Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Silné bouře zasáhly Moravu: V Moravské Nové Vsi jsou poškozeny snad stovky domů, uvedl starosta

Aktualizováno -
24. června 2021
21:44
Autor: ČTK, rix - 
24. června 2021
21:29

Silná bouře se v podvečer prohnala kromě jiných i Moravskou Novou Vsí na Břeclavsku. Poškozené jsou podle starosty Marka Košuta snad stovky domů, v místě jsou převrácené vozy včetně kamionu. „Vypadá to tu, jako kdyby tady přešla fronta,“ řekl starosta Košut.

Bouře se podle něj městysem, kde žije asi 2600 lidí, přehnala před 20:00. „Jsou tady možná stovky domů absolutně bez střech, bez krovů, vyvrácené stromy, převrácený kamion, auta, silnice jsou zavalené, záchranný systém se k nám ani nemá jak dostat. Je tady popadané zdivo, uniká plyn, nejde elektřina," popsal starosta.

Centrum obce to podle něj zasáhlo nejvíce. „Ty zničené domy jsou neobyvatelné, za chvíli bude tma a ty lidi ani nemají kam jít. Nefunguje ani spojení, ani jsem se nemohl na ten záchranný systém dovolat. Jste první člověk, se kterým po telefonu mluvím," řekl starosta. Uvedl, že v obci by mohli být i zranění.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Postižené jsou i další obce

Bouře zasáhla i nedaleké Hrušky. Místostarosta obce Marek Babisz řekl, že teprve budou zjišťovat, co vše je zničené. 

„Obce Lužice a Hrušky byly velmi zasaženy, ale objeví se i další obce, kde byly napáchány škody,“ uvedl mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška. „Máme několik stovek hasičů v terénu, jsou to desítky jednotek. V tuto chvíli se snažíme zasahovat tam, kde jsou zranění lidé. Prosíme lidi o strpení, opravdu musíme upřednostnit ty závažnější případy,“ dodal.

Tornádo na Hodonínsku

Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo tornádo. Řekla to Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu. Lidé tornádo zachytili na fotografiích. Podle webu, který vedou meteorologičtí amatéři spolupracující s ČHMÚ, bylo v Česku tornádo naposledy v září 2018 na Českobudějovicku. Tornádem byla doslova zničena obec Hrušky. 

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ uvedl místostarosta.

Jihomoravští hasiči mají kvůli bouřce zhruba za hodinu nahlášených asi 250 událostí. Nestíhají všude zasahovat. Část událostí je vyproštění lidí.

Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
6:30
2. 7. 2021

Dobré ráno, obyvatelé oblastí zasažených tornádem mohou ode dneška žádat o dotace a zvýhodněné úvěry na obnovu bydlení. Program Živel připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se Státním fondem podpory investic (SFPI), který bude žádosti přijímat. Lidé budou moci získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru. Peníze jsou určeny na opravu, výstavbu nebo pořízení jiné nemovitosti. V případě nové výstavby mají lidé nárok na zálohovou dotaci půl milionu korun. Žádosti v místě živelní pohromy pomohou vyplnit mobilní týmy úředníků.

10:33
1. 7. 2021

„Během noci (na dnešek) se poruchových četám ČEZ Distribuce podařilo opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí. K distribuční soustavě jsme tak připojili všechny odběratele,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Podle ní sice mohou být během dneška ještě hlášeny poruchy především na nízkém napětí, mělo by jít ale jen o jednotlivá čísla popisná, chaty, chalupy a další rekreační oblast. Totéž firma předpokládá v pátek, kdy lidé budou jezdit do svých rekreačních objektů. Škody na distribučním zařízení by podle předběžného odhadu firmy neměly přesáhnout pět milionů korun, dodala mluvčí.

Firma EG.D ze skupiny E.ON při bouřce v noci na středu evidovala zhruba 120.000 odběratelů bez proudu. Podle středečního vyjádření mluvčího Romana Šperňáka byly na jihu Čech nejvíce postiženy okresy České Budějovice, Český Krumlov a Jindřichův Hradec. Na Vysočině a v Jihomoravském kraji byly výpadky zejména v oblastech kolem Třebíče, Jihlavy, Bystřice a Žďáru a kolem Blanska.

9:30
1. 7. 2021

Energetici obnovili po bouřce, která zasáhla Česko v noci na středu, téměř všechny poruchy v dodávkách proudu. Několik desítek odběratelů zatím ještě zůstává bez elektřiny v Přední Výtoni na Českokrumlovsku, distribuční firma EG.D od rána ale pracuje na odstranění závad. Společnost ČEZ Distribuce připojila k síti všechny odběratele. ČTK to dnes sdělili mluvčí EG.D Roman Šperňák a ČEZ Soňa Holingerová. V noci na středu bylo kvůli bouřce, při které padaly stromy a větve do elektrického vedení, bez dodávek elektřiny až 300.000 domácností, ve středu ránu jich byla zhruba polovina, přičemž nejvíce postiženy byly jižní a východní Čechy a Vysočina.

7:30
30. 6. 2021

Dobrovolníci, kteří chtějí pomoct v obcích postižených minulý týden ničivým tornádem, se mají řídit seznamem potřebných věcí, který je zveřejněný na facebookových stránkách Dům kultury Hodonín. 

Aktuálně je největší poptávka po:

  • -KRABICE (NA TŘÍZENÍ OBLEČENÍ NA OČOV)!!!!!!!!-
  • -PRACOVNÍ KRAŤASY, OPASKY NA NÁŘADÍ-
  • -BITY DO AKU VRTAČEK-
  • -SADY IMBUSY-
  • -PODLOŽKY+MATICE (PRŮMĚR 16)-
  • -MALÍŘSKÉ POTŘEBY+PRIMALEXY-
  • -PANTHENOLY!!!!!!!!-
  • -SMAZATELNÉ FIXY NA TABULI-
  • PARTY STANY!!!!!!-
  • -BENZÍN NA MĚSTSKÝ ÚŘAD!!!-
  • -BRUSNÉ KOTOUČE -115mm!!!-
  • -DIAMANTOVÉ KOTOUČE -125mm!!!-
  • -KOLEČKA!!!

Celý seznam najdete na facebookových stránkách:

7:10
30. 6. 2021

Kvůli nočním bouřkám je v Česku ráno bez proudu asi 145 000 domácností. ČEZ Distribuce eviduje 60 000 domácností bez elektřiny, EG.D téměř 85 000.

6:15
30. 6. 2021

Silné obavy z bouře, která se během posledních hodin přehnala přes Česko, se nenaplnily, přesto způsobilo počasí opět značné potíže. Popadané stromy zablokovaly dokonce na Vysočině dálnici D1 na zhruba dvě hodiny. Hasiči odstraňovali popadané stromy i na dalších komunikacích. Evidují stovky výjezdů kvůli počasí, nejčastěji podle údajů na webu odstraňují popadané stromy. Více o včerejší bouřce naleznete zde.

Například v Olomouckém kraji hasiči zasahovali kvůli bouřkám u 90 událostí, popadané stromy přerušily dopravu na hlavním železničním koridoru i dalších tratích. Na Vysočině pak měli od úterního večera kvůli počasí přes 200 výjezdů.

14:53
29. 6. 2021

Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi a nadacemi dostat 150.000 korun. Poměrnou částku dostanou i obce. Lidé na zmírnění následků čtvrteční bouře, jež zasáhla nejvíce jižní Moravu, věnovali už kolem 850 milionů korun. Je to už více než při záplavách v roce 1997. Tehdy lidé věnovali téměř 800 milionů. Na koordinovaném postupu a rozdělování peněz tak, aby bylo spravedlivé a transparentní, se dnes dohodli organizátoři sbírek. Peníze v první fázi poslouží na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb, řekla dnes ČTK za Nadaci Via Hana Sedláková.

14:45
29. 6. 2021

Klienti nahlásili pojišťovnám po bouřkách z minulého týdne přes 10.000 škod za téměř dvě miliardy Kč. Řadu menších událostí likvidátoři vyřešili.

12:18
29. 6. 2021

Občané z Hodonínska a Břeclavska, kteří během řádění tornáda přišli o své občanské průkazy, dostanou rychle nové, dnes o tom informoval na Twitteru ministr vnitra Jan Hamáček ( ČSSD).

 

11:53
29. 6. 2021

Velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, nárazovým větrem a krupobitím očekávají meteorologové od dnešního večera do středečního rána nejen v Čechách, ale také v západní části Moravy a Slezska. Po intenzivních deštích se tam mohou rozvodnit řeky, některé toky mohou krátkodobě vystoupat na druhý, případně i třetí povodňový stupeň, informoval dopoledne Český hydrometeorologický ústav.

„V oblastech s velmi silnými bouřkami očekáváme prudké vzestupy hladin, zejména u menších toků,“ uvedli meteorologové.

Ve východní polovině Moravy a Slezska se ve stejnou dobu očekávají také bouřky, ale s mírnějšími projevy.

Německo zasáhla silná bouře, způsobila záplavy (29. 6. 2021)
12:41
28. 6. 2021

„Dnes jsme na vládě za účasti hejtmana JmK Jana Grolicha schválili balík pomoci pro obyvatele i podnikatele postižené tornádem. Současně MPSV vyplácí prostředky okamžité pomoci. Řešili jsme i dodávky stavebního dřeva z Lesy ČR,“ uvedl na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). 

6:59
28. 6. 2021

Pomoc obcím na jižní Moravě, které zasáhla minulý týden ničivá bouře, bude jedním z hlavních témat dnešního jednání vlády. Odpoledne čeká ministry společné jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech na Kladensku.

V pátek schválil kabinet bezplatné poskytnutí hmotných rezerv, především pohonných hmot, záchranářům zasahujícím v obcích zpustošených tornádem. Další způsoby pomoci by měl kabinet projednat dnes. Ministerstvo pro místní rozvoj už ohlásilo, že uvolní obcím na obnovu majetku 420 milionů korun. Stát zároveň nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Hodonínku poté, co se přes několik vesnic přehnalo ničivé tornádo (27.6.2021)
20:20
25. 6. 2021
!

Sbírka Nadace Via na pomoc zpustošeným jihomoravským obcím vynesla za necelých 24 hodin více než 100 milionů korun. „Ještě nikdy se v historii české filantropie nevybralo tolik peněz za tak krátkou dobu,“ řekl Zdeněk Mihalco, ředitel nadace. Desítky milionů korun shromáždily také další dobročinné organizace. Diecézní charita Brno vybrala přes 50 milionů korun. Peníze nebo jinou pomoc slíbily také firmy či samosprávy z celé republiky.

Nadace Via uvolní část shromážděných peněz na okamžitou pomoc zasaženým obcím. Rozdělení zbytku bude koordinovat s dalšími neziskovými organizacemi a nadacemi. Podle nadace jde o rekordní vlnu solidarity.

15:19
25. 6. 2021
!

Sbírky na pomoc bouří zasaženým obcím na Moravě vznikají po celé zemi, na dárcovských kontech se sešly už desítky milionů korun. Například na kontě sbírky Nadace Via bylo ve 14:15 kolem 67 milionů korun. Další sbírku vyhlásily například Diecézní charita Brno, Husitská diakonie, dárcovská platforma znesnáze21, Člověk v tísni či Konto Bariéry. Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR) uvolní z rezervy pětimilionovou částku na cílenou pomoc, organizuje i finanční sbírku. Nadace Karel Komárek Family Foundation a společnost Sazka věnují na obnovu regionu 150 milionů korun, Nadace ČEZ přispěje deseti miliony korun. Lidé i firmy nabízejí také materiální pomoc - nářadí, oblečení nebo plachty na provizorní zakrytí poškozených střech, nabídky se objevují hlavně na sociálních sítích.

Detailní přehled, kde a jak můžete pomoci, najdete zde.

12:59
25. 6. 2021

Čeští hokejisté se rozhodli věnovat výraznou část odměn za mistrovství světa postiženým obcím na jižní Moravě. Se svazem pošlou milion korun.

11:56
25. 6. 2021

Podle vědců je předpovědět tornádo velmi složité, u nás to vůbec není možné. Nelze ani jasně říct, jaký vliv má na výskyt klimatická změna.

11:50
25. 6. 2021

Bez proudu po bouřkách bylo v Česku po 11:00 asi 30 500 odběratelů. Nejvážnější situace je stále na jižní Moravě, kde je bez proudu 18 700 odběratelů.

22:00
24. 6. 2021
!

„Pokud to situace umožní, hned ráno hodlám vyrazit na jižní Moravu, abych vše osobně zhodnotil. Úplně otevřeně říkám, že v tuto chvíli jde o záchranu lidských životů. Musíme zjistit, zda pod těmi troskami někdo není. V tuto chvíli je prioritní hlavně první pomoc,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček pro CNN Prima News.

21:58
24. 6. 2021

„Prezident republiky Miloš Zeman děkuje integrovanému záchrannému systému za pomoc při náhlé přírodní katastrofě, stejně tak děkuje starostům, hejtmanům a členům vlády. Prezident republiky vyjadřuje účast občanům, kteří čelí dramatickým následkům řádění přírodního živlu,“ uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

21:35
24. 6. 2021
!

Premiér Andrej Babiš (ANO)  se kvůli počasí nemůže vrátit z Bruselu. Požádal ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby byla hejtmanovi Janu Grolichovi k dispozici pro pomoc lidem postiženým bouří. 

Babiš uvedl, že mluvil s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou. „Požádal jsem vicepremiérku Alenu Schillerovou, aby byla k dispozici hejtmanovi Grolichovi pro okamžitou pomoc vlády postiženým občanům a jejich rodinám,“ dodal premiér.

18:25
24. 6. 2021

Silné bouřky jsou aktuálně na Vysočině a na jihu Moravy, ukazují radarová data.

Bouřkové počasí v Česku (24. 6. 2021, 18:10)
15:53
24. 6. 2021

„Aktuálně řešíme ještě 15 poruch na vedení vysokého napětí už jen ve středních Čechách, podařilo se nám opravit poruchy v Královéhradeckém kraji,“ uvedla odpoledne mluvčí firmy ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

V Královéhradeckém kraji bylo ráno sedm poruch na vedení vysokého napětí, stejně jako v Ústeckém kraji. Energetiky ČEZ ještě zaměstnávají opravy v Praze-západ, na Benešovsku, Mělnicku, Kolínsku a Příbramsku. „Obnovení dodávek předpokládáme během dnešního dne,“ dodala Holingerová.

15:36
24. 6. 2021

Noční bouřky v Česku způsobily problémy na železnicích, spadlé stromy a výpadky napájení a zabezpečovacího zařízení zastavily nebo omezily provoz asi na 40 místech.

Noční bouřky v Česku způsobily 24. června 2021 problémy na železnici, spadlé stromy a výpadky napájení a zabezpečovacího zařízení zastavily nebo omezily provoz asi na 40 místech. Noční bouřky v Česku způsobily 24. června 2021 problémy na železnici, spadlé stromy a výpadky napájení a zabezpečovacího zařízení zastavily nebo omezily provoz asi na 40 místech.
15:11
24. 6. 2021

ČEZ Distribuce k 11:00 evidovala 15 000 odběrných míst bez elektřiny, ráno jich podle mluvčí firmy Soni Holingerové bylo 35 000 a kolem 02:00 zhruba 97 000.

14:25
24. 6. 2021

Český hydrometeorologický ústav na twitteru zveřejnil mapu znázorňující místa v ČR, na kterých platí výstraha a povodňová pohotovost.

13:43
24. 6. 2021

„Vzhledem k silnému nasycení půdy a předpokládaným intenzivním srážkám mohou toky opět stoupat na první a druhý stupeň povodňové aktivity,“ varovali meteorologové. Podle údajů na webu ČHMÚ je riziko rozlití vody z řek hlavně ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji a v Praze. V ostatních regionech je toto nebezpečí menší.

12:57
24. 6. 2021

Kvůli dosavadním i očekávaným intenzivním srážkám se opět mohou zvednout hladiny řek, a to na většině území ČR. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

„Během čtvrtečního (dnešního) večera a noci na pátek se v souvislosti s přechodem frontální vlny vyskytnou na většině území i velmi silné bouřky, které mohou být lokálně doprovázeny přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 milimetrů, nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině a kroupami i větších rozměrů,“ uvedli meteorologové. Vysoký stupeň nebezpečí těchto bouřek platí pro celou zemi s výjimkou Karlovarského, Ústeckého a části Libereckého kraje, kde je riziko nižší.

11:48
24. 6. 2021

Bez elektřiny zůstávalo po bouřkách po 10:00 téměř 22.000 odběrných míst. Energetici dál pracují hlavně na Benešovsku, kolem Prahy a na Táborsku.

9:32
24. 6. 2021

Spadlé stromy a výpadky napájení a zabezpečovacího zařízení po bouřkách v noci zastavily nebo omezily provoz na železnici na víc než 30 místech.

Před 08:45 firma na twitteru Správa železnic oznámila, že provoz se s pomocí hasičů a provozních zaměstnanců podařilo obnovit na více než 20 tratích. „S největšími následky bouřek se potýkáme mezi Nemanicemi a Strakonicemi, kde je poškozené trakční vedení ve třech úsecích, a na trati Černý Kříž - Nové Údolí, kde spadlo velké množství stromů,“ uvedla firma.

8:05
24. 6. 2021

Za pouhých šest hodin pomáhali hasiči hned u 509 technických potíží. Nejvíce výjezdů napočítali ve Středočeském a Jihočeském kraji.

8:02
24. 6. 2021

Společnost eg.d podle svého mluvčího Romana Šperňáka evidovala k dnešnímu ránu 32 poruch na linkách vysokého napětí a zhruba 9900 domácností s omezením dodávek elektřiny hlavně na jihu Čech. „Nejvážnější situace je na Táborsku, v okolí Týna nad Vltavou a na Českokrumlovsku,“ uvedl mluvčí. Krátkodobý výpadek dodávek firma zaznamenala na Písecku.

Na distribučním území ČEZ byla ráno podle Holingerové nejvážnější situace ve Středočeském kraji. „Jedná se především o lokalitu Benešova, Praha-východ a Praha-západ. Poruchy máme také na Nymbursku a Příbramsku,“ řekla mluvčí.

07:36
24. 6. 2021
!

Po bouřkách je v Česku bez elektřiny 45.000 odběrných míst, hlavně ve středních a jižních Čechách. ČEZ v noci evidoval téměř 100.000 míst bez proudu.

ČEZ Distribuce ráno evidovala 35.000 odběrných míst bez elektřiny, kolem 02:00 jich bylo podle mluvčí firmy Soni Holingerové kolem 97.000. Poruch na vedení vysokého napětí ubylo ze 70 na ranních 55. Ve středních Čechách je 38 z nich, po sedmi v Královéhradeckém a Ústeckém kraji.

05:55
24. 6. 2021
!

Bouřky v noci zvedly hladiny menších toků na desítce míst v západních, středních a jižních Čechách, v Praze a na jižní Moravě. Otava překročila druhý povodňový stupeň, Volyňka a Botič přechodně i třetí. Hladiny už většinou klesly nebo klesají. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Před rozvodněním menších toků po bouřkách meteorologové varovali.

05:35
24. 6. 2021

Spadlé stromy a výpadky napájení a zabezpečovacího zařízení po bouřkách v noci zastavily nebo omezily provoz na železnici na víc než 20 místech. Problémy jsou hlavně v jižních a středních Čechách, většinou na regionálních tratích. Některá omezení se již podařilo odstranit. U Vraného nad Vltavou je trať zaplavená vodou a bahnem. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla Správa železnic.

„Noční přechod silných bouřek má za následek významné komplikace provozu na železnici z důvodu poruch zabezpečovacího zařízení, popadaných stromů a podobně,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Firma podle něj průběžně pracuje na zprovozňování tratí.

15:48
22. 6. 2021

Tropické teploty vystřídaly prudké deště, které způsobily na mnohých místech nemalé škody. Bouřkové přívaly vody se však vyhnuly vinicím, na kterých právě kvete réva. „Naše vinice v okolí Velkých Bílovic, Sedlece u Mikulova, okolí Pavlova i na Bzenecku silné deště nezastihly, bouřková průtrž nás těsně minula. Napršelo kolem 15 až 20 mm, což bylo pro révu po minulých horkých dnech naopak přínosné,“ říká Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT. „Déšť také pročistil vzduch, což rozhodně po vlně veder zpříjemnilo práci našim vinařům,“ dodává Josef Svoboda.

14:56
22. 6. 2021

Kvůli silným bouřkám, které se prohnaly celou Českou republikou, evidovala podle mluvčího Romana Šperňáka v úterý ráno distribuční firma eg.d 25 poruch na vedení vysokého napětí a zhruba 9 000 domácností s omezením dodávek elektrické energie. Nejčastější příčinou byly pády stromů do vedení. Od rána poruchy opravuje a dodávky obnovuje. Odpoledne už bylo omezeno posledních několik desítek domácností na jižní Moravě v oblasti Hodonína a zhruba 600 odběratelů na jihu Čech v oblasti Vyššího Brodu. Tam práce komplikoval spadlý strom přes řeku Vltavu a nepřístupný terén.

Během dnešního odpoledne by měly být všechny dodávky elektrické energie obnoveny.

11:25
22. 6. 2021
!

Distribuční firma eg.d ze skupiny E.ON za dnešek neeviduje žádné nové poruchy. 

„Od rána nové poruchy nepřibývají, naopak se nám daří ty stávající opravovat a dodávky obnovovat. Aktuálně evidujeme zhruba 5800 domácností bez dodávek elektrické energie,“ uvedl mluvčí firmy Roman Šperňák.

11:16
22. 6. 2021

Silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami mohou od dnešních 22:00 do středečních 05:00 postihnout také jižní část České republiky. Kromě Jihočeského a Jihomoravského kraje se varování týká také celé Vysočiny a jihovýchodu Plzeňského a Středočeského kraje. I v jejich případě meteorologové varují před ojediněle silnými bouřkami s přívalovým deštěm a nárazy větru. Napršet může kolem 35 litrů vody na metr čtvereční.

7:33
22. 6. 2021
!

Kvůli silným bouřkám eviduje E.ON 25 poruch na vedení vysokého napětí a 9000 domácností s omezením dodávek elektrické energie, nejvíce na jižní Moravě.

6:24
22. 6. 2021

Během úterý budou bouřky přechodně slábnout, ale znovu se mohou objevit i v dalších dnech tohoto týdne.

6:15
22. 6. 2021

Nejsilnější a nejvíc nebezpečné měly být podle meteorologů ty, které zasáhly západní polovinu Česka v noci na úterý. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro všechny české kraje a Vysočinu od úterní půlnoci do 12:00, vyplývá z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, nárazy větru zhruba 80 kilometrů v hodině a s kroupami. Tyto intenzivní srážky mohou lokálně zvednout hladiny zejména menších vodních toků,“ upozornili meteorologové. Nárazy větru mohou lámat větve či vyvracet stromy, nebezpečné mohou být také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice i problémy v dopravě. Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky či volně položené předměty, neměli by vstupovat ani vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce by motoristé měli snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi