Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do babyboxu v Olomouci odložili miminko. Jirka má 2,5 kilo a je zdravý, byl v plyšové dece

Autor: ČTK - 
20. září 2020
21:56

Do babyboxu v Olomouci dnes vpodvečer někdo odložil miminko. Chlapec vážící 2,5 kilogramu byl zabalený do zelené plyšové deky a dostal jméno Jiří. ČTK to sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Je to osmé dítě nalezené v olomouckém babyboxu. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2008 odloženo už 211 dětí, za letošní rok dvanáct.

Miminko někdo vložil do babyboxu v olomoucké fakultní nemocnici dnes krátce po 18:00. „Klučík je na pohled zdravý, donošený,“ uvedl Hess. Chlapec byl podle něj zabalený do zelené plyšové deky.

V České republice funguje 76 babyboxů a dosud bylo do těchto speciálních schránek odloženo 115 děvčátek a 96 chlapců. Nejčastěji se v babyboxech nacházejí novorozenci, v několika případech v nich ale pracovníci přilehlých nemocnic či dalších institucí objevili i mnohem starší děti.

Nechtěným „rekordmanem“ je takřka dvouletý chlapec, jehož v lednu 2019 odložili v babyboxu v Pelhřimově.

Babyboxy zachraňují životy

Schránky nejsou přijímány bez výhrad, v roce 2011 se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Podle vyjádření bývalé vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové však na nejvyšším místě stojí právo na život a babyboxy život zachraňují. Skutečností nicméně je, že babyboxy fungují v určitém právním vakuu.

Možnost anonymního porodu

Babyboxy nejsou jedinou možností, jak se matky mohou utajeně vzdát nechtěného potomka. Po celé zemi existuje síť porodnic, jež umožňují anonymní porod, po němž je možné dítě také přímo přenechat k adopci. Podle lékařů má navíc toto řešení výhodu v tom, že je známá historie dítěte, jeho původ i zdravotní stav matky. Ta si navíc může souhlas s adopcí rozmyslet až do konce šestinedělí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi