Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povodně v Česku: Bahno v domech i děs v zoo. Bouřky se vrátí, sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
15. června 2020
12:00
Autor: sova, mj, kal, ČTK - 
14. června 2020
05:10

Silné bouřky, které se v sobotu přehnaly přes území České republiky, se v neděli vrátily s ještě větší silou. Ve Vinařicích u Týnce nad Labem zřejmě strhl proud do vody muže (†56), který zemřel. Na Pardubicku voda zatopila několik domů v obci Pustá Rybná, v Heřmanově Městci museli evakuovat domov seniorů. A další domy liják zatopil na Žďársku v obci Počítky - včetně novostavby Martiny Sáblíkové. Šéf pražské zoo Miroslav Bobek pak zmínil děs při pohledu na bazén lachtanů. Dozvuky po řádění bouřek i další vývoj počasí nad ČR sledovaly Blesk Zprávy online.

Hasiči v neděli vyjížděli kvůli následkům bouřky a přívalových dešťů k 856 případům. Denní průměr za běžný den je přitom 328. Hasiči zejména odčerpávali vodu z domů a silnic, odstraňovali nakloněné a popadané stromy a čistili koryta potoků a řek.

Nejhorší situace byla v Pardubickém kraji. Výjezdů začalo přibývat po poledni, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. „Nejvíce byl postižený Heřmanův Městec, dále Jezbořice, Lhota u Přelouče, Škudly, Třebosice. Tady totiž obyvatele ohrožovala říčka Bylanka. Následky bouřky budou hasiči odstraňovat ještě po celé pondělí,“ řekla Horáková.

Sledujte na radaru Blesku aktuální počasí v Česku

Heřmanův Městec aktuálně sčítá škody. Voda zaplavila přízemní část Domova pro seniory a několik domů a firemních prostor. „Do patra se voda nedostala, ale dostala se do sklepů, máme zatopenou celou kotelnu. V kuchyni byl přes metr vody, jinde také, tak už je teď jen bahno,“ řekla ředitelka Domova pro seniory Klára Husáková.

Několik klientů musel domov přestěhovat do prvního patra. V objektu bývalého zámku stále nejde elektřina, neteče teplá voda, nefunguje prádelna a kuchyně, zatopen byl rytířský sál.

Stovky domácností stále bez elektřiny

Při nedělních bouřkách pršelo nejvíce u Kolína, kde spadlo za den 129 litrů vody na metr čtvereční. Z toho 115 litrů napršelo během dvou hodin, šlo tedy o velmi intenzivní déšť. Vydatně pršelo také v Krušných horách a v Novém Městě na Moravě, vyplývá z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Energetická společnost ČEZ v souvislosti s počasím v neděli večer evidovala bez proudu až 3500 domácností, uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Bez proudu se ocitly domácnosti především na Karlovarsku, ale také v Ústí nad Orlicí a na Semilsku. Během dne také energetici na požádání preventivně odpojili od dodávek proudu pět obcí z Chrudimska.

ČEZ dodávky kompletně obnovil ke 21:00. Společnost E.ON má v pondělí bez dodávek elektřiny zhruba 1800 domácností.

Bouřky se vrátí koncem týdne

Dnes bude pršet pouze na jihu a jihozápadě republiky. Přes den by mělo napršet do deseti milimetrů srážek, ojediněle při bouřce může spadnout kolem 25 milimetrů. Ve druhé půlce týdne začne srážek opět přibývat, místy budou i bouřky, které ale budou podle meteorologů mírnější než o uplynulém víkendu.

Extrémní bouřky v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Policie ČR Policie ČR Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
9:11
15. 6. 2020

Extrémní nával vody si užili i obyvatelé v okrese Vyškov v Jihomoravském kraji. Video ukazuje, že ze silnice se stala hotová řeka.

8:00
15. 6. 2020

„Od 11. do 21. hodiny zasahovali dobrovolní a profesionální hasiči u 77 událostí. Zatímco včera se týkala většina zásahů odstraňování stromů, dnes hasiči převážně odčerpávali vodu,“ uvedl v neděli večer mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Situace v pozdních hodinách byla již klidná.

18:41
14. 6. 2020

V Brně-Žebětíně dnes zaplavila voda po dešti místní školu. Žebětínský starosta Vít Beran (KDU-ČSL) ČTK řekl, že se voda dostala především do sklepa, kam přinesla bláto. Vodu odčerpávaly jednotky hasičů. „Ještě děláme přístavbu a nástavbu školy, máme rozdělanou střechu, takže tam něco nateklo, ale není to nic katastrofálního. Prostory, kde se děti učí, jsou v pohodě,“ uvedl Beran.

17:56
14. 6. 2020

Na fotografiích hasiči v Břeclavi čerpají vodu ze zatopeného jediného podjezdu pod železniční tratí ve směru na Lanžhot a hraniční přechod na Slovensko. Za více než čtyři hodiny měli hasiči skoro 40 výjezdů v souvislosti s počasím. Více než deset jich bylo na Hodonínsku, skoro desítka případů je na Brněnsku, Břeclavsku i v Brně.

16:15
14. 6. 2020

V Brně-Žebětíně dnes zaplavila voda po dešti místní školu. Situaci řeší hasiči, kteří mají v kraji kvůli počasí skoro 40 výjezdů. ČTK to řekl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. Zatímco v sobotu hasiči řešili kvůli počasí většinou popadané stromy, nyní nejčastějí čerpají vodu ze zatopených sklepů.

Za více než čtyři hodiny měli hasiči skoro 40 výjezdů v souvislosti s počasím. Více než 10 jich bylo na Hodonínsku, skoro desítka případů je na Brněnsku, Břeclavsku i v Brně.

15:25
14. 6. 2020

V obci Velká Roudka u Velkých Opatovic déšť poničil i vybavení domácností. Velká voda se prohnala přímo před rodinnými domy.

Video  
Video se připravuje ...
Záplavy v obci Velká Roudka, okres Velké Opatovice (14. 6. 2020) Záplavy v obci Velká Roudka, okres Velké Opatovice (14. 6. 2020)

naidka ( 15. června 2020 19:51 )

Povodně mohly spláchnout Lunik IX, aspoň by ušetřili za demolici a zároveň by se spláchl ten jejich neuvěřitelný bordel.

zirioges ( 15. června 2020 12:38 )

Vydatné srážky se budou opakovat každý týden až do měsíce září.
Obnovte a vyčistěte si okapy, příkopy, odtokové soustavy u domů a silnic.
Místy může napršet až 135 mm za 3 hodiny.

tarrica ( 15. června 2020 09:19 )

Protože už dost pamatuji,vzpomínám na polní remízky po délce celých lánů,na meliorační strouhy a kanály podél cest,které v bývalém Československu čistili nepřiz­půso­biví/­muse­li pracovat/ a také vězni.Řezali stromy kolem kolejí a sekli příkopy. Vepředu,uprostřed a na konci bachaři se zbraní. Byli alespoň -ti pracovníci- užiteční a zasloužili si jídlo i plat. Dnes v zájmu ochrany lidských práv je živíme my všichni.Tak výmluvy,že kanály ,strouhy apod.nemá kdo čistit jsou na hlavu postavené.

risan ( 15. června 2020 02:10 )

Nauc se cesky kretene

risan ( 15. června 2020 02:09 )

Tady nejde o zemedelce jako spis o spravce toku - ruzna povodi. Vsechny reky a potoky tecou ve zregulovanych korytech jako na zavodni draze, zadne drenaze ani remizky pro zachyceni vody ,, a voda pak vali jako o zavod a vsechno splachne

Zobrazit celou diskusi