstranit následky způsobené mimořádnou událostí,“ uvedl mluvčí HZS Rudolf Kramář. Na Břeclavsku a Hodonínsku jsou momentálně zejména profesionální a dobrovolní hasiči z Jihomoravského kraje, dorazily ale i všechny posily z ostatních krajů ČR.

Záchranný útvar HZS ČR má na místě tři takzvané odřady v počtu 60 lidí a 38 kusů techniky, včetně té těžké, jako jsou velké nakladače a bagry na odklízení sutí a na případnou demolici budov. „Připravenu mají mimo jiné i kontejnerovou elektrocentrálu KEC 400, která poslouží jako generátor pro výrobu elektřiny pro napájení větších budov,“ podotkl Kramář.

Tornádem zdevastované Lužice. (26.6.2021) Tornádem zdevastované Lužice. (26.6.2021) Tornádem zdevastované Lužice. (26.6.2021)
13:55
26. 6. 2021

Stát pomůže bouří poničené obci Stebno, která je částí Kryr na Lounsku, podobně jako obcím na jižní Moravě. Vyplynulo to z vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), který dnes do obce přijel. I ve Stebně ve čtvrtek bouře,vítr a možná i tornádo ničily střechy a domy a lámaly stromy. Babiš uvedl, že ve středu do Stebna přijedou ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), aby s obyvateli na místě mluvili o tom, co je potřeba.

09:46
26. 6. 2021
!

Zda poničilo obec Stebno u Kryr na Lounsku tornádo, případně extrémně silná bouře, budou zjišťovat odborníci ještě dnes za pomoci speciálního radaru. Na místě už podle meteorologa Radka Tomšů z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) šetření ukončili. Řekl to dnes ČTK. Na místě po bouři zasahovala stovka hasičů. Ve Stebně žije zhruba 120 obyvatel, nikdo nebyl zraněn.

Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku.
08:50
26. 6. 2021
!

Rozeběhla se i sbírka ve prspěch Stebna na Lounsku, které zdevastovalo velmi pravděpodobně také tornádo. Pomoci jim můžete zasláním jakékoli částky na transparentní účet Okrašlovacího spolku Stebno 2020. Nezapomeňte, prosím, uvést zprávu „tornádo“. Každá koruna pomáhá. Číslo účtu: 2101141282/2010. Zpráva pro příjemce: Tornádo.

13:17
25. 6. 2021

Roudnice nad Labem pošle nejvíce postiženým obcím milion korun.

11:43
25. 6. 2021

Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr na Lounsku. Meteorologové nevylučují, že místo zasáhlo tornádo. Škody jsou v řádech desítek milionů korun. Na místě je stovka hasičů a dobrovolníků. Starosta Kryr Miroslav Brda ČTK řekl, že nikdo nebyl zraněn.

„Vše nasvědčuje tomu, že to bylo menší tornádo. Potvrdit musí ale ještě šetření na místě, síla jevu se bude posuzovat podle zjištěných škod. Zatím jsme viděli polámané stromy, sebrané střechy,“ řekla ČTK Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

20:25
24. 6. 2021

V Ústeckém kraji zasahuje nejméně deset hasičských jednotek na Lounsku a Chomutovsku kvůli silné bouři, která s sebou přinesla kroupy a silný vítr. Část stodoly se na Lounsku zřítila na traktor, popadaly stromy a odlétly střechy. ČTK to dnes v 19:45 řekli operační důstojník krajských hasičů a mluvčí krajských hasičů Petr Pelikus. Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda uvedl, že stromy spadly i na železnici.

"Po 18:00 v okolí Kryr (na Lounsku) a obce Blatno (na Chomutovsku) se prohnala silná bouřka a padaly kroupy. Poničila domy, stromy," popsal Pelikus. Bouře částečně zasáhla také Děčínsko. Operační důstojník hasičů dodal, že hasiči vyjíždějí nejčastěji ke střechám, které vzal vítr.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi